SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP S-A DESPĂRȚIT DE DARREN

Moștenirea lui Darren » Relația dintre Halep și antrenorul Cahill a însemnat mai mult decât îmbunătățirea jocului și ascensiunea în vârful ierarhiei mondiale! Analiza pas cu pas

Articol de , - Publicat luni, 12 noiembrie 2018 10:46

În timp ce variantele de antrenori curg cu repeziciune, în timp ce Simona tace, e nevoie de un pas în spate și de o privire de ansamblu asupra celor patru ani în care cei doi au colaborat. O relație care a trecut de liniile terenului și care a făcut-o pe Halep să crească atât ca jucătoare, cât și ca persoană.

Dincolo de cele opt trofee cucerite împreună, dincolo de cele 53 de săptămâni adunate în fruntea ierarhiei mondiale, dincolo de discursurile motivaționale din timpul intervențiilor din meciuri, Darren Cahill a reușit să îmblânzească încăpățânarea româncei, să-i lărgească orizonturile, comportându-se uneori ca un tată protector, alteori ca profesorul de fizică supărat pe olimpicul său pentru că nu-și atinge potențialul din cauza unor probleme emoționale sau ca fostul sportiv care înțelege zilele proaste și oferă îmbrățișări sau discursuri mobilizatoare.

Multe lucruri vor rămâne în spatele scenei, dar acești patru ani petrecuți alături de Darren Cahill se vor simți mereu în felul în care va decurge de acum încolo cariera și viața liderului mondial. "Simona e o tânără inteligentă care învață câte ceva în fiecare zi. Atâta vreme cât va căuta partea bună din oameni va fi întotdeauna într-un loc privilegiat", spunea Darren Cahill într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor la începutul colaborării dintre ei. 

Schimbarea mentală

Una dintre cele mai pregnante realizări ale australianului a fost faptul că a convins-o să accepte ajutorul unui psiholog, americanca Alexis Castorri, după ani întregi în care era convinsă, după o experiență nesatisfăcătoare, că nu are nevoie de așa ceva. Un episod care a rămas secret o perioadă și care a fost dezvăluit în totalitate abia după succesul de la Roland Garros.

"Presiunea pe care o simte un jucător în zilele noastre e mai mare decât era în trecut. Alexis a fost extrem de importantă în viața Simonei în ultimii ani", spunea australianul în iunie 2018. 

Descoperirea meciurilor văzute la TV

Darren a mai convins-o de un lucru. Că e bine să se uite la tenis. Înainte de a lucra cu el, românca nu urmărea meciuri. Mai întâi a început cu confruntările din circuitul masculin, unde antrenorul său comenta pentru ESPN, apoi a trecut și la cel feminin. "M-am uitat extrem de mult la tenis. Am urmărit Turneul Campionilor de la Londra. Îmi place foarte mult cum joacă Andy Murray.

E un jucător complet, din punctul meu de vedere. Îmi place că e creativ, adică stă acolo cu tine, joacă, schimbă ritmul, e altceva, nu e doar putere, forță și brutalitate. Nu e brutal, mângâie mingea și asta îmi place foarte mult la el", spunea Simona, spre exemplu, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor la finalul lui 2016, dar preciza și că favoritul ei rămâne Roger Federer. 

Modelarea jocului după Nadal

Pentru că a început să se uite la tenis, Darren Cahill i-a indicat Simonei și un model. "Exemplul este Rafa Nadal. A avut multe lupte de dat, finala cu Stan Wawrinka de la Australian Open 2014, când s-a accidentat, e unul dintre exemple. Folosesc multe filmulețe de pe YouTube, dar și meciuri din trecut ale Simonei. Rafa a inspirat-o mult cu ce a reușit să atingă, cu felul său de a se antrena, cu etica muncii sale, cu felul în care luptă pentru fiecare meci, indiferent de scor. Poate să fie condus cu 6-0, 5-0, 40-0, dar luptă în continuare", spunea Cahill anul acesta la Cincinnati.

halep 2

Engleza care nu mai e o problemă

Un alt lucru la care Darren a ajutat-o să crească pe româncă a fost exprimarea în limba engleză. "N-am avut niciun fel de complex. Și el a degajat atmosfera făcându-mă să simt că nu este atât de important ca engleza să fie perfectă, ci trebuie să te exprimi și să te înțelegi. Oricum, am progresat mult la engleză, vorbesc non-stop acum și îmi prinde bine tot timpul, nu doar în tenis", spunea Simona în 2016. 

Întâlniri cu legende

Relația strânsă pe care a avut-o cu ceilalți jucători pe care i-a antrenat i-a facilitat Simonei întâlnirea cu legende ale sportului alb, iar discuțiile cu ei i-au făcut bine. Darren a dus-o de mai multe ori la Las Vegas, acolo unde românca a avut prilejul să se antreneze și să se converseze cu Andre Agassi, Steffi Graf sau celebrul preparator fizic Gil Reyes.

Anul acesta românca l-a cunoscut și pe Lleyton Hewitt la Wimbledon, unde a și schimbat mingi cu el la un antrenament. De asemenea, Darren a ajutat-o să facă o poză, anul acesta, în ianuarie, cu Roger Federer, Simona mărturisind apoi că i-a fost rușine să-l abordeze direct pe elvețian. 

Locuri noi

La mijlocul acestui an, Cahill a vrut-o să îmbine antrenamentele cu relaxarea și a dus-o pe Simona în Bahamas la Academia lui Hewitt. Nu e prima oară când australianul a încercat să îndulcească din duritatea antrenamentelor, în 2017, Simona a pregătit sezonul la căldură, acasă la Cahill.

O abordare nouă, până atunci ea făcea pregătirea de iarnă la munte, la Poiana Brașov. Pe lângă antrenamente, Halep a vizitat și multe locuri în aceea perioadă. În alte momente, Darren a încercat să o facă să uite de tenis, mergând în excursii, dar și la spectacole, toate acțiunile menite să completeze un tablou. 

"Am lucrat împreună patru ani, a fost ca o plimbare cu un motaigne-russe din punct de vedere emoțional. Am avut momente extraordinare, dar și unele extrem de grele. Unele între mine și ea, ciocnirile pe care le-am avut pe teren, apoi momentele în care a fost aproape de un trofeu de Mare Șlem și nu a reușit să se impună, dar cel mai important este că a reușit să învețe din acele lucruri, că a crescut pornind de la acele momente" Darren Cahill

"Felul în care este în afara terenului este mult mai important decât toate performanțele de pe terenul de tenis, lucrurile pe care jurnaliștii nu le văd fac diferența pentru mine, Faptul că nu ia bani pentru a-și reprezenta țara în Fed Cup, că îi ajută pe alți jucători din România cu bani. Știe că e privilegiată, dar a muncit mult pentru a ajunge unde este acum" Darren Cahill

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  12 Noiembrie 2018, 21:45

Sa speram ca Simona va evolua tot asa cu mentalitatea de invingator sadita in ea in cei 4 ani de antrenorul si mentorul Cahill. Cand ii va fi greu pe teren sa se gandeasca intotdeauna ce i-ar spune Darren in acele momente, ce indicatii i-ar da ca sa depaseasca impasul. Poate ca si Andrei Pavel, daca va fi sa fie noul ei antrenor, ar sfatui-o in acelasi fel ca si australianul. Mult succes in continuare, Simona !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează