SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

Luminiţa Paul scrie despre "Călătoria lui Rafa"

Rafael Nadal într-o imagine memorabilă
Rafael Nadal într-o imagine memorabilă

Articol de - Publicat joi, 09 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 09 iunie 2011 14:43

Imaginea cu Nadal din vestiarul parizian, vezi mai jos, e una de ţinut minte. După două săptămîni infernale, îmbibate de dubii proprii şi dubii propuse de alţii, după o finală cu cel mai mare rival al său, după ce a cucerit pentru a şasea oară trofeul de la Roland Garros, spaniolul a ciupit un moment pentru sine.

Vorba vine pentru sine, că doar îl vedem şi noi. Sprijinit pe coate, cu pleoapele coborîte, fără pantofi în picioare, dar cu şosetele pline de zgură. Cu genunchiul stîng julit, ca un copil care s-a zdrelit cînd a coborît din copacul unde ajunsese ca să şterpelească vişine. Alături de el e Trofeul Muschetarilor, o cupă mare şi grea din care muşcase mai devreme, superstiţie sau obicei care le cade de minune fotoreporterilor.

E o poză de ţinut minte pentru că seamănă mult cu un tablou, nu e un simplu instantaneu norocos. Pentru că are o idee şi un cuprins emoţionant. Dulceaţa triumfului înghesuită în marginile strîmte ale unei clipe. Un tablou cu oboseală, uşurare şi o încercare de intimitate. Dacă imaginea ar prinde viaţă şi s-ar transforma în film, poate că am uita repede de acest cadru. După el urmează o conferinţă de presă care a durat destul de mult şi la care Nadal a apărut curat, pieptănat şi cu un alt tricou, portocaliu. Seara tîrziu, după ce s-a fotografiat cu doamnele de la oficiul de transport de la Roland Garros şi cu doi tipi care se ocupă de vestiare, printre alţii, a ajuns la cina cu ai săi.

A doua zi, vizita la Disneyland, cu trofeul în braţe, alte poze cu cineva îmbrăcat în Mickey Mouse, cu o mulţime de copii fericiţi să-şi procure o viitoare amintire frumoasă. Îmbrăcat în blugii Armani, cu tricoul Nike, ce ne facem, Rafa, dacă ai văzut ceva care ţi-a plăcut în vitrina concurentă? Îl cumperi pe furiş şi îl porţi la Manacor, cînd stai în casă şi te joci PlayStation? Că pe plajă nu poţi scăpa de paparazzi şi sigur s-ar afla.

Nici vorbă de Manacor, după Disneyland fuga la aeroport, plecare spre Londra pentru turneul de la Queen's. De la zgură la iarbă, de la lent la rapid, de la roşu la verde aproape pe negîndite. Între timp, mai scrii cîte ceva pe pagina de facebook, sînt acolo aproape 7 milioane de oameni care te plac şi care aşteaptă şi doar două vorbe şi o poză de la tine. Cînd mai e timp să dai vreun interviu? Luni seară, antrenament pe iarbă. Marţi, meci de dublu, alături de Marc López. Ieri, primul meci de simplu. Peste zece zile începe Wimbledon-ul, unde e de apărat un titlu. Încă unul.

E frumoasă viaţa celebrităţilor. Plină. Densă. Cîştigă o grămadă de bani, sînt pe toate panourile publicitare, în reclame la tv şi pe net, în paginile ziarelor. Îşi pot cumpăra săptămînal cîte o maşină şi la trimestru o viluţă. E frumoasă viaţa lor. Doar că nu le aparţine decît foarte puţin. De aceea e de reţinut poza din vestiar. Fiindcă e rarisimă.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
the_duke
the_duke  •  10 Iunie 2011, 05:36
Postat de adiysteaua pe 09 Iunie 2011, 23:18

mie imi provoaca greata . toata ziua cu mina in fund. mi se pare oribil

bine ca cio_banul nu iti provoaca greata. va meritati soarta.

adiysteaua
adiysteaua  •  09 Iunie 2011, 23:18
Postat de wheelwright pe 09 Iunie 2011, 20:29

Pentru un asemenea sportiv, ma chinui uneori si la birou sa ma uit la meciuri pe internet. Nadal iti provoaca placere cand joaca, si cand pierde e profesionist si isi asuma infrangerea fara a da vina pe alte lucruri (tin minte anul trecut cand avea febra mare si transpira foarte tare). Desi se castiga imens din fotbal, a ramas inca un sport spre deosebire de fotbal care e mai intai de toate afacere apoi un sport.

mie imi provoaca greata . toata ziua cu mina in fund. mi se pare oribil

mihaienache
mihaienache  •  09 Iunie 2011, 21:51

gratia unui simplu rever cu o singura mana a lui fedex face cat tot articolul tau ...luminitzo,lasa-neeeee. si pls cand mai comentezi o partida incearca sa fii impartiala ca la cu,m comentezi strici frumusetea partidei

Vezi toate comentariile (10)
Comentează