SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

Miza de la București » De ce este important meciul cu Belgia din Cupa Fed și care sunt cele trei chei ale întâlnirii

Monica Niculescu a adunat cele mai multe meciuri în Cupa FED din echipa României, ea ajungând la 47 de partide, dintre care 24 la simplu // FOTO Raed Krishan
Monica Niculescu a adunat cele mai multe meciuri în Cupa FED din echipa României, ea ajungând la 47 de partide, dintre care 24 la simplu // FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 08 februarie 2017 00:00

Cât de importantă este întâlnirea cu Belgia din acest weekend? În ultimii trei ani, echipa României a adunat 7 victorii consecutive, urmate de 2 înfrângeri.

2014 a fost anul în care echipa României a ieșit din lumea tulbure a Grupei I, zona Europa-Africa a Cupei Fed. Atunci, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Monica Niculescu au trecut de-a lungul unei săptămâni de Ungaria, Marea Britanie, Letonia și Ucraina, ajungând în barajul pentru Grupa Mondială II.

Trecuseră 15 ani de când româncele încercau să se ridice din această grupă valorică. Chiar dacă rezultatele individuale începuseră să apară, rareori cea mai bună echipă se putea reuni în luna februarie, atunci când se jucau meciurile.

Drumul care a mers în sus

Odată ce au scăpat din acest vârtej, româncele nu s-au mai uitat înapoi. În aprilie 2014 au trecut de Serbia cu 4-1,  la București, cu Sorana Cîrstea aducând două puncte pentru România, și au ajuns în Grupa Mondială II, acolo unde echipa României nu mai fusese din 1992, din vremea de vârf a generației Spîrlea- Dragomir-Cristea.

2015 a fost încă un an de ascensiune și de confirmare a valorii echipei tricolore. La Galați, în formula Halep, Begu, Niculescu, Dulgheru, România a trecut de Spania, care o avea în echipă pe Garbine Muguruza.

Două luni mai târziu, într-o sală din Montreal, dominată de suporterii români, mai înregistrau o victorie, de data această în componența Begu, Dulgheru, Mitu, Olaru. După douăzeci și patru de ani, România era din nou în elită, între cele mai bune echipe ale lumii.

Drumul în jos

Ajunsă acolo miza a fost din ce în ce mai mare, dar și nivelul adversarelor. În Grupa Mondială sunt echipe sudate, rodate și cu multă experiență.

În 2016, primul adversar a fost chiar Cehia, care la momentul respectiv era câștigătoarea a trei ediții din ultimele patru ale Cupei Fed. Cu toate acestea, întâlnirea s-a decis în meciul de dublu. Era prima înfrângere după o serie extraordinară.

În aprilie, tot la Cluj, Halep, Begu, Niculescu, Dulgheru au întâlnit Germania lui Angelique Kerber, recent învingătoare la Australian Open. A fost 4-1 pentru adversare și am ajuns la confruntarea cu Belgia.

În acești trei ani au fost șapte victorii consecutive, urmate de două înfrângeri. De ce e atât de importantă întâlnirea cu Belgia? În primul rând, pentru că o înfrângere ar duce echipa României aproape de  Grupa I, un eșalon din care românce au vrut atât de mult să scape.

Iar dacă vor câștiga, vor fi din nou la un pas de elită. În al doilea rând, ar întări ideea de echipă care s-a consolidat în acești ani, chiar dacă componența ei a diferit de la o întâlnire la alta.

Trei posibile chei ale întâlnirii cu Blegia

  1. Revenirea Soranei Cîrstea în echipa de Cupa Fed după o pauză de aproape trei ani. Jucătoarea în vârstă de 26 de ani traversează o perioadă bună, concretizată în a doua optime  de Mare Șlem a carierei, în luna ianuarie, la Australian Open. Sorana a jucat 15 întâlniri pentru România în Cupa Fed, adunând la simplu zece victorii și patru înfrângeri.
  2. Absența Simonei Halep. "Este numărul patru în lume și normal că ne lipsește. Publicul o vedea dacă era sănătoasă", a spus ieri Ilie Năstase pentru Agerpres. Halep se luptă în aceste zile cu o accidentare la genunchiul stâng. "E foarte greu când nu pot să joc, dar nu am ce face, sunt accidentată și e mai bine să intre în teren o jucătoare care este 100 la sută. O să fiu prezentă la meciuri, îmi doresc să câștige fetele și să mergem mai departe ca să joc în aprilie", a spus Simona, care a fost prezentă ieri la antrenamentul româncelor.
  3. Publicul partizan. România în ultimii trei ani din cinci întâlniri patru le-a jucat pe teren propriu. Galați, Cluj de două ori și acum București. Ajutorul spectatorilor a fost recunoscut și apreciat de fete și poate conta într-o întâlnire echilibrată.

90 de leieste prețul unui tichet pentru o zi la întâlnirea dintre România și Belgia și se găsesc și la casele de bilete ale Sălii Polivalente, dar și în rețeaua bilete.ro

5 victorii consecutive a înregistrat echipa de Cupa Fed a Belgiei în 2016

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (4)
unrealu
unrealu  •  08 Februarie 2017, 15:50

"întâlnirii cu Blegia". Asa de clapauge sunt fetele? :)

1581870215401957
Andronic Popovici  •  08 Februarie 2017, 11:22

daca nu ma insel si jocurile din Fed Cap se puncteaza in clasamentul mondial ,asa ca pe langa faptul ca joaca pt. tara lor ,beneficiaza si de puncte .Chiar asa mise rupisti am devenit de tara noastra ,ca numai la bani ne gandim?

itrobert
itrobert  •  08 Februarie 2017, 11:04

Ma intreb cui ii pasa? Fed Cup - branza! Amestecam sportivi pregatiti pe banii lor cu drapelul national... Nu se leaga... Ce implicare are TARA, ROMANIA in toata afacerea asta? La victorie se vor bucura de aportul exclusiv privat al fetelor si la biruinta vor lansa avalansa de invective. Eu le-as spune celor de la federatie: Jucati cu aia in care ati investit, adica cu nimeni! Asa federatie, asa prestanta si tot asa prestatie! Hai s-o intrebam pe Niculeasca, ca sa nu zic pe Halepa, cati bani a primit in toata cariera ei de la federatie si cati bani a dat din buzunar pe pregatire... Ce merit are federatia (tara, Romania) daca Niculeasca castiga si ce oroare va fi facut aceeasi Niculeasca daca va pierde? Va stept cu comentarii dupa...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează