SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Unde se oprește? 5 mari obiective pentru Novak Djokovic în 2023, anul în care poate închide definitiv dezbaterea pentru „GOAT”

Novak Djokovic, campionul de la Australian Open 2023 / Sursă foto: Guliver/Getty Images +12   FOTO
Novak Djokovic, campionul de la Australian Open 2023 / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 01:35 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 09:57

Novak Djokovic a început în mare stil anul în care poate deveni, statistic, cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor. Învingător pentru a zecea oară la Australian Open, sârbul a ajuns la 22 de Grand Slam-uri, egalându-l astfel pe Rafael Nadal. 2023 poate fi un moment de cotitură în rivalitatea celor doi și nu numai.

Dominația feroce a inexpugnabilului Novak Djokovic, simțită din plin în circuit de mai bine de jumătate de an, provoacă teme interesante de discuție în lumea tenisului. Iar fanii și oamenii din fenomen se întreabă la ce dimensiuni pot ajunge recordurile sârbului în următoarele 12 luni. 

Novak Djokovic și restul lumii » Cum și-a „devorat” Nole rivalii în ultimele 7 luni: bilanț înspăimântător
AUSTRALIAN OPEN
Novak Djokovic și restul lumii » Cum și-a „devorat” Nole rivalii în ultimele 7 luni: bilanț înspăimântător

Novak Djokovic și 5 mari obiective pentru 2023: tranșează dezbaterea pentru „GOAT”?

Iată cinci dintre obiectivele majore ale liderului mondial pentru 2023.

  1. Titlul #23 de Grand Slam în fieful lui Nadal. Ținând cont de forma impresionantă a lui Nole, un nou succes într-un turneu major pare o țintă mai mult decât realizabilă în acest moment. Marea întrebare e dacă sârbul poate reuși această performanță la Roland Garros, teritoriul marelui său rival. Cu un succes la Paris, marele campion din Belgrad ar deveni singurul jucător din istorie cu minimum trei trofee în fiecare Slam. Și, bineînțeles, ar prelua pentru prima oară șefia în clasamentul titlurilor majore.
  2. Goana după recordul lui Federer de la Wimbledon. În urmă cu câțiva ani, părea aproape imposibil ca cineva să se apropie de numărul de trofee cucerite de elvețian pe iarba de la Londra. Cu opt titluri la Wimbledon, Federer fusese proclamat drept regele incontestabil al prestigiosului turneu londonez. Însă Djokovic, câștigătorul ultimelor patru ediții, l-ar putea egala anul acesta pe Roger! Nole a „mușcat” de șapte ori din iarba de pe Centralul de la Wimbledon, iar invincibilitatea lui poate continua. În ultimii ani, Nole n-a avut rival pe suprafața verde.
  3. Extinderea numărului de săptămâni pe primul loc. Revenit în fruntea clasamentului mondial, poziție pe care s-a aflat constant în ultimul deceniu, Djokovic va încerca în perioada următoare să-și îmbunătățească propriul record. Sârbul are în prezent 374 de săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul ATP, iar numărătoarea reîncepe astăzi. Borna #400 e prima care se ivește la orizont. Federer și Nadal, ceilalți componenți ai tridentului sacrosanct din tenis, au fost lăsați definitiv în urmă. 310, respectiv 209.
  4. Slam-ul calendaristic rămâne marele vis. De la Rod Laver încoace, nimeni nu a mai reușit să cucerească toate turneele de Grand Slam dintr-un sezon. Performanța lui Rod Laver din 1962 și 1969 a fost aproape de a fi egalată de Djokovic în 2021, dar sârbul s-a „împotmolit” atunci în finala de la US Open. În 2023, sezonul în care împlinește 36 de ani, Nole va avea, probabil, una dintre ultimele încercări de a-și adjudeca Slam-ul calendaristic, iar primul pas l-a făcut deja.
  5. Încă șapte pași până la titlul #100. Cu triumful de la Melbourne, Djokovic și-a trecut în palmares titlul #93 din carieră, depășindu-l astfel pe Nadal (92). Miza e însă alta: Nole va căuta să intre in galeria jucătorilor cu minimum 100 de turnee câștigate în carieră. Acolo se mai află doar două nume: Jimmy Connors (109) și Roger Federer (103). Sârbul ocupă locul 4 în această ierarhie și-l va depăși curând pe Ivan Lendl, care are 94 de titluri. Ilie Năstase prinde Top 10: e pe locul 9, cu 64 de trofee.

Înfricoșător să te gândești că săptămâna trecută a fost cea mai bună pe care am văzut-o eu vreodată la Novak Djokovic. Pur și simplu dominant! Acum, sper ca Rafa să fie sănătos și să-și găsească forma pentru Roland Garros. Ar fi destul de distractiv să-i urmărești înfruntându-se unul cu celălalt pentru titlul #23. Sperăm că așa va fi. Felicitări, Nole!

- Andy Roddick, fost lider mondial, pe Twitter

VIDEO Novak Djokovic, campion la Australian Open pentru a zecea oară în carieră

Citește și alte știri despre Novak Djokovic:

Atât de mare e Novak Djokovic! Dezvăluire în premieră a antrenorului său: „Credeam că am văzut totul în tenis! Nu are limite în nebunia lui”

Novak Djokovic și restul lumii » Cum și-a „devorat” Nole rivalii în ultimele 7 luni: bilanț înspăimântător

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
maccarone707
maccarone707  •  01 Februarie 2023, 16:51

djokocic GCOT - greatest cheater of all times. numai el si aia de langa el stiu ce substante baga de zboara pe teren la 37 de ani si nu greseste aproape deloc. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionelvancea74
ionelvancea74  •  31 Ianuarie 2023, 14:54

89-9 e raportul victorii-înfrângeri. Ați uitat să numărați "victoria" guvernului australian din 2022.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează