SPORTURI  »  TENIS  »  RASISM

Momente istorice în sportul mondial: Naomi Osaka a refuzat să intre pe teren + decizie fără precedent în NBA

Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati // Sursă foto: Getty +21   FOTO
Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati // Sursă foto: Getty

Articol de GSP - Publicat joi, 27 august 2020 07:43 / Actualizat joi, 27 august 2020 18:59

Naomi Osaka (22 de ani, 10 WTA) s-a retras de la Cincinnati chiar înaintea meciului din semifinale cu Elise Mertens (24 de ani, 22 WTA), ca modalitate de protest împotriva rasismului.

  • CONTEXT: Mai mulți sportivi din America protestează după ce Jacob Blake, un bărbat de culoare în vârstă de 29 de ani, a fost împușcat de 7 ori în spate de un polițist din Wisconsin, martori la incident fiind chiar cei 3 copii ai săi;
  • Acum, Blake este paralizat de la brâu în jos, iar cetățenii nord-americani s-au revoltat, atât pe internet, cât și în acțiuni stradale;
  • Fenomenul rasismului a provocat mișcări de proporții în SUA și la sfârșitul lunii mai, când George Floyd a fost omorât de un polițist, fiind presat cu genunchiul pe gât până la ultima suflare.

„Înainte să fiu o sportivă, sunt o femeie de culoare. Și ca femeie de culoare simt că sunt lucruri mult mai importante în acest moment care necesită o atenție imediată, decât să joc eu tenis. 

Nu mă aștept să se schimbe nimic drastic pentru că nu intru eu pe teren. Însă dacă pot ajuta la începerea unei discuții într-un sport majoritar alb, consider că este un pas în direcția bună”, a scris Naomi pe rețelele de socializare.

+17 FOTO

Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati

Ulterior, organizatorii turneului au anunțat că meciurile se suspendă pentru joi. Programul urmează să se reia vineri.

O situație similară este și în NBA. Milwaukee Bucks, Houston Rockets, Oklahoma Thunder, Toronto Raptors, Boston Celtics, Los Angeles Lakers, Portland Trailblazers au refuzat să mai dispute partidele de miercuri din play-off, decizie fără precedent în istoria Asociației Naționale de Baschet.

În lumina ultimelor evenimente, va avea loc o ședință de urgență între conducătorii NBA. Competiția ar putea fi anulată, iar sezonul ar urma să fie încheiat fără stabilirea unei campioane. Cluburi importante, precum Lakers sau Clippers, și-au exprimat deja dorința ca stagiunea actuala să nu se mai joace.

Citește mai multe știri din Tenis:

Impresii de la New York: „Sunt lucruri noi, precum absența arbitrilor de linie sau faptul că nu e public în tribune. Toate acestea te șochează un pic"

Ce sport spune Țiriac că e infestat de mafia pariurilor: „Se joacă 13 luni pe an, tot Gheorghe cu Vasile”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (108)
viorelpreda
viorelpreda  •  28 August 2020, 23:27
Postat de Tihamér Takó pe 28 August 2020, 09:06

Felicitari Osaka ! Un protest logic si demn,dupa ce si in NBA au refuzat jocul majoritatea echipelor ! Probabil vor urma si alti sportivi exemplul lor,fiindca peste tot au luat rasna atacurile rasiste,xenofobe si soviniste.Aceste proteste incepute,ar trebui sa dea de gandit si federatiilor noastre sportive,fiindca si la noi sint multe exemple de gesturi si atacuri rasiste,care au fost solutionate doar cu sanctiuni de cateva mii lei.La noi chiar au fost chemati sporivii,echipele sa plece din tara....au aparut cam des benere rasiste.Ce inseamna lipsa de civilizatie:oameni care fac bine tarii,sint atacati suburban si chemati sa paraseasca tara.Ar trebui sa fie prevazuti clar si echivoc sanctiuni drastice in regulamente,inclusiv excluderea din campionat,penalizarile cu puncte...etc...pentru rasism si discriminare pe criterii etnice,religioase sau de culoare de orice fel.Se pare ca la noi si modalitatea de arbitraj este infuentat de constinta prin care este perceput rasismul si discriminarea.

Respect domnule.Chiar daca sunteti etnic maghiar eu ca roman va respect.Trebuie sa ne intelegem indiferent culoare, etnie sau rasa.

1578362032478810
Tihamér Takó  •  28 August 2020, 13:45
Postat de bazinga pe 28 August 2020, 12:56

ESTI cumva de la Targu Moresh ? Te simti vizat ?

Da ma simt vizat si vinat:oameni ca tine nu respecta etnicii minoritari,chiar daca traiesc pe pamantul lor natal !

bazinga
bazinga  •  28 August 2020, 12:59
Postat de obergruppenfuhrer pe 27 August 2020, 23:40

Te cunosc de cand erai un prostovan ce boceai fara pic de decenta la adresa Stelei. ***, nu mai poza aici in lupul moralist, oaie cu sorici ce esti.

Se pare ca simpatizezi cu cineva, asa ca orice ai spune, nu are rost !Nickname-ul iti arata preferintele si simpatiile ! RESPECT !

Vezi toate comentariile (108)
Comentează