SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU TECĂU

INTERVIU Horia Tecău despre doping, pariuri și bullying: „Cei care pariază pierd bani și îți trimit un mesaj de ură, ei nici nu știu cine ești. Nu vine nimeni să-ți spună în față: «Băi, ce ai făcut?»”

Horia Tecău
Horia Tecău

Articol de , - Publicat vineri, 01 februarie 2019 09:02

Horia Tecău, campion de Mare Șlem și fost numărul 2 mondial, vorbește despre schimbările din tenis, dar și despre problemele actuale: doping, pariuri, bullying.

Mai mult de 15 ani de carieră în circuitul profesionist, timp în care a parcurs toate etapele. A început la simplu, jucând turnee mici, disputate în cele mai îndepărtate și exotice destinații, cu obiceiuri distincte, climă diferită și condiții de multe ori precare. Apoi a făcut saltul spre circuitul mare, s-a specializat pe proba de dublu și a urcat în nivel. Și-a găsit locul, a câștigat cele mai importante concursuri, inclusiv trei de Mare Șlem și Turneul Campionilor, a ajuns pe locul 2 mondial și 1 ca echipă împreună cu Jean-Julien Rojer

Fiecare sezon, fiecare moment, fericit sau mai puțin, i-au îmbogățit experiența, i-au limpezit viziunea asupra tenisului. Într-o discuție amplă cu Gazeta, Tecău (34 de ani) a vorbit despre multe aspecte ale tenisului actual, de la pariuri, doping, bullying pe rețele sociale până la schimbarea Cupei Davis, noile competiții și reprezentarea în Consiliul ATP.

- Horia, care crezi tu că este cea mai mare problemă a tenisului în momentul de față?
- Pe primul loc aș pune faptul că nu sunt promovați suficient jucătorii din a doua parte a clasamentului, jucătorii de dublu, ci doar câțiva dintre cei de top. Asta nu ajută să crească restul. Cred că trebuie schimbate niște reguli, cum ar fi 3 din 5 seturi la Grand Slamuri fiindcă trebuie cumva să le adaptezi vieții moderne, cea din ziua de azi.

- Ai vrea două seturi din trei la Grand Slam?

- Da... Aud din ce în ce mai multă lume care spune că nu poate urmări un meci de cinci seturi. Stai și te uiți la început și te uiți în setul 5 sau dacă au ajuns la tie-break poate. Vorbim de fanii de tenis, ca să îi prinzi să se uite la televizor, să cumpere bilete, trebuie să-l faci mai interactiv, mai scurt, mai dinamic, și se încearcă acum cu time clock, cu pauza din ce în ce mai scurtă. Fetele fac o treabă bună cu on court coaching, băieții nu au fost de acord, nu vor, dar schimbările se fac foarte greu pentru o masă de oameni care variază de la numărul unu la numărul 200, sunt alte cerințe, se văd altfel lucrurile. 

- Ce s-a mai schimbat în bine?
- Ca program de turnee, lucrurile au evoluat în bine. De exemplu, un factor important pentru anul acesta, s-a ajuns la o înțelegere să schimbăm mingea cu care jucăm, mingea Dunlop, care va fi folosită la toate turneele unde se poate, unde nu există contract cu altă firmă pe termen mai lung. E o minge mai bună decât cea Head cu care jucam până acum. E important să fie una constantă pe tot parcursul anului.

"Am fost testat la greu"

- Sunt chestiuni care poate nu au legătură directă cu tenisul, dar îl influențează: pariurile, dopajul, bullying-ul pe rețelele de socializare...
- Cu dopingul... nu putem comenta dacă nu știm ceva concret. Știu că suntem testați, zilele trecute, la ora 6 jumătate, au venit să mă testeze. Iar anul trecut am fost testat la greu, și colegii mei la fel. Partea cu pariurile, vedem de acum încolo pentru că s-a schimbat sistemul la turneele challenger și futures, nu mai sunt considerate turnee de profesioniști, cele de 10-15 mii, la cele de 25.000 trebuie să faci finală ca să iei un punct și atunci se va tria foarte mult din cei care jucau doar futures ca să parieze. Acolo am auzit de probleme. Vedem dacă se va rezolva ceva...

