SPORTURI  »  TENIS  »  INEDIT

A lăsat baletul pentru a deveni jucător profesionist de tenis și debutează pe tabloul principal de la Wimbledon

Jan Choinski // Foto: Imago
Jan Choinski // Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 30 iunie 2023 18:43 / Actualizat marti, 19 septembrie 2023 17:52

Jan Choinski (27 de ani), locul 167 ATP, e un jucător de tenis german, care are și cetățenie britanică și care își va vedea luni, pentru prima dată, visul împlinit: e prezent pe tabloul principal al Turneului de Mare Șlem de la Wimbledon.

Drumul său până aici a fost unul fabulos și a început într-un cu totul alt mediu: inițial el a fost dansator de balet, pasiune pe care o moștenise de la părinții lui, aceștia fiind, la rândul lor, dansatori profesioniști de balet.

Jan Choinski: „Nu am vrut niciodată să devin balerin”

Deși a practicat baletul la școala părinților săi o parte din viață, Jan Choinski a mărturisit într-un interviu pentru AFP că nu a crezut că aceasta va fi vocația lui: „Am luat lecții de balet cu părinții mei, însă nu am avut niciodată în minte să devin balerin profesionist. Pentru mine, a fost doar o modalitate de a-mi construi fizicul pentru tenis”.

Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”
WIMBLEDON
Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”

Astfel, la 14 ani, jucătorul neamț a schimbat sporturile, iar ca junior a ajuns până în top 20. Ca senior, traseul său a fost un pic mai anevoios, cea mai bună clasare fiind cea actuală, locul 167, care i-a adus și un Wild Card la Wimbledon.

E, în fapt, prima lui prezență pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem. În 2018 și anul acesta a fost în calificări la Roland Garros, însă nu a reușit să treacă de turul 2, iar în 2019 a mai încercat la Wimbledon, însă a fost eliminat din primul tur al calificărilor.

246.243 $sunt câștigurile lui Jan Choinski din tenis. Nu are niciun turneu câștigat.

Jan Choinski, pentru prima dată pe tabloul principal la Wimbledon, visează la sferturi

„Va fi o experiență cu totul nouă pentru mine, nu pot fi mai recunoscător”, a spus neamțul referindu-se la prezența pe tabloul principal al Wimbledon.

În primul tur din turneul britanic, Choinski va avea, însă, o misiune foarte dificilă: va da piept cu Dusan Lajovic, locul 52 ATP, sârbul care a câștigat în aprilie turneul din Banja Luka după ce l-a eliminat pe traseu inclusiv pe Novak Djokovic.

Totuși, Jan visează să ajungă în a doua săptămâna a turneului de la Wimbledon și să fie susținut de britanici: „La început îi voi avea alături pe mama, tatăl, iubita și pe antrenorul meu. Din Marea Britanie nu a mai rămas multă lume care să mă cunoască, mai ales după ce a murit bunicul meu acum doi ani. Dar poate voi primi mai mult sprijin în a doua săptămână, când voi ajunge în sferturile de finală”.

Citește și alte știri din tenis:

Monica Niculescu, învinsă în finală la Bad Homburg

Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (2)
cladmoney
cladmoney  •  02 Iulie 2023, 20:25

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parachioara5
parachioara5  •  02 Iulie 2023, 19:57

...frumos...dar pe ce te bazezi ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează