SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

FOTO Revenire pentru ISTORIA tenisului! Sinner e noul campion de la Australian Open, după o finală de poveste cu Medvedev

Jannik Sinner/ foto Guliver/GettyImages +14   FOTO
Jannik Sinner/ foto Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat duminica, 28 ianuarie 2024 14:31 / Actualizat duminica, 28 ianuarie 2024 15:25

Jannick Sinner (22 de ani, 4 ATP) l-a învins pe Daniil Medvedev (27 de ani, 3 ATP) cu 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 în finala Australian Open.

Italianul a a fost condus cu 0-2 la seturi în finală, dar a revenit fabulos. A câștigat primul trofeu de Grand Slam din carieră, după o finală care va rămâne în istorie. Medvedev a dominat startul meciului, dar a căzut din punct de vedere fizic din al treilea set.

Cronica meciului Jannick Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024

Jannik Sinner a câștigat primul titlu de Grand Slam al carierei, 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 în fața lui Daniil Medvedev, devenind al 27-lea jucător diferit în Era Open care se impune la Melbourne. 

Într-o finală lungă, cu două părți diferite, italianul a crescut progresiv în siguranță, agresivitate și putere mintală. A fost mai bun pe durata celor 3 ore și 44 de minute în fața lui Medvedev, cel aflat la a treia sa finală la Melbourne.

Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
+10 FOTO

A fost mai bun depășind un start lent de partidă și arătând în cele din urmă că viitorul care i s-a prezis de acum câteva sezoane este acum realitate. O finală inedită la Australian Open 2024. Prima dată din 2005 încoace când niciunul din Big 3, Djokovic, Nadal sau Federer, nu era între protagoniști. 

Semnul, încă unul, că o eră unică a tenisului masculin își consumă probabil ultimele secvențe. Lăsând în urmă această constatare statistică și sentimentală, match-up-ul finalei putea oferi indicii, însă realitatea din teren a reușit să surprindă. Cel puțin în prima parte.

Medvedev a schimbat tactica

Pentru că Medvedev a abordat o tactică total diferită față de ceea ce face el de obicei. În loc să stea în spate și să-și macine adversarul cu mingi uneori lente, fără ritm, în schimburi de 20 de lovituri, a ales calea agresivității. În loc de 5-6 metri înapoia liniei de fund, a stat la un metru, un metru și jumătate. 

A trimis mingea mai tare în mod constant și a dirijat cu reverul în cros, inclusiv cel invers. A venit la fileu mai des decât oricând și cu multă reușită. Așa l-a prins nepregătit pe mai tânărul său adversar. Senzația a fost aceea că Sinner a intrat pe teren gata să execute un anume tip de tactică, iar planul i-a fost pulverizat de ceea ce a propus adversarul. 

Break-ul rusului a venit repede, 3-1, apoi încă unul pe final de set și un 6-3 categoric în favoarea lui.

Medvedev a dominat clar și setul secund

Actul secund a continuat în aceeași manieră, iar lucrurile s-au derulat încă și mai repede în termenii dictați de Daniil Medvedev. 5-1 cu două break-uri, priviri anxioase aruncate de Jannik spre tribuna în care antrenorii săi, Darren Cahill și Simone Vagnozzi, păreau și ei îngrijorați. 

Chiar un mic gest de frustrare la o minge norocoasă a adversarului, ceva puțin caracteristic atât de calmului italian. "Stay aggressive", i-a spus apăsat Cahill, adăugând sfatul de a nu-l mai lăsa pe Daniil să vină în față. Până la urmă, Sinner a schimbat ceva pe terenul agresivității în joc. Exact atunci când rusul servea pentru set la 5-1. 

Au urmat game-uri echilibrate, dar favoritul 3 a trecut până la urmă linia de sosire cu un alt 6-3. Mai multe întrebări se învârteau prin minte: va putea juca Medvedev la un nivel atât de înalt în continuare? Dar fizic, cât va rezista? Sinner va izbuti să întoarcă, servind mai bine decât a făcut-o în primele două acte?

În setul 3 s-a schimbat meciul

Spectatorii voiau mai mult, mai multă intrigă, mai mult suspans. Cert este că setul al treilea a fost vizibil mai echilibrat, cap la cap până la 4-4, Sinner a servit impecabil, Medvedev a scăzut un pic intensitatea, dar a controlat punctele nevralgice pe serviciul său. Acolo, la 5-4 pentru Sinner, s-a atins un prim punct de fierbere. 

Cu publicul tot mai implicat, cu atmosfera încinsă și italianul tot mai ferm la retur. A încercat și o scurtă, bine venită, chiar dacă a pierdut acel punct. A câștigat în schimb actul, 6-4, cu brațul tot mai sigur, lovind mingea ferm, stând mai ofensiv în teren. Și dintr-odată, finala căpăta altă culoare. 

Setul al patrulea a urmat, în bună măsură, scenariul celui anterior. În același moment, la 5-4 pentru el, Sinner a făcut break-ul în fața unui Medvedev tot mai obosit, care a salvat prin experiență și intuiție câteva game-uri de serviciu pe muchie.

Sinner a câștigat primul Grand Slam din carieră

Italianul a crescut în meci, s-a scuturat de nedumerirea inițială, a servit mai puternic, o medie de 197km/h pe primul, și în general a făcut totul cu mai multă claritate și forță. Urma decisivul, ceea ce toată lumea aștepta. Prospețimea și viteza lui Sinner contra unui Medvedev abil, dar extrem de obosit. 

Și până la urmă, cum era poate de așteptat, câștigă tinerețea, jocul exact și întreg pachetul, mai bine spus, pe care îl reprezintă acum Jannik Sinner! Este jucătorul care a marcat finalul de an anterior prin evoluția sa, este și cel care ștampilează startul lui 2024 cu o pecete aurie. 

A primului său titlu de Mare Șlem din carieră. Revenind pentru a doua oară în carieră de la 0-2 la seturi, dar în ce moment! Cel mai dulce și mai strălucitor!

4 cifre după finala Australian Open

3va fi poziția pe care o va ocupa Daniil Medvedev în ierarhia mondială după primul turneu de Mare Șlem al anului.

4este locul pe care rămâne Jannik Sinner, indiferent de rezultatul finalei de la Australian Open

27 de jucători diferițiau câștigat trofeul de la Melbourne în Era Open, inclusiv campionul din 2024, Jannik Sinner devenind primul învingător în premieră de la Stan Wawrinka în 2014

20 de ore și 33 de minutea petrecut Daniil Medvedev pe teren până în finală, iar adversarul său a stat 14 ore și 44 de minute

FINAL | Jannick Sinner - Daniil Medvedev 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3. Desfășurarea liveTEXT a meciului

Game, set, meci, trofeu Sinner 6-3. Fabulos! Jannick a câștigat primul Grand Slam din carieră
Game Medvedev, 5-3. Rusul își face serviciul. Încă mai speră la trofeu, dar Sinner servește pentru victorie
Break Sinner, 4-2. Fabulos! Sinner face al treilea break în acest meci și se îndreaptă spre trofeu. Medvedev pare căzut fizic
Game Sinner, 2-1. Cei doi merg cap la cap în decisiv
Game Sinner, 1-0. Început perfect pentru Sinner
A început setul decisiv

Break, set Sinner, 6-4. Uluitor! Jannick face doar al doilea break al meciului, suficient cât să trimită finala în decisiv
Game Sinner, 5-4. Italianul servește bine și reintră în avantaj în setul al patrulea
Game Sinner, 4-3. Italianul a revenit de la 0-30 și câștigă. Dacă Medvedev făcea break-ul, era cu o mână pe trofeu.
Game Medvedev, 2-2. Sinner a fost aproape de break și de a se desprinde. Medvedev a revenit și a profitat de o greșeală a italianului, un lob prea lung
Game Medvedev, 1-1. Cu ceva emoții, rusul ia game-ul, dar începe să dea semne de oboseală
Game Sinner, 1-0. Italianul e în revenire de formă, meciul e echilibrat în acest moment.
A început setul 4

Break, set Sinner, 6-4. Jannick face primul break și câștigă setul, meciul se prelungește.
Game Sinner, 5-4. Italianul a câștigat greu, după un game extrem de spectaculos. Pierderea game-ului ar fi fost sinonimă cu înfrângerea, Medvedev e imbatabil pe propriul serviciu
Game Medvedev, 2-2. Cei doi merg cap la cap în setul 3, nici unul nu a reușit vreun break în acest set
Game Medvedev, 1-1. Daniil nu scade deloc în joc, e constant de la începutul meciului și nu îi dă vreo șansă lui Sinner atunci când servește
Game Sinner, 0-1. Italianul începe bine și caută drumul spre revenirea în meci

Game, set Medvedev 3-6. Rusul s-a impus în al doilea set cu același scor ca-n primul, 6-3.
Game Sinner, 3-5. Janick rămâne în set după ce a reușit să câștige pe primul serviciu
Game Sinner, 2-5. Italianul reușește primul break în această finală și reduce diferența din al doilea set
Game Medvedev, 1-5. Daniil face din nou break și servește pentru a câștiga al doilea set
Game Medvedev, 1-4. Rusul servește din nou extraordinar și câștigă al treilea game alb al setului
Game Medvedev, 1-3. Daniil reușește al treilea break din meci și se desprinde și în setul secund
Game Medvedev, 1-2. Rusul câștigă al doilea game alb din acest set
Game Sinner, 1-1. Italianul ține aproape, salvează break-ul după un game lung și spectaculos
Game Medvedev, 0-1. Daniil, fără emoții pe propriul serviciu

Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, finala Australian Open 2024/ foto Imago Images
+10 FOTO

Set Medvedev, 3-6. Rusul a luat primul set, s-a impus cu 6-3. A câștigat greu în ultimul game al setului, pe propriul serviciu, unul plin de schimburi lungi de mingi.
Game Sinner, 3-4. Italianul pierde primul punct, dar câștigă tot până la finalul game-ului
Game Medvedev, 2-4. Sinner și-a făcut serviciul propriu, dar pierde ulterior. Medvedev pare că se îndreaptă spre câștigarea primului set.
Game Medvedev, 1-3. Daniil are un ritm extrem de ridicat, Sinner răspunde cu greu loviturilor rusului, care urcă bine la fileu.
Break Medvedev, 1-2. Rusul trece în avantaj, surprinzător de ușor a făcut primul break al meciului
Game Medvedev, 1-1. Daniil răspunde pe măsură, a luat și el primul game pe propriul serviciu
Game Sinner, 1-0. Italianul câștigă primul game al meciului, își face fără emoții serviciul.
Sinner a câștigat tragerea la sorți și va servi primul. Meciul începe în câteva momente.

A furat privirile! Superba Ana de Armas a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open

Actrița cubaneză Ana de Armas, 35 de ani, a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open 2024, foto: Guliver/gettyimages
Actrița cubaneză Ana de Armas, 35 de ani, a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open 2024, foto: Guliver/gettyimages
Actrița cubaneză Ana de Armas, 35 de ani, a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open 2024, foto: Guliver/gettyimages
Actrița cubaneză Ana de Armas, 35 de ani, a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open 2024, foto: Guliver/gettyimages
Actrița cubaneză Ana de Armas, 35 de ani, a prezentat alături de Jim Courier trofeul finalei masculine de la Australian Open 2024, foto: Guliver/gettyimages
+28 FOTO

Cum au ajuns cei doi în finala Australian Open

Sinner a făcut un meci fantastic în semifinală, a trecut de Novak Djokovic cu 6-1, 6-2, 6-7, 6-3. Pentru italian, finala cu Medvedev va fi prima de Grand Slam în carieră.

Medvedev vine după o revenire incredibilă, în fața lui Alexander Zverev, 5-7, 3-6, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3. A revenit pentru a patra oară în carieră de la 0-2 la seturi. Va fi a treia sa finală la Australian Open și a 6-a de Grand Slam din carieră.

În ultimul meci dintre cei doi, finala turneului de la Torino, Sinner s-a impus cu 6-3, 6-7, 6-1.

Citește și:

Aryna Sabalenka a câștigat Australian Open! Demonstrație de forță în finală
AUSTRALIAN OPEN
Aryna Sabalenka a câștigat Australian Open! Demonstrație de forță în finală
Reacția Arynei Sabalenka după succesul categoric din finala Australian Open: „Cred că o să încep să plâng”
AUSTRALIAN OPEN
Reacția Arynei Sabalenka după succesul categoric din finala Australian Open: „Cred că o să încep să plâng”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (27)
MaxiP
MaxiP  •  29 Ianuarie 2024, 12:38

Comentariile sunt gretoase. Au jucat Sinner cu Medvedev, nu guvernul italian cu sediul presedintiei ruse. Nu UE cu Kremlinul. De multe ori in tenis se si uita nationalitatile celor implicati, e un sport individual.

sion1001
sion1001  •  28 Ianuarie 2024, 16:39
Postat de Acidutzu_67 pe 28 Ianuarie 2024, 11:57

Culmea ironiei: Rusia la băieti si Belarus la fete castiga Australian Open... Putin si Lukașenko beau vodka si joaca cazaciocul...

***! ***...!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Catalynn.15
Catalynn.15  •  28 Ianuarie 2024, 16:25
Postat de pinguinul_japonez pe 28 Ianuarie 2024, 14:28

nu castiga cine vrea comunistii, asta era pe timpuri ... tu din comuinst nu te mai poti schimba !

Lasând ca ai faultat grosolan limba română, am insă dubii ca tu întelegi doctrina comunistă si nu doar rumegi niște lozinci. Putin in primul rând nu e comunist iar Rusia nu mai e demult un stat comunist, ci mai degrabă socialist. Inseamnă socialism comunism!? Numai pt ăștia ca tine, deștepți grămadă. Ceilalți știu ca nazism vine de la nationalism socialist. Și mai degrabă asta e ceea ce se întâmplă azi în Federația Rusă. A pierdut rusul!? Asta e! Mă bucur ptr Darren!

Vezi toate comentariile (27)
Comentează