- Pe rețelele de socializare, pare că nu ai primit prea multe mesaje pe care să simți nevoia să le ștergi...
- Foarte rar, dar la fel, pentru că există pariuri la turneele unde jucăm, de fiecare dată când pierzi un meci pe care ar fi trebuit să-l câștigi, ești predispus la astfel de mesaje. Nu știu cum se poate schimba, degeaba blochez eu lumea, degeaba verifică ei și raportează la ATP... Cred că e cel mai bine să te detașezi, ștergi frumos orice apare, iar celor care nu vor să le vadă să le țină alții conturile și atunci e simplu fiindcă doar acolo pot ajunge la tine. Nu vine nimeni niciodată să-ți spună în față: "Băi, ce ai făcut?". Sunt cei care pariază, pierd bani și îți trimit un mesaj de ură, ei nici nu știu cine ești, atât – au pierdut ceva și îți cer socoteală. Sunt multe fete care s-au plâns de lucrul acesta și e normal, sunt mai sensibile, e greu să citești lucruri urâte, rele...

Deschiși la feedback

- În toate aceste încercări de a se schimba lucruri, crezi că jucătorii sunt suficient de consultați și de ascultați? Se ține cont de părerea lor?
- Da! În ultimul timp, cel puțin pe cei pe care îi știu eu... avem între reprezentanți o echipă de foști jucători care sunt foarte deschiși la feedback și la comentarii, iar cei pe care îi avem în Consiliul jucătorilor, cel puțin cei de la dublu, Jamie Murray și Bruno Soares, sunt foarte activi. Mai ales Jamie, care are și influență - britanic, Murray, clasament... E un tip diplomat, știe cum să pună problema. Sunt foarte receptivi la dorințele noastre, atunci când se aliniază toate și în zona aceasta a clasamentului, pentru că unul dintre primii zece nu poate să fie pe aceeași lungime de undă cu unul de pe locul 90. De cele mai multe ori se ajunge însă la o înțelegere.

- Cum ți se pare ție schimbarea Cupei Davis?
- O să trebuiască să jucăm și noi ca să vedem cum e, dar pentru mine Cupa Davis este o competiție foarte dragă. Visam de mic să o joc. Am avut parte de meciuri istorice pentru mine și în continuare se întâmplă meciuri dramatice.

- Și la nivelul la care evoluează România s-au făcut unele schimbări.
- Da, unele care nu ne-au plăcut în mod deosebit. Faptul că joci dublul duminică, primul meci, ești un pic warm-up-ul pentru meciurile de simplu. În trecut aveai sâmbătă ziua ta, evenimentul principal, se păstra suspansul pentru duminică. Așa, te bucuri, e tensiune mare și apoi intri imediat la alte meciuri decisive... Parcă ia puțin din această experiență, așa am simțit. S-a renunțat și la dineul oficial, era o întâlnire plăcută, amicală, socializam, multă lume se bucura de experiența aceasta. Din punctul acesta de vedere, îmi pare rău că s-a schimbat, dar să vedem cum e acum. 

- Ți se pare ciudat că un fotbalist s-a gândit să facă o astfel de competiție și nu un jucător de tenis?
- Și în tenis se discuta acest lucru de foarte mult timp. Se plângeau de mulți ani că sunt foarte multe meciuri, prea multe săptămâni în care se joacă, în sfârșit au găsit o companie care să vină cu finanțare pentru că până la urmă acolo este puterea, în finanțare. Dacă vii cu un prize money mărit de atâtea ori, poți să convingi oamenii să schimbe sistemul. Din nou depinde cine ești și în ce situație ești. Pentru noi era minunat, dar pentru un Djokovici, un Zverev, pentru ei e mai greu să joace atât de mult și înțeleg de ce s-a ajuns aici. O competiție crește cu participarea celor mai buni. S-a simțit lucrul acesta, sunt țări care au ținut la vechiul format, Franța, Croația, mereu au jucat finale, au ținut la Cupa Davis. 

"Nu era teatru ce făceau"

- Ce spui de competițiile noi?
- Tot apar. Laver Cup, o competiție incredibilă. Unde altundeva o să-i vezi pe Nadal, Djokovici sau Federer făcând dublu și antrenându-se unii pe alții la meci? Niciodată nu se va mai întâmpla să vezi așa ceva. Așa cum a fost făcută, e foarte interesant: toți își doreau să câștige, nu era teatru ce făceau ei acolo. Cu cât apar mai multe competiții de genul acesta, cu atât iau din importanța Cupei Davis, a turneelor. 

- Și-a făcut și ATP-ul o competiție pe echipe, din 2020 încolo.
- Da, o competiție care exista mai demult. Pentru mulți, cum ar fi pentru noi, după clasament am intra pentru că Marius e în top am putea să participăm. Dacă nu-l aveam pe el nu puteam participa. Fiecare are opțiunea să aleagă. Dacă le dai turnee din ianuarie până în noiembrie, majoritatea joacă nonstop. (zâmbește) Sunt puțini cei care selectează, restul se plâng că e prea lung sezonul sau că se accidentează, dar ei joacă peste tot.

"Vin specialiștii cu cifrele"

Cum vede Horia viitorul tenisului? "Ca joc se va îndrepta către scurtarea punctelor, suprimarea timpului petrecut pe teren. Pentru jucători, pentru televiziune, pentru turnee, pentru toată lumea va fi decizia bună, la cum se mișcă lucrurile acum. Noi mai primim statistici", a dezvăluit Horia. "Când se doresc aceste schimbări, vin specialiștii cu cifrele: Uite, atâta lume nu se mai uită la tenis, schimbă canalul după câteva minute, câți se mai întorc din cei care schimbă, când schimbă. Încălzirea de cinci minute – e prea mult. Intri pe teren, te duci spre bancă, tragere la sorți, iar la bancă, telespectatorul deja s-a plictisit. Trebuie să fie totul mai rapid, mai dinamic. Se discută tot felul de variante, să te încălzești în altă parte, iar când ai intrat pe teren să înceapă deja meciul. Noi oricum suntem încălziți, nu e ca și cum te dai jos din pat și intri la meci. Sunt mulți jucători care ar accepta orice pentru ca sportul să crească".

Antrenor, dar nu imediat

După ce își va fi încheiat cariera sportivă, lui Horia i-ar plăcea să împărtășească din experiența adunată în atâtea sezoane petrecute în circuit. Se vede însă însoțind un jucător sau mai mulți la program full? "Mă văd și antrenând și profesioniști, dar în prima fază nu mă vizualizez plecând iar, săptămână de săptămână, nu cred. La un moment dat, dacă o să-mi doresc, poate. Am aflat de la mai mulți jucători care s-au retras că pentru multă lume după încheierea carierei era vorba mai mult de stat acasă. Apoi vin însă alte dorințe și visuri, legate tot de tenis", a explicat Tecău.

"Tenisul trăiește deocamdată unul dintre cele mai bune momente, cu o generație de mari campioni, și e greu de prevăzut ce se va întâmpla după. Cu siguranță li se va simți lipsa"

"Jucătorii mari au cea mai puternică influență, e greu să schimbi ceva care funcționează pentru ei. Nadal nu o să fie niciodată de acord să faci Roland Garros-ul două din trei, niciodată! Fiecare își păstrează avantajul"

Horia Tecău

35de titluri la dublu a cucerit Horia Tecău în carieră, cele mai multe, 18, alături de Jean-Julien Rojer

4.700.000 $reprezintă totalul câștigurilor actuale ale românului din tenis

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează