SPORTURI  »  TENIS  »  WTA PALERMO

EXCLUSIV Antrenorul Irinei Begu, despre tainele trofeului de la Palermo: „Toate aceste momente au prefațat titlul” » Obiectivele imediate + s-a retras de la următorul turneu

Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA +11   FOTO
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA

Articol de - Publicat luni, 25 iulie 2022 12:30 / Actualizat luni, 25 iulie 2022 13:40

Irina Begu (31 de ani), proaspăt campioană la Palermo, nu va evolua săptămâna aceasta la Varșovia, turneu la care era înscrisă pe tablou, a anunțat Gabriel Moraru, unul dintre antrenorii româncei, pentru GSP.ro. 

Într-un interviu acordat în exclusivitate în această dimineață, Moraru a descris călătoria Irinei spre trofeul din Italia, vorbind apoi despre programul și obiectivele jucătoarei ce tocmai și-a trecut în palmares al cincilea titlu din carieră. 

Începând de astăzi, Begu ocupă locul 33 în clasamentul WTA, însă echipa ei vorbește mai degrabă despre găsirea unui echilibru care s-o mențină pe Irina pe trasa corectă, nu neapărat despre o țintă propriu-zisă.

Gabriel Moraru, despre semnificația titilului de la Palermo: „Nimic nu se compară cu satisfacția asta”

- Bună ziua, domnule Moraru, și felicitări! Cum s-a simțit acest titlu de la Palermo și ce înseamnă trofeul pentru Irina? 
- Irina este extrem de fericită pentru acest titlu, care nu face decât sa confirme un sezon deja foarte bun al ei. A avut, am avut toți emotii. Anul acesta, Irina a mai jucat semifinale la WTA 500, anul trecut a fost finala de la Cleveland, are experiență, fiind la a noua finală, dar nimic nu se compară cu bucuria și satisfacția de a câstiga acel trofeu minunat.

- Dacă ar fi să alcătuiți un scurt top 3, care ar fi acele momente decisive din turneu, acele obstacole pe care Irina le-a depășit pentru a-și croi drum către trofeu? Semifinala cu Sorribes Tormo ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură… 
- Fără doar și poate, meciul din semifinală a fost cel mai greu moment. Nu doar pentru că a necesitat multă energie, dar și mental trebuia să fie mereu prezentă, altfel cateva greșeli minore ar fi însemnat să muncești enorm să recuperezi.

Un al doilea moment ar fi cel din meciul cu Dodin, unde, după un set incredibil de bun al lui Dodin, Irina a crezut și a luptat până a întors meciul în favoarea ei. Un al treilea moment deloc de neglijat ar fi primul tur, datorită faptului că la fiecare început de turneu trebuie să te adaptezi condițiilor. 

Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
+7 FOTO

Irina Begu s-a retras de la Varșovia: „Am luat decizia să nu mai joace, e important să se refacă”

- La ce nivel e în acest moment încrederea Irinei? Considerați că titlul de la Palermo poate fi un punct de cotitură pentru restul sezonului? 
- Cu siguranță că un turneu câștigat îi dă avânt și îi crește încrederea și sunt convins că va conta pentru restul sezonului.

- Urmează Varșovia, nu? Apoi, care ar fi programul Irinei în continuare? 
- Am luat decizia să nu mai joace Varșovia, având în vedere că la început de august este plecarea spre Statele Unite. Este important să se refacă și apoi să avem o perioadă de pregatire înainte de cele 4-5 săptămâni din circuitul american.

- Ce obiectiv v-ați setat pentru restul anului? Locul 33 astăzi, nu sunteți departe de clasarea din 2016. 
- Primul obiectiv și cel mai important este să fie într-o formă fizică bună și să poată juca cât mai bine la turneele rămase în calendarul competițional. Dacă reușim să menținem un calendar echilibrat, cu turnee, pregătire și refacere, rezultatele și clasamentul se îmbunătățesc.

22a fost cea mai bună clasare din cariera Irinei, poziție pe care a atins-o în august 2016

Gabriel Moraru, antrenorul Irinei Begu: „E o luptătoare!”

- Întorcându-ne puțin către Roland Garros și Wimbledon…o optime și un tur trei, două parcursuri pozitive și două meciuri, cu Pegula și Ostapenko, pe care Irina le-a controlat la început. Ați simțit în acele momente că eleva dumneavoastră e pe drumul cel bun și că un astfel de rezultat, precum cel reușit la Palermo, e imediat după colț?
- Încă de la începutul anului, Irina a jucat bine. Începând cu WTA 500 de la St. Petersburg, unde a ajuns în semifinală și foarte aproape de finală în meciul cu Sakkari, apoi Indian Wells, Miami, Charleston, unde a avut meciuri bune, culminând cu Roland Garros, unde a ajuns în turul 4. Aș putea spună ca toate acese momente au prefațat oarecum acest titlu câștigat.

Antrenorul Irinei Begu, despre tainele trofeului de la Palermo: „Toate aceste momente au prefațat titlul” » Obiectivele imediate + s-a retras de la următorul turneu
Gabriel Moraru, în dreapta, urmărind finala Irinei de la Palermo / Captură Digi Sport

- În ceea ce privește problemele de anul trecut, cele legate de mononucleoză, cum e Irina în prezent? Își ia în aceste momente energia mentală și din acele clipe mai dificile experimentate atunci?
- Ne bucurăm că nu sunt probleme de sănătate de aceea și este / suntem atenți la cum facem programul de pregătire și cel competițional. Irina are capacitatea fizică și mentală să își ridice nivelul de joc și să găsească resurse în momentele importante, este o luptătoare.

23 de victoriiși 13 înfrângeri are Irina Begu în 2022

Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
Irina Begu, campioana de la Palermo / Sursă foto: Twitter@LadiesOpenPA
+7 FOTO

Vreau să le mulțumesc celor din echipa mea! Fără voi nu aș fi reușit să câștig acest trofeu. Gabriel Moraru a fost cu mine aici, iar Victor Crivoi a avut și el un rol important, deși a rămas acasă. Acesta este un loc special pentru mine, am o parte din familie aici și cu siguranță voi reveni anul viitor! Vă mulțumesc tututor pentru susținere!

- Irina Begu, la festivitatea de premiere

VIDEO Rezumatul finalei Irina Begu - Lucia Bronzetti

Citește și alte știri din tenis:

VIDEO Irina Begu, campioană la Palermo » Al 5-lea trofeu al carierei pentru româncă

Ion Țiriac, sfat pentru româncele finaliste la Wimbledon U14: „E primordial. Măcar antrenorii lor să înțeleagă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Trandafir
Trandafir  •  26 Iulie 2022, 09:03

Tot la Varsovia Ignatik & Lee s-au calificat in sferturi la dublu. Succes mai departe tuturor jucatoarelor din RO la simplu si dublu la Varsovia si Praga !

Trandafir
Trandafir  •  26 Iulie 2022, 08:52

Retragerea de la Varsovia este o decizie inteleapta. Urmaza circuitul american foarte important, la nivel superior, WTA 500, WTA 1000, US OPEN. Intradevar are nevoie de o pauza si antrenamente pe hard. Felicitari pentru Begu si echipa ei serioasa si inteligenta !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează