SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Luptă pentru coroană » Astăzi începe Wimbledonul, al treilea turneu de Mare Şlem al anului

Novak Djokovici e de 51 de săptămîni pe prima poziţie a clasamentului mondial // Foto: Reuters
Novak Djokovici e de 51 de săptămîni pe prima poziţie a clasamentului mondial // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat luni, 25 iunie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 24 iunie 2012 22:32

Novak Djokovici, cel care a devenit lider mondial după ediţia de anul trecut a concursului londonez, ar putea pierde prima poziţie.

Şi anul trecut Wimbledonul a fost arbitru într-un duel al clasamentului. După ce Rafael Nadal îşi păstra la limită primul loc în lume cîştigînd la Roland Garros, avea să-l piardă în favoarea lui Novak Djokovici după finala de la All England Club. Acum linia de demarcaţie e ceva mai groasă, dar sîrbul trebuie să atingă finala pentru a fi sigur că-şi conservă locul de vîrf.

Cine îl ameninţă? Roger Federer şi Rafa Nadal. Primul ar putea redeveni lider ATP în condiţiile în care cucereşte titlul, iar Nole se opreşte în semifinale. Al doilea trebuie, de asemenea, să încheie învingător, în timp ce sîrbul să nu treacă de "sferturi". "Visez la titlu, nu neg asta", a mărturisit elveţianul.

"Am pierdut însă în «sferturi» la ultimele două ediţii, aşa că vreau să evoluez mai bine. Să fac paşi în plus. Un al şaptelea trofeu ar fi minunat, l-aş egala pe Pete Sampras, pe care l-am admirat atît de mult". Federer s-a impus la Londra între 2003 şi 2007 şi în 2009.

"Arogant şi nebunesc"
Nadal adoptă obişnuita sa poziţie uşor defensivă. "Sînt fericit pentru cum au mers lucrurile în ultimele luni, dar să mă gîndesc la o nouă victorie aici ar fi arogant şi nebunesc. Tot ce-mi trece prin minte e cum va fi antrenamentul de mîine, cum trebuie să-mi pregătesc jocul ca să fiu competitiv la ora primului meci. Asta e ţinta mea". Rafa are două titluri la Wimbledon, 2008 şi 2010.

Ce spune însă deţinătorul trofeului? "Mi-am realizat visul anul trecut, am făcut turneul perfect. Acum joc cu mai multă încredere pe această suprafaţă, care este cel mai rar întîlnită în sportul nostru", a spus Djokovici. "Nu avem prea multe şanse de a evolua pe iarbă, deşi pe ea a început tenisul acum mulţi ani".

Indiferent dacă se va schimba sau nu liderul, Wimbledon-ul merită văzut, gustat, mirosit, aplaudat. Începînd de azi, preţ de două săptămîni verzi.

Românce în acţiune
Patru jucătoare din România joacă azi la Wimbledon. Prima zi a celui de-al treilea turneu de Mare Şlem al anului le avea în teren pe Sorana Cîrstea, pe Monica Niculescu, pe Edina Gallovits-Hall şi pe Alexandra Cadanţu. Cîrstea o întîlneşte pe Pauline Parmentier (Fra), Niculescu pe Stephanie Foretz Gacon (Fra), Gallovits pe Silvia Soler Espinosa (Spa), iar Cadanţu pe Maria Kirilenko (Rus). Pe tabloul feminin mai sînt Irina Begu şi Simona Halep, iar la masculin Adrian Ungur.

"Sînt norocos să fiu parte din două rivalităţi. E ceva ce aduce motivaţie specială pentru joc, te face să vrei să progresezi mereu, altfel eşti terminat" (Rafael Nadal)

"Novak a început bine anul cîştigînd din nou în Australia, apoi Rafa a fost capabil să-şi apere titlul la Roland Garros. Sper că e timpul meu acum" (Roger Federer)

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează