SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR / CORESPONDENŢĂ DIN SINGAPORE

Marea provocare » Simona Halep în faţa celui mai puternic adversar: Serena Williams » ”Vreau să lupt pentru şansa mea”

Articol de - Publicat miercuri, 22 octombrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 21 octombrie 2014 22:03

Cea mai recentă dispută directă a lor a fost anul trecut, la Cincinnati. Ambele vin după accidentări suferite la Beijing. ”Vreau să intru pe teren şi să lupt pentru şansa mea”, spune românca.

A o înfrunta pe Serena Williams a devenit, de cîţiva ani încoace, încercarea de foc şi nervi a majorităţii jucătoarelor. Cu atît mai încinsă cu cît e vorba de cele clasate sus, în Top 10 sau chiar Top 5. Pentru cineva situat departe în ierarhia mondială, o întîlnire cu învingătoarea în 18 turnee de Mare Şlem e un bonus. O onoare. O experienţă de nepreţuit.

Pentru cele care ştiu că ar putea-o bate sau că ar trebui s-o poată bate, problema se pune un pic altfel. Mai complicat decît în celelalte cazuri. Pentru ele, s-o ai în faţă pe Serena într-un meci înseamnă provocarea supremă. Rubinul care înnobilează o montură de diamante.

Obişnuita scenelor mari
Şi asta nu pentru că americanca nu poate pierde. Anul acesta a cedat 7 meciuri, dintre care trei în faţa aceleiaşi jucătoare, franţuzoaica Alize Cornet. Cele mai mari şanse însă ca Williams să fie vulnerabilă se găsesc în primele faze ale turneelor. Cu cît se înaintează pe tablou, cu atît devine mai periculoasă. Mai greu de zdruncinat. Pentru că întotdeauna s-a ridicat la un nivel maxim sau aproape de maxim în marile ocazii. Pe marile scene. Acolo unde miza creşte exploziv cu fiecare game adjudecat. Şi a făcut asta din primele stagii ale carierei sale, de cînd a cucerit primul titlu major, la US Open 1999, la nici 18 ani.

A arătat-o şi aici, în primul meci, cel cu Ana Ivanovici. De fapt, a arătat-o dinainte de începerea turneului, de la tragerea la sorţi, cînd a apărut într-o rochie galben-lămîie potrivită pentru o premieră la Hollywood, deşi era 5 după-amiaza la Singapore. Ca şi cum şi-ar fi parafat poziţia de divă.

"Cred că am o şansă"
Astăzi, e rîndul Simonei Halep să se afle faţă în faţă cu liderul mondial. În bilanţul direct există trei meciuri anterioare, toate cîştigate de americancă, în timp ce românca a smuls doar un set, la Wimbledon 2012. Cel mai recent duel a fost însă sezonul trecut, pe hardul de la Cincinnati.

"Nu te-ai întîlnit cu ea anul acesta. Şi e surprinzător pentru că o vreme aţi fost numerele 1 şi 2 mondial", i s-a adresat Simonei la conferinţa de presă Ben Rothenberger de la New York Times.

"Da, nu am jucat contra ei anul acesta. Va fi o mare provocare pentru mine. N-am nimic de pierdut. Ea este numărul unu mondial şi cea mai bună din lume. E foarte puternică pe teren. Serveşte bine", a răspuns Halep. "Cred totuşi că am o şansă, dar, ştiţi, e greu de spus că o să înving".

Această şansă pe care Simona a pomenit-o şi în alte situaţii în legătură cu Serena. Chiar duminică, la prima conferinţă susţinută la Singapore, a doua zi după stabilirea grupelor. Nu e o capitulare fără condiţii, doar cu steagul alb fluturat a resemnare. Este, în schimb, o poziţie realistă. Românca vrea să-şi joace această şansă, indiferent cît înseamnă ea, unu sau un milion.

"Voi intra pe teren şi voi încerca să lupt cît pot de bine. Anul trecut, la Cincinnati, cînd m-a învins, a fost un meci dur pentru mine, dar şi unul care mi-a oferit multă experienţă", a continuat Halep. "De atunci, am avut rezultate bune, dar ea a cîştigat la US Open anul acesta. Joacă bine cu adevărat. Mă aştept la un alt meci greu şi aştept multe lovituri cîştigătoare din partea ei".

