SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

Opinie de Luminiţa Paul » Despre confidenţialitate

Articol de - Publicat vineri, 03 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 03 mai 2013 11:00

Se vorbeşte despre cît ar fi cerut Roger Federer ca să joace în turneul de la Basel. Dar de cînd negocierile sînt publice?

Pînă în octombrie mai sînt 5 luni, dar deja se discută despre un eveniment care va avea loc atunci. Turneul masculin de la Basel, locul în care Roger Federer a fost copil de mingi în urmă cu mulţi ani. Mai exact, cînd el avea 13. Pe cînd talentul lui semna promisiuni în alb. Pe cînd antrenorii îl puneau să vină dimineaţa înainte colegilor de club pentru a mătura frunzele de pe terenuri cu scopul de a-i disciplina un pic tendinţele rebele. Micul Roger rezolva prea repede sarcinile date grupei sale, făcea totul cu prea mare uşurinţă, apoi se plictisea şi devenea un pic nesuferit. Pe cînd rupea rachete sau pe cînd, atunci cînd veneau să-l ia de la turnee şi era supărat că pierduse, părinţii n-aveau voie să scoată nici o vorbă în maşină în drumul spre casă.

Baselul şi îndeletnicirea de copil de mingi au rămas în inima elveţianului atît de puternic ştampilate încît, ori de cîte ori a cîştigat titlul, le-a oferit micilor ball boys o petrecere cu pizza. Federer a disputat turneul de 13 ori şi de 5 a săltat trofeul deasupra capului. Anul trecut, contractul lui cu turneul a expirat şi organizatorii caută să ajungă la o nouă înţelegere cu multiplul campion de Mare Şlem. Sau vor să-i forţeze