SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Multe s-au schimbat, dar există şi locuri comune în tenisul feminin » Ce aţi făcut în ultimii 5 ani?

Articol de - Publicat marti, 02 noiembrie 2010 00:00

Tenisul feminin pe 2010 s-a încheiat cu Turneul Campioanelor. Kim Clijsters e punctul unde se închide cercul, iar recent retrasa Elena Dementieva reprezintă firul de legătură.


Nestatornicie. Schimbări dese la vîrf. Discuţii despre cine merită mai mult, cine mai puţin şi cine deloc. Cine revine, cine se retrage şi cine rămîne în top. Cine rezistă şi cine nu. Cine creşte şi cine stagnează. Sau, mai rău, regresează. Cine cîştigă şi cine pierde. Cine joacă şi cine se accidentează. Tenisul feminin e unul dintre cele mai colorate şi mai parfumate cocteiluri. Un cocteil în care, la un moment dat, şi ingredientele de bază se schimbă.

Turneul Campioanelor, concursul care le adună la fiecare sfîrşit de an pe cele mai bune 8 jucătoare ale sezonului, este un soi de barometru. Cine ajunge acolo contează. E importantă. Ori a avut o performanţă strălucitoare, ori a evoluat constant. Între 2006 şi 2010, cinci ani denşi, distribuţia de la Masters a variat, existînd însă şi puncte de suprapunere.

2006
Revenea Martina Hingis, retrasă din tenis în 2002 şi întoarsă la începutul acelui sezon. Maria Şarapova era la vîrf, proaspătă campioană la US Open. Era ultimul an cînd se mai califica Amelie Mauresmo. Rusia asigura jumătate din prezenţe, iar Belgia avea două reprezentante. Nimeni nu bănuia, dar şi pentru Kim Clijsters urma o pauză importantă.

2007
Apăreau în premieră Ana Ivanovici, finalista de la Roland Garros, şi Jelena Jankovici. Prezenţe meteorice pentru Daniela Hantuchova şi, mai ales, Ana Ceakvetadze. Şarapova şi Henin aveau să joace o finală memorabilă. Revenea şi Serena Williams, care nu mai cîştigase titlul din 2001. Kuzneţova îşi consolida poziţia în Top 10. Avea să fie anul unicei absenţe a Elenei Dementieva.

2008
Se întorcea, după 6 ani, Venus Williams, americanca urmînd să cîştige în acel sezon singurul ei titlu la Masters. De fapt, era prima dată din 2002 cînd surorile Williams participau amîndouă la turneu. Revenea şi Vera Zvonareva, finalista. Prima prezenţă şi pentru Dinara Safina, în timp ce Dementieva, Kuzneţova, Jankovici şi Ivanovici deveneau constante. Fără Henin, retrasă, şi Şarapova, operată la umăr.

2009
Forţe noi, reprezentate de foarte tinerele Caroline Wozniacki şi Victoria Azarenka, însă finala avea să fie un nou clasic între surorile Serena şi Venus Williams. Accidentată şi copleşită de postura de lider WTA, Dinara Safina n-a putut să joace, pînă la urmă, la Masters decît un meci. Kuzneţova şi Dementieva rămîn pe poziţii, Ivanovici - derută totală.

2010
Îşi face reapariţia Kim Clijsters, absentă din 2006 încoace. Ea urma să şi cîştige trofeul, închizînd perfect cercul. Apar, în premieră, finalistele de la Roland Garros, Francesca Schiavone şi Samantha Stosur, care se mai calificaseră, dar la dublu. Pentru Dementieva, cea mai statornică prezenţă, avea să fie ultima apariţie. Wozniacki şi Zvonareva îşi confirmă forma în urcare, în timp ce surorile, accidentate, nu au venit la Doha.
Şi atunci? Ce s-a întîmplat în ultimii cinci ani în tenisul feminin? Care sînt concluziile?

Că, menajîndu-se şi jucînd minimum de turnee, surorile Williams rezistă în top chiar şi la 29, respectiv 30 de ani. Că revenirea lui Kim Clijsters a însemnat un plus pentru spectacol, pentru imaginea tenisului, dar şi pentru consistenţa, seriozitatea şi personalitatea acestui sport. Că Rusia şi-a mai domolit invazia. Că prezenţe inedite vor fi mereu, chiar dacă au 20 sau 30 de ani. Că încă există varietate. Că jucătoarea-robot, forehand, ţipăt şi joc din spatele terenului, nu s-a impus. Şi probabil nici n-o va face curînd.

Învingătoarele ultimilor ani
2006    Justine Henin
2007    Justine Henin
2008    Venus Williams
2009    Serena Williams
2010    Kim Clijsters

1,55 milioane de dolari primeşte învingătoarea de la Turneul Campioanelor (fără meci pierdut)

25,5 ani este media de vîrstă a participantelor la Turneul Campioanelor 2010, extremele fiind Schiavone (30 de ani), respectiv Wozniacki (20)

23,6 ani era media în 2006, cînd Maria Şarapova avea numai 19 ani, iar cea mai vîrstnică era Amelie Mauresmo (27 de ani)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
costinhao
costinhao  •  02 Noiembrie 2010, 02:42

Super articol! Bravo! Felicitari KIM. Tenisul inca traieste!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează