SPORTURI  »  TENIS  »  CORONAVIRUS

Irina Begu nu a vrut să riște și a renunțat la deplasarea în Serbia: „Era prea mult să stau acolo trei săptămâni”

Irina Begu a început anul pe poziția 101 WTA Foto Cristi Preda
Irina Begu a început anul pe poziția 101 WTA Foto Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 24 iunie 2020 20:01 / Actualizat miercuri, 24 iunie 2020 20:48

Irina Begu, locul 81 mondial, se antrenează zilnic, așteptând noutăți de la WTA. Și ea era pe lista participanților la turneul organizat de Janko Tipsarevic, dar a renunțat să meargă.

Puțin după ora 13:00, abia s-a întors de la antrenament și profita de un mic răgaz de odihnă. „Dimineața, în general, am prima parte, aproape zilnic fac un antrenament de pregătire fizică și unul de tenis. Înseamnă cinci-șase pe săptămână din fiecare. Durata e tot de două ore, dar sunt mai intense", explică Irina.

Alături de alte câteva jucătoare române, apărea și ea între participanții la Eastern European Championship, evenimentul organizat de recent retrasul Janko Tipsarevic, la clubul său din Belgrad. „Nu mai merg", punctează Begu, detaliind și de ce. "Era o perioadă destul de lungă de stat acolo, prea mult pentru mine. Între timp au anunțat și noutăți legate de turneele WTA, e posibil să începem din 3 august, așa că stau acasă, văd ce se întâmplă. Deocamdată, e riscant. Urmăresc să văd ce se întâmplă în lume". 

Janko a sunat-o

Cum a ajuns însă pe unul dintre afișele competiției promovate de sârb? „Chiar Tipsarevic m-a sunat, m-a întrebat dacă vreau să particip. Bineînțeles, asta s-a întâmplat de mult, încă eram în starea de urgență. Vorbeam ipotetic, dacă aș veni, dacă se deschid granițele... În momentul acela, mi-am dat acordul parțial pentru că depindeam de mulți factori care nu țineau de mine. Mi-a povestit un pic despre conceptul lui, ulterior am mai vorbit, dar am ajuns la concluzia că e un pic cam riscant să stau acolo trei săptămâni", deapănă Irina firul poveștii.

Irina Begu nu a vrut să riște și a renunțat la deplasarea în Serbia: „Era prea mult să stau acolo trei săptămâni”
Irina Begu pe afișul competiției organizate de Janko Tipsarevic

În ce privește turneele WTA, ea observă că deocamdată nu sunt foarte multe în plan. „Am văzut Palermo, dar după nu e nimic anunțat. Cei de la WTA ne updatează săptămânal, avem meeting-ul online în fiecare vineri, ne spun ce se mai întâmplă. Situația depinde și de ce țări se mai deschid și unde pot organiza și ei", spune fostul număr 22 mondial. „În funcție de asta o să-mi fac și eu un program. În același timp, trebuie să văd și unde intru pentru că fiind pe locul 81 în lume... e un pic la limită. Situația e incertă din toate punctele de vedere". 

Devreme pentru decizie

Participarea la US Open, deși îndepărtată, o tentează. „În primă fază, aș spune că da. E greu să iei o decizie cu două luni înainte, lucrurile se schimbă de la zi la zi, practic. „Aștept să văd ce se mai întâmplă, care vor fi condițiile, pentru că vor fi reguli de respectat. Ipotetic vorbind, e posibil să merg", conchide. Până atunci și până când va putea alege un concurs oficial al revenirii, se antrenează zilnic în două reprize. Din ce în ce mai intens. 

"Trebuie să fim precauți, virusul nu a dispărut, cred că vom avea această problemă câteva luni bune, iar până nu va ieși un vaccin, totul e incert" - Irina Begu 

"M-am mirat"

Irina Begu nu a vrut să riște și a renunțat la deplasarea în Serbia: „Era prea mult să stau acolo trei săptămâni”
Tribunele pline la etapa Adria Tour de la Belgrad Foto Hepta

Vorbind despre cele întâmplate zilele trecute la Adria Tour, circuitul inițiat de Novak Djokovic și oprit brusc din cauza testelor pozitive la COVID-19, inclusiv cel al liderului mondial, Begu spune că a fost un pic surprinsă. „Am văzut, m-am mirat că au avut atât de mulți spectatori în tribune, dar fiecare stat are regulile lui și cu siguranță la ei a fost diferit. Ți-e teamă, dacă mergi la un turneu, te gândești că ți se poate întâmpla și ție. Trebuie aplicate toate măsurile de precauție. Turneele WTA nu vor fi cu spectatori în primă fază, vom fi testați, așa că mă gândesc că va fi mai safe pentru noi acolo", conchide ea. 

2 turneea câștigat Irina Begu sezonul acesta, cel ITF de la Cairo, cu premii de 100.000 de dolari, în februarie, și Indian Wells, din seria WTA 125K, în martie

Chestiune de spirit civic

Cum vede Irina situația în momentul de față, când virusul SARS-CoV-2 amenință destul de puternic din nou? „Cred că ține de fiecare acum să ne protejăm cât mai mult. S-a deschis tot, restaurante, mall-uri, și cu atât mai mult trebuie să avem grijă. La începutul pandemiei, când majoritatea oamenilor erau acasă și ieșeam doar la supermarket, virusul nu se răspândea atât de repede, dar în momentul de față ne expunem mai mult, de aceea e important ca fiecare să se protejeze, să păstreze o distanță socială, să poarte mască, să nu uite de spălatul mâinilor. Dar asta ține puțin și de spiritul civic", încheie ea. 

Citește și alte știri din tenis

Irina Bara a renunțat să mai joace în Serbia, după cazurile de coronavirus de la turneul lui Djokovic: „Au fost prea relaxați!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
ray51
ray51  •  25 Iunie 2020, 10:34

Renunta la turneul de la Palermo!

robotzel
robotzel  •  24 Iunie 2020, 20:56

Nu exista spirit civic în Romania. Aici suntem mai sălbatici.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează