SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

La Dolce Vita » Flavia Pennetta a cucerit titlul la US Open, apoi și-a anunțat retragerea

Articol de , - Publicat luni, 14 septembrie 2015 00:00

Italianca în vîrstă de 33 de ani a învins-o în finală pe compatrioata ei Roberta Vinci, 32 de ani, cu 7-6 (4), 6-2. De azi, este numărul 8 mondial, cel mai bun loc al carierei. Vrea însă o viață normală.

Povestea finalei feminine de la US Open a început să se scrie cu ceva vreme înainte să înceapă meciul. Poate chiar din clipa în care două fete, una de 9, alta de 10 ani se întîlneau pentru prima dată pe un teren de tenis.

Se știu de toată viața, iar vineri seară, după ce ambele și-au cîștigat meciurile din penultimul act, mama Flaviei a sunat-o pe cea a Robertei pentru a se felicita reciproc. Vin amîndouă din aceeași zonă a Italiei, Puglia, exact în călcîiul Cizmei.

Sînt prietene atît de bune încît îmbrățișarea de la fileu, după ce finala se terminase, va rămîne mereu o imagine de album. O dovadă că sportul nu a devenit încă un spațiu al umanității reprimate, al atleților-roboți dotați cu picioare de fier și mușchi de carbon.

Vise împlinite

Povestea finalei feminine nu e despre forehand-uri și backhand-uri, deși s-ar putea scrie și despre asta. N-a fost cel mai bun meci din lume, nici măcar de anul ăsta, nici măcar din acest turneu, dar s-au văzut multe alte finale în care nici n-au apucat bine spectatorii să se muleze pe scaune că se și rosteau discursurile premianților.

Este povestea unor vise împlinite. Cum se întîmplă uneori în viață. Ajungi să-ți ții răsplata în brațe, sub forma unui trofeu, atunci cînd credeai mai puțin că se va întîmpla. Flavia a fost mai bună. A avut o replică viguroasă din partea Robertei în primul set, în al doilea și-a impus jocul clar.

Lipseşte focul interior

Povestea continuă cu ceea ce i-a șoptit Pennetta prietenei ei în timp ce se îmbrățișau. "Atunci mi-a spus că se retrage. Fiecare își alege momentul pentru asta, sînt fericită pentru ea", dezvăluia Vinci. Noua campioană și-a primit cupa, apoi a făcut anunțul oficial.

Că e ultimul ei US Open, că va renunța la tenis după acest sezon. A făcut-o cu zîmbetul pe buze, împăcată. "A fost o decizie greu de luat. Ești motivat cînd joci în turneele de Mare Șlem sau în Cupa Fed. Dar alteori motivația nu e acolo. Nu ai acel foc în interior care să te lase să joci cum am făcut-o aici", a explicat Flavia. "Vreau să am o familie, dar pînă atunci îmi doresc să văd cum e fără tenis, alături de Fabio. Să fim doar un cuplu normal".

O bicicletă şi o cafea

Povestea a continuat la conferința de presă, unde Pennetta mai schimba replici pe telefon într-o discuție cu finalista, Vinci, cu Francesca Schiavone și Sara Errani.

Apoi, a sărbătorit cu o cină restrînsă, în echipă. "Sîntem doar patru. Va fi mult vin, cu siguranță, apoi voi merge la somn". Viața ei normală ar putea începe, așa cum își dorește, cu o bicicletă închiriată și o plimbare prin Central Park. "Să mă opresc la un bar și să beau o cafea. Poate să ajung la Victoria’s Secret. Să iau cîteva cadouri pentru prieteni și să mă relaxez".

De ce nu? New York-ul nu a primit Marele Șlem al Serenei Williams, ci zîmbetul luminos al unei femei care și-a petrecut viața între continente, hoteluri și terenuri de tenis, iar acum caută normalitatea. Nu e chiar o povestea rea, pînă la urmă.

Prieteni, apoi iubiţi

Pe Flavia Pennetta, 33 de ani, şi Fabio Fognini, 28 de ani, i-a legat mai întîi o relaţie de prietenie. Au fost unul alături de altul în momente grele. În 2008, Fabio a fost cel care i-a spus campioanei de la US Open că bunul lor prieten Federico Luzzi a decedat fulgerător la doar 28 de ani în urma unei leucemii.

Tot Fabio i-a dat vestea că fostul iubot al Flaviei, Carlos Moya, urmează să aibă un copil. Această strînsă relaţie de prietenie s-a transformat în iubire la începutul lui 2014. Nici ei nu ştiu cum.

Fabio a surprins-o pe Flavia cu cîteva ore înainte de finală. El plecase de la New York, dar s-a întors pentru a o susţine la finală. "Am ieşit în grădina jucătorilor şi l-am găsit acolo. Am fost surprinsă. A fost minunat că l-am avut alături", a spus ea.

3.300.000 $este premiul pe care l-a primit Flavia Pennetta pentru cîştigarea trofeului de la US Open

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
triarius
triarius  •  14 Septembrie 2015, 09:12

Felicitari doamnelor, frumos articol! Iata dovada ca inca se poate scrie articulat, metaforic, ideatic. Multa inspiratie in continuare!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează