SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

Luminița Paul e contra curentului și îi ia apărarea lui Segărceanu: „Un căpitan nu e șef de galerie. Să te agiți nu e un semn superior de implicare”

Segărceanu, dându-i sfaturi Simonei în meciul de dublu FOTO Raed Krishan
Segărceanu, dându-i sfaturi Simonei în meciul de dublu FOTO Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat luni, 22 aprilie 2019 19:14

FED CUP » FRANȚA - ROMÂNIA 3-2 // Când lucrurile nu ies bine, neapărat trebuie identificat un vinovat. Uneori și când ies bine pentru că laudele absolute nu arată frumos, trebuie să existe o dâră de negativ care să învioreze peisajul, altfel suntem prea moi și prea poetici.

În cazul semifinalei de la Rouen, varianta cea mai la îndemână este căpitanul. Și după prima zi, și după a doua, Florin Segărceanu a fost arătat cu degetul pentru alegerile făcute în ceea ce privește racheta a doua și, apoi, distribuția de la dublu. Doar privind, poate nici măcar integral, meciurile, i s-au anulat din afară posibila argumentație, zilele de observație dinainte de și de la Rouen, istoricul înfruntărilor dintre jucătoare, starea lor fizică și emoțională, modificările care au intervenit și în echipa adversă. 

A greșit – e verdictul, fie pentru că a apelat la Mihaela Buzărnescu în prima zi, fie pentru că nu a mai făcut-o și în a doua. Fie pentru că a solicitat-o prea mult pe Simona, fie pentru că a adus-o pe teren pe Irina Begu doar duminică și de ce și la simplu și la, probabil, dublu? Așa spune lumea peste tot, oriunde se poate exprima. Așa spune lumea, care, bineînțeles, are privirea mai limpede. 

Într-o întâlnire supusă însă unei dinamici schimbătoare, pot apărea erori de apreciere. Pot apărea chestiuni neașteptate, precum o accidentare, care dau totul peste cap. Căpitanul a luat o decizie, pe care și-a asumat-o și pe care, după cum a spus la final, ar repetat-o și dacă disputa s-ar mai juca o dată. Și care, cred, a fost cea corectă. 

Ceea ce e însă mai supărător e modul în care lumea se raportează la Segărceanu când vine vorba despre temperamentul său. Să fii calm nu e un defect. Să-ți tratezi sportivele diferit, în funcție de firea fiecăreia, nici atât. Să vezi când trebuie să spui ceva, mai moale sau mai apăsat, ori când trebuie să taci, pur și simplu, lăsându-i jucătoarei spațiu pentru a respira – nu, nu e un defect. E un fel de a fi, pe care ele, fetele, l-au înregistrat și îl acceptă, chiar îl apreciază. Consumul interior rămâne și nu e unul mic. Poate chiar e o formă de a le proteja. Pentru că un căpitan bate din palme, strigă, strânge pumnul, dar nu e șef de galerie. Și să te agiți nu e un semn superior de implicare. Dacă ar fi așa, Yannick Noah nu ar fi pierdut niciodată vreo întâlnire din cele, de Cupa Davis sau Cupa Fed, la care a stat pe bancă. 

Citește și:

De ce am pierdut cu Franța » Geambașu oferă 6 concluzii: de la alegerea greșită și atitudinea mioritică ale lui Segărceanu și până la dependența de Simona Halep

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
103196710874764
Dizidentul Inutil  •  23 Aprilie 2019, 10:14

2. sa fi uitat distinsa de acest prodocol ? ma intreb ore distinsul Tiriaca (Titi Ionescu) sa nu o fi invatat-o ce inseamna un protocol si ca trebuie sa mearga acolo alaturi de colegele sale sa isi assume sa incurajeze sa…? Altii au facut ani grei de puscarie si Romania a reprezentat si reprezinta ceva in viata lor. NU doresc sa diminuez efortul ei dar esti si la bine si la rau. NU poti sa iti lasi echipa sa o tradezi plecind la banul tau de la Studgard sis expui chiar Romania la o atitudine de genl asta unde scoate in evidenta proasta crestere lipsa de bun simt si de rusine. Presa trebuie sa ia atitudine. Am avut si Comaneci si Dobrin si Nastase si Ruzici si Vulcanescu si Petrica Tutea si multi altii care au murit pentur tara . Fie si tinerii nevinovati din 89 pentru care Romania nu a facut si nu face chiar nimic sis int cconins ca ar face la fel ar merita sa nu fie tratati cu flit. Sper ca presa sa ia atitudine. Hagi a facut la fel pe plan local cind nu a venit sa-l felicite pe Niculescu cu Voluntari cind au luat cupa. Se pare ca este ceva in apa pe care o beau aromanii? BEcali spunea ca daca Simona ar fi fost romanca nu s-ar fi rugat la DUmenzeu? Pina acolo sa mergi sis a-ti bati joc de un popor asa cum este el care ti-a dat adapost? Rusine Halep!

1845143592365840
Stelian Trandafirescu  •  23 Aprilie 2019, 09:27

cred ca luminita are un comentariu foarte exact si sunt de partea punctului ei de vedere,o cunosc bine pentru ca o vreme a lucrat la gazeta sportului unde si eu am fost comentator de,,,fotbal insa,ea e mai profesionista decat experta,cum o numeste gsp-ul,de la fata locului.mie nu-mi este clar insa de ce una din rachetele feminine,o numesc aici pe frumoasa sorana carstea nu mai face parte din nucleul fetelor performante ale tarii noastre.cred ca ea este de departe peste michi,care ne-a facut mari promisiuni inainte de meciul cu franta.begu sau niculeasca care vine din afara topului o suta wta.te rog luminito...lumineazane si pe noi de ce soarana nu mai cocheteaza cu nationala de tenis din fed cup.

1618597915124142
Alexandru Chis  •  23 Aprilie 2019, 08:18

Observ ca Luminita a inceput sa se gudure pe langa "cei puternici" si incearca sa-l scuze pe Segarceanu pentru marile gafe care au condus la eliminarea Romanieie din FedCup. Cum intelegea acest Segarceanu si aceasta "neica nimeni Luminita" ca echipa Romaniei va reusi sa castige partida de dublu cu o Begu accidentata, cu o Mihaela individualista si lipsita de spirit de echipa si cu Simona care si-a dat sufletul in meciurile de simplu? Cum credea acest Segarceanu ca o echipa cu moralul la pamant dupa infrangerea-accidentarii lui Begu poate sa castige un dublu in care jucatoarele franceze au facut scut iar Segarceanu statea impasibil si fara reactie?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează
Close