Deplasare şi agresivitate
Şi în ceea ce o priveşte? "Vreau să mă deplasez bine pe teren şi să lovesc mingea, să fiu cît de agresivă pot". Simplu. Să faci ceea ce poţi şi ştii mai bine pentru că de acolo vine încrederea. Iar Simona tocmai şi-a recăpătat-o aproape integral după ce a învins-o net pe Eugenie Bouchard. Tocmai de aceea, meciul contra lui Williams îi ia o cantitate bună de presiune de pe umeri. Şi poate tocmai asta o va ajuta astăzi.

Amîndouă s-au accidentat la Beijing
Simona Halep
A suferit o accidentare la şold, accentuată de lungimea şi intensitatea meciului cu Andrea Petkovic din optimile de finală, pe care l-a cîştigat cu 7-6 (4), 5-7, 7-6 (1), în aproape 3 ore de joc. Românca a declarat forfait înaintea "sferturilor", venind acasă pentru investigaţii complete. Şi pentru a face ceea ce era posibil ca să nu-şi pună în pericol participarea la Turneul Campioanelor. Luni, ea a jucat totuşi cu un bandaj pe coapsa stîngă. "M-am deplasat bine pe teren. N-am avut nici un fel de durere în picior. Tape-ul a fost doar pentru protecţie, ca să mă simt mai sigură", a spus Halep. Ea a adăugat că nu i-a fost uşor să uite de forma mai puţin bună din ultimele luni şi de accidentări, dar că acum nu-şi doreşte decît să se bucure de Turneul Campioanelor, ultimul pe anul acesta, după care urmează o vacanţă.

Serena Williams
A avut o problemă la genunchi, care se umflase ameninţător, şi, la fel ca Simona, a declarat forfait înaintea "sferturilor", după ce o învinsese pe Lucie Safarova în turul al treilea. Şi ea a ales să vină în Europa pentru diagnostic şi tratament. "Am reînceput antrenamentele abia lunea trecută", a spus Serena, adăugînd că antrenorul ei a fost ferm şi nu i-a permis să încalce recomandările medicilor. Totuşi, în meciul cu Ana Ivanovici de luni, a simţit un pic durere în genunchi. "Comparabil însă cu ce a fost la Beijing, acum e mult mai bine. Lucrurile merg din ce în ce mai bine, ceea ce e grozav. Trebuie doar să-mi văd de program pînă la sfîrşitul săptămînii, dacă voi fi în turneu pînă atunci, şi va fi şi mai bine", a încheiat ea.

Simona în 2014
- 2 titluri, o finală de Mare Şlem
- 3.548.763 $ cîştigaţi
- 43 de victorii, 14 înfrîngeri

Serena în 2014
- 6 titluri, unul de Mare Şlem
- 6.820.298 $ cîştigaţi
- 48 de victorii, 7 înfrîngeri

16 meciuri la rînd a cîştigat Serena Williams la Turneul Campioanelor din 2009 încoace, ea cucerind titlul la ultimele două ediţii

1 meci cîştigat are Simona Halep, ea fiind debutantă la competiţia de final de an

Simona-Serena 0-3
2011 Wimbledon 6-3, 1-6, 2-6
2013 Roma 3-6, 0-6
2013 Cincinnati 0-6, 4-6

638499-clasament.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
alexbibirica1
alexbibirica1  •  22 Octombrie 2014, 11:04

HAI SIMONA !!!

lapusneanul
lapusneanul  •  22 Octombrie 2014, 10:12
Postat de ataraxia pe 22 Octombrie 2014, 10:04

BATE-O!

ce bre ? cum s-o bata ? ce e la box ? o invinge.....asta o stiu de la userul sakamoto :)

blacksun_14
blacksun_14  •  22 Octombrie 2014, 10:06

hai simona.Trebuie sa ne rugam ca williams sa inceapa moale, poate ia un avans de 3-4 gameuri simona la inceput.Nu e indicat ca americanca sa o ia tare pe a noastra...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează