SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Omul scenelor mari » Stan Wawrinka s-a impus de fiecare dată când a ajuns în finalele turneelor de Mare Șlem

Stan Wawrinka și trofeul de la US Open // FOTO Reuters
Stan Wawrinka și trofeul de la US Open // FOTO Reuters

Articol de - Publicat marti, 13 septembrie 2016 00:00

Stan Wawrinka a câștigat turneul de la New York, bifând al treilea trofeu de Grand Slam din trei finale jucate.

"M-am simțit golit după meci, fără niciun pic de energie. Am pus tot ce am avut în teren. Nu doar în finală, ci în ultimele două săptămâni. Am încercat să nu arăt nimic, crampe, dureri, dar am suferit enorm", a spus Stan Wawrinka, proaspătul campion de la New York.

El l-a învins duminică noaptea într-o finală intensă pe Novak Djokovici cu 6-7(1), 6-4, 7-5, 6-3. "Înainte de meci am fost foarte nervos, tremuram din toate încheieturile. Cu cinci minute înainte de meci, vorbeam cu antrenorul meu și am început să plâng", a spus Stan.

Poate de aceea a început și atât de tremurat. Părea că va fi din nou o victorie în trei seturi pentru numărul unu mondial. Îl mai învinsese de 19 ori, iar Stan câștigase de patru ori. Dar două dintre aceste succese au venit în 2014 în "sferturi" de finală la Australian Open, primul trofeu al elvețianului, și în finala de la Roland Garros din 2015.

Detașare

Novak era avertizat despre forța lui Stan de tenisul pe care-l poate produce elvețianul în momentele cele mai strălucitoare. "Am fost agitat pentru că nu vreau să pierd în finalele de Grand Slam. E sentimentul acela că nu vrei să ieși înfrânt de pe teren. Să fii atât de aproape și totuși atât de departe", a explicat Stan stările dinainte de finală.

După câteva game-uri s-a scuturat de toate emoțiile negative. "Am început să cred în jocul meu, să fiu în meci, să mă concentrez doar pe el, nu pe ce se va întâmpla dacă-l pierd sau câștig. E finala US Open? Nu, trebuie să fiu atent la ce fac pe teren", a explicat elvețianul în vârstă de 31 de ani.

A urmat un meci plin, cu game-uri lungi și decise la avantaj, cu execuții superbe, dar peste toate a ieșit forța sălbatică a loviturilor lui Stan și a esteticului său rever cu o mână pe care Djokovici îl cataloga drept cel mai bun și cel mai eficient din lume. Chiar dacă a pierdut primul set la tie-break, dar s-a văzut că e acolo în meci și că poate mai mult.

"Mai curajos"

Novak, care nu știa dacă va juca sau turneul de la New York, a fluctuat și încă o dată, după Roland Garros, a capitulat în fața lui Wawrinka într-o finală de Mare Șlem.

"Meciurile de acest fel sunt așa: dacă nu profiți de oportunitățile ivite, celălalt o va face. De asta am spus că a fost mai curajos pentru că a găsit o treaptă mai înaltă de joc, pentru că a fost agresiv, în timp ce eu am așteptat mai mult ca lucrurile să se întâmple", a spus Novak Djokovici.

După patru ore de hărțuială, Stan a fost cel care a închis ochii și a ridicat brațele în semn de triumf. Frica lui de a pierde o finală de Grand Slam a fost nefondată. Rămâne neînvins. Rămâne Stan The Man.

Cine l-a învins pe Djokovici în finalele de Mare Șlem

  • Roger Federer: 2007 US Open
  • Rafael Nadal: 2010 US Open, 2012 Roland Garros, 2013 US Open, 2014 Roland Garros
  • Andy Murray: 2012 US Open, 2013 Wimbledon
  • Stan Wawrinka: 2015 Roland Garros, 2016 US Open

Cifrele lui Wawrinka:

  • 3-0 în finalele de Mare Șlem
  • 11-0 în finale din 2014 încoace în circuitul profesionist
  • 3 victorii în carieră în fața numărului unu mondial și toate au venit într-o finală de Mare Șlem
  • 31 de ani are Stan și a devenit cel mai în vârstă campion de Mare Șlem, după Andre Agassi, la Australian Open 2003

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează