SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Înăspresc condiţiile » Tenisul va introduce paşapoartele biologice

Articol de - Publicat vineri, 08 martie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 martie 2013 20:22

Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că va introduce începînd din acest an paşapoartele biologice pentru sportivi. Pînă acum, astfel de documente existau în ciclism şi atletism


Jucătorii de top, începînd cu Djokovici, Federer, Nadal şi Murray, au cerut, federaţia internaţională s-a conformat. Începînd cu 2013 şi jucătorii de tenis vor avea paşaport biologic, iar controalele de sînge şi cele din afara competiţiilor se vor înmulţi. ITF încearcă în acest fel să aibă sub comandă un sport mai curat.

Un paşaport biologic conţine profilul sangvin monitorizat în timp pentru a observa diversele modificări care ar însemna doping. Această tehnică este deja folosită în atletism şi ciclism şi a dus la sancţiuni pentru sportivi care nu fuseseră testaţi pozitiv. "Adoptarea paşaportului biologic şi în tenis este un pas important pentru evoluţia luptei antidoping", a spus preşedintele ITF, Francesco Ricci Bitti.
În 2011, ITF şi Agenţia Mondială Antidoping au făcut 21 de teste de sînge în afara competiţiilor pentru a detecta EPO, transfuzii şi alte substanţe interzise. Pe lîngă acestea, au mai fost efectuate alte 2150 de teste în timpul competiţiilor, dintre care marea majoritatea au fost de urină.

"Jucătorii au fost mai mult decît clari în a sprijini investiţiile în politicile antidoping şi credem că aceasta este cea mai bună metodă de a arăta lumii întregi că tenisul e un sport curat", a spus Brad Drewett, preşedintele ATP. Tenisul a fost acuzat de multe ori de lipsa controalelor riguroase antidoping.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
tomagh
tomagh  •  12 Martie 2013, 08:40

Deci Gsp n-a mai dat o știre din tenis de 4 zile, în condițiile în care e un turneu Premier unde participă cele mai bune jucătoare din România. E normal?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close