SPORTURI  »  TENIS  »  JOCURILE OLIMPICE

UPDATE Scandal la tenis înainte de Jocurile Olimpice! MTS se ia de jucătoarele care nu participă și amenință: „Asta transmite un mesaj toxic!” » Ce zice FRT

Articol de GSP - Publicat joi, 01 iulie 2021 14:35 / Actualizat joi, 01 iulie 2021 16:33

Cu trei săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice, tenisul românesc se află într-o situație extrem de tensionată.

UPDATE 16:30 - COSR, comunicat pe seama situației create

Într-un comunicat de presă, COSR anunță că a decis „analizarea situației create în urma retragerii jucătoarelor de tenis din Echipa Olimpică”. 

„Din motive justificate, ținând cont de prejudiciul de imagine și cel financiar, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță, Comisia Medicală și Comisia de Etică vor analiza cazul creat și vor înainta concluziile Comitetului Executiv. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a sprijinit și finanțat în acest ciclu olimpic Federația Română de Tenis pentru pregătirea componenților Lotului Olimpic”, explică COSR. 

Totodată, se anunță că dublul feminin Monica Niculescu - Raluca Olaru este eligibil pentru participarea la JO, în timp ce Horia Tecău și Florin Mergea speră să primească un wild-card, astfel încât să participe la Olimpiadă.

Știrea inițială

Simona Halep (accidentată), Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig nu vor merge la Tokyo, astfel că România nu va avea reprezentată pe tablou feminin de simplu. 

România avea avea două sportive la dublu, Monica Niculescu și Raluca Olaru, în timp ce la dublu, Horia Tecău speră să prindă un loc, deși șansele sunt foarte mici.

MTS se ia de jucătoarele care nu merg la Jocurile Olimpice

Într-o postare pe contul de Facebook, Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a avut o reacție dură la adresa jucătoarelor care nu vor să meargă la Tokyo și amenință Federația de Tenis.

„Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort și valoarea educativă a bunului exemplu. 

La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câștigă milioane de euro și care respectă aceste principii. De aceea, este de neînțeles pentru mine decizia sportivelor noastre. 

Cu siguranță, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanța pentru Federația Română de Tenis. Aștept reacția oficială a federației referitor la acest caz”a scris Eduard Novak

Federația Română de Tenis e nemulțumită: „Jucătoarele au acceptat bursele olimpice”

Contactat de GSP.ro, George Cosac, unul dintre vicepreședinții FRT s-a arătat dezamăgit de deciziile jucătoarelor.

„Până vom primi un răspuns scris din partea tuturor fetelor, pot spune că nu sunt de acord cu decizia lor de a nu participa la Jocurile Olimpice. Nu sunt de acord pentru că o unele dintre ele au acceptat parteneriatul cu Comitetul Olimpic, au acceptat să primească, atât ele, cât și antrenorii lor, burse olimpice, au acceptat diferite materiale din partea COSR și decontarea pentru o parte dintre competițiile sportive la care au participat, astfel încât să puncteze și să aibă un clasament optim pentru participa la JO.

Acesta este punctul meu de vedere. Nu sunt de acord cu ele! Până nu vom avea un răspuns în scris pentru a vedea care sunt clauzele și ce le-a determinat să nu participe, ăsta este răspunsul.

Din câte știu, unele dintre fete nu au avut la FED Cup pentru a încerca să joace cât mai bine în competițiile WTA pentru a se califica la JO. În scris, din câte știu, nu a venit nimic. Le vom cere să trimită în scris argumentele. Trebuie să avem totul foarte clar.

COSR ne-a ajutat cu tot ce am cerut. Când fetele au vrut să refacem sala, noi am făcut-o. Au avut decontate participările la diferite competiții, Din punct de vedere moral, ar fi trebuit să participe. Dacă ele sunt sănătoase și nu au vrut să joace pentru că au alt calendar nu este prea în regulă! 

Știu că fetele de la dublu vor merge, Monica Niculescu și Raluca Olaru. La simplu e mai complicat. Încă așteptăm pentru Horia Tecău. Are șanse minime, dar el își dorește foarte mult ”, a spus Cosac pentru GSP.ro.

FRT, răspunde după acuzațiile lui Novak: „Finanțarea a fost o bătaie de joc”

„Am văzut mesajul domnului ministru. Vom avea o ședință și vom elabora un răspuns oficial pentru MTS.

Mai departe, referitor la ce scrie domnul ministru, aș vrea să spun că, în mod abuziv, așa cum a constatat Instanța, Federației Române de Tenis i-a fost sistată finanțarea în 2017. Instanța ne-a dat dreptate. Asta înseamnă că în ultimii 3 ani și jumătate, FRT nu a avut niciun fel de finanțare!

Anul acesta, când am primit finanțare, aceasta a fost o bătaie de joc! A fost comparabilă cu cea a federațiilor neolimpice. Asta, în condițiile în care FRT este una dintre dintre federațiile cu medalie olimpică, în 2019 echipa de Fed Cup a terminat pe locul 3, și era singura federație cu o jucătoarele pe primele locuri, Simona Halep.

Nu poți tu, ca ministru al Sportului, să nu finanțezi. Sau să vii cu o finanțare a rușinii. FRT organizează un minimum de 50 de competiții internaționale. Dai cea mai mică finanțare?! Acum sunt convins că ne va șterge de pe listă, Mai jos, oricum, nu are unde să se ducă. Nu am avut finanțare ”, a adăugat Cosac.

Regretul meu foarte mare e că niciun ministru, în ultimii 10-15 ani, nu a făcut o analiză profundă asupra ceea ce înseamnă investiția într-o disciplină sportivă, să vadă ce înseamnă investiția într-un copil de la 6 la 16 ani. Sunt Federații în care părinții nu investesc niciun leu. Așa e sistemul. La tenis, părintele investește în copil în proporție de 90%. Unui junior îi trebuie în medie 70-80.000 de euro anual
-George Cosac

VIDEO Ion Țiriac, dezvăluiri în premieră despre turneul de la Madrid: „Costuri peste costuri! Nici sponsorii nu mai plătesc tot anul acesta”

Citește mai multe știri din tenis: 

Scenariu „bombă”: Simona Halep nu ar fi participat la Wimbledon, chiar dacă nu era accidentată! Ce scriu britanicii

Emma Răducanu, dialog cu Gazeta Sporturilor după prima victorie a carierei la Wimbledon: „O vizitez pe mamaia de câteva ori pe an. Să fiu sinceră, mâncarea voastră e incredibilă!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează