SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

NextGen, încă nu » Tânăra generație nu e pregătită să preia moștenirea de titluri și glorie din mâinile liderilor Nadal, Federer și Djokovic

Articol de - Publicat marti, 04 septembrie 2018 13:02

Un singur jucător cu vârsta sub 22 de ani, Borna Cioric, a ajuns în săptămâna a doua la New York. Ceilalți au ieșit repede din cursă. 

Tânăra generație nu e pregătită să preia moștenirea de titluri și glorie din mâinile figurilor marcante ale ultimilor ani. Unii dintre ei au rezultate în turneele Masters, câștigă titluri, urcă în clasament, însă când vine vorba de concursuri de Mare Șlem, lucrurile se schimbă. Speranțele unei explozii pozitive sunt stăvilite înainte de fazele avansate, iar ediția actuală a US Open e un exemplu clar în această direcție.

Dintre toți tinerii sub 22 de ani, foști sau actuali marketați de ATP sub genericul NextGen, unul singur a ajuns în optimi de finală. Croatul Borna Cioric, numărul 20 ATP, care va împlini 22 de ani în noiembrie, a fost învins însă duminică noapte de Juan Martin Del Potro, în trei seturi, fără dubii. În rest, între primii 16 și-au făcut loc doar tenismani de măcar 24 de ani – Dominic Thiem - și doar două apariții surprinzătoare – Nikoloz Basilashvili și John Millman. Ceilalți sunt nume stabile, valoroase. Chiar legende.

De ce nu răzbesc tinerii? De ce s-a dus vremea adolescenților prodigioși? Marat Safin, fost lider mondial, câștigător a două titluri de Mare Șlem, acum în vârstă de 38 de ani, are un răspuns dur, verdictual. "E destul de rău pentru tenis să vezi că Nadal și Federer continuă să câștige turnee majore la vârsta lor. În epoca mea, dacă la 17 ani nu cucereai un titlu ATP, erai privit rău. Acum, dacă faci același lucru la 25 de ani, devii membru al NextGen. Nadal și Federer continuă să fie sus pentru că tinerii care vin din urmă sunt foarte slabi", și-a spus părerea rusul într-un interviu în Marca.

Boris Becker, și el fost număr unu ATP și de 6 ori campion de Mare Șlem, are o părere mai blândă despre jucătorii noului val. "Există mulți tineri talentați, iar dintr-un motiv sau altul, ei nu s-au afirmat în turneele majore încă, deși au făcut-o în Masters Series", a spus legenda germană pentru Eurosport. "Sigur există ceva legat de mentalitatea lor, de concentrare, care este mai dificil de menținut de parcursul a două săptămâni și în meciuri de trei din cinci seturi, comparativ cu turneele de o săptămână și două din trei. Este destul de evident. Ei sunt talentați, au valoare și sunt suficient de buni, însă ceva îi împiedică să ajungă departe la turneele mari. Nu știu exact ce, dar există ceva", a conchis Becker. Inevitabil, schimbarea de generație se va face. Abia atunci realitatea va decide. Pentru Zverev, Shapovalov sau Haceanov, cine știe? 

"Probabil că există o problemă cu tinerii. Uitați-vă la Murray și Djokovici, îi băteau pe cei mai buni când aveau 19 sau 20 de ani. Zilele acestea nu vezi așa ceva la cei mici"
Marat Safin

"Va veni un moment în care Zverev va câștiga primul său titlu, și o vreme în care Kyrgios va juca mai bine, alături de Tsitsipas și câțiva tineri ruși. Haceanov este bun, Rublev este bun. Este doar o chestiune de timp până când aceștia vor câștiga și ei"
Boris Becker

"Cred că îi va fi dificil oricui să aibă la fel de mult succes ca și legendele Federer și Nadal. Să câștigi 20 sau 17 titluri de acest gen este incredibil. Nu cred că se va mai întâmpla vreodată"
Boris Becker

Top 10 NextGen

1

Alți tineri

2

Cazul Zverev

Dintre toți tinerii, germanul în vârstă de 21 de ani a avut cel mai mare succes, cucerind 3 titluri Masters și urcând pe locul 3 ATP. În turneele majore se blochează însă.

Numele lui Alexander Zverev apare cel mai des și, de obicei, pe primul loc într-o enumerare a jucătorilor tineri cu șanse la preluarea sceptrului. Spre deosebire de alți nou veniți, el a atins succesul în turnee importante din categoria Masters, din cele 9 titluri ale sale, 3 venind în asemenea concursuri. Roma și Canada în 2017, Madrid în 2018, victorii în finale la Djokovici, Federer, respectiv Thiem, neamțul bate puternic la ușă, dar când se apropie turneele de Mare Șlem și vine cineva să deschidă, fuge înapoi. Abia anul acesta a reușit un sfert de finală major, la Roland Garros, precedenta performanță de vârf fiind optimi de finală la Wimbledon 2017.

Chiar înainte de acest US Open, John McEnroe îl indica drept candidatul tânăr cu cele mai mari șanse la fazele înaintate. "În afara micilor sale probleme cred că este cel mai potrivit jucător în acest moment să facă vreo surpriză la New York", spunea campionul american. Nu a ieșit așa, s-a oprit în turul al 3-lea. Dar care ar fi acele mici probleme? "Nu cred că s-a acomodat deocamdată cu turneele majore.

Întâmpină niște dificultăți atât emoționale, cât și de ordin fizic atunci când e vorba să se ridice la reputația sa, pentru a putea câștiga șapte meciuri la rând", a explicat McEnroe. "Zverev este cu siguranță unul dintre candidații care pot domina în anii următori. Va veni un moment în care va câștiga primul său titlu mare", a adăugat și Becker. 

"Cineva va veni din urmă"

Lumea se tot întreabă cum va arăta tenisul după ce Federer, Nadal și Djokovici se vor retrage. John McEnroe cred că "va fi destul de greu pentru oricine să fie atât de bun precum ei. Băieții aștia au dus tenisul la un alt nivel. Este vorba de trei dintre cinci cei mai mari jucători din istoria tenisului". Campionul american consideră însă că e nu imposibil să apară cineva extraordinar chiar în scurt timp. "Va fi greu să vedem pe cineva care să atingă același nivel în următorii cinci ani, însa nu ne-am așteptat nici ca recordul lui Sampras să fie doborât atât de repede. Dar știti cum e în sport, se presupune că devii din ce în ce mai bun. Cred că peste vreo zece, cincisprezece ani o să ne uităm la un nume despre care o să vorbim cum o facem acum despre Federer, Nadal sau Djokovic. Cineva sigur va veni din urmă", a încheiat el. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
10155633308976552
Cornel Perju  •  05 Septembrie 2018, 22:32
Postat de maxp pe 04 Septembrie 2018, 21:39

Generatia Federer-Nadal-Djokovic a fost ceva de exceptie, asta e adevarul. Pe de alta parte intr-adevar tinerii ce vin din urma nu sunt ceva iesit din comun. Sunt totusi cativa care vor ajunge la un nivel bun. Ceea ce zice Safin e total fals, vorbeste fara sa se documenteze: Murray a prins primul lui sfert de finala de GS la 21 de ani, primul GS l-a castigat la 25. Djokovic a castigat si el primul GS la 21 de ani. Deci nu luau nici ei GS-uri la 17 ani cum isi da el cu parerea. A, ca ii bateau pe cei mai buni... si Zverev o face, dar nu unde trebuie. La modul serios si tinerii "NextGen" de azi au victorii la jucatorii de top, Zverev, Coric, Chung etc. Dar nu confirma in totalitate in turneele cele mai importante.

Federer si Nadal sunt niste jucatori de exceptie dar daca incerci sa faci o comparatie cu ce fel de tenis se juca in 2001 cand Federer si-a inceput cariera cu ce tenis se joaca astazi o sa vezi ca e o mare diferenta. Daca Federer ar fi avut cativa jucatori care sa fi jucat cum a jucat Thiem cu Nadal, nu stiu daca Federer ar mai fi castigat atatea meciuri. Tinerii de astazi joaca cu foarte multa forta si e greu sa faci fata unui astfel de joc daca nu esti foarte bine pregatit. Pe vremea inceputurilor lui Federer era doar Andy Rodick care servea constant cu peste 210km/ora, astazi sunt o gramada.

10155633308976552
Cornel Perju  •  05 Septembrie 2018, 22:25
Postat de merace pe 04 Septembrie 2018, 20:26

La femei, Naomi Osaka (20 de ani) e cea mai tanara ajunsa in sferturi. Veterane sunt Serena (aproape 37 ani), si surprizele Carla (30 ani), Tsurenko (29 ani), Sevastova (28 ani). Restul jucatoarelor din sferturi sunt intre 23-26 ani.

bun dar important este sa te uiti si cu cine a jucat veterana de Serena pana in sferturi. Si asta pentru ca tragerea la sorti nu se mai face pe baza rankingului asa cum era in trecut ci aleatoriu ceea ce este total incorrect fata de jucatori. Doar capii de serie sunt pusi pe tablou pe baza rankingului, restu sunt distribuiti de un computer. Asa s-a ajuns ca Bouchard sa joace cu nr 600 in primul tur iar Simona cu nr 44. Sistemul de tragere la sorti este complet gresit si manipulabil. Un computer face ce ii spui tu sa faca

10155633308976552
Cornel Perju  •  05 Septembrie 2018, 21:52
Postat de merace pe 04 Septembrie 2018, 20:38

Mai simplu spus, tanara generatie nu e mediatizata ca veteranii cu contracte de publicitate scumpe, asa ca sunt cumva prejudiciati dinainte de catre sistemul de presa.

si mai este un lucru. Cand unul din veterani pierde in fata unuia din tanara generatie, *** de serviciu vin si spun ca ceva e in neregula cu 'vetearanul'. Ieri dupa ce Thiem l-a demonal pe Nadal in primul set, pupincuristul John McEnroe nu inceta cu manipularile mizerabile si spunea ca ceva e in neregula cu Nadal ca parca nu a alergat bine si poate ca ar fi bine sa cheme trainerul bla bla bla. Nu spunea nici un cuvant despre multele momente in care Thiem l-a lasat pe Nadal ca la dentist cu loviturile alea de backhand magnifice. Si sa vezi ce fericit era McEnroe dupa ce Nadal a revenit in meci. Niste gunoaie. Acelasi lucru la facut McEnroe si cand Wawrinka la batut pe Nadal la AO in 2014. Nu a incetat in a spune ca Wawrinka a castigat turneul pentru ca Nadal a fost accidentat

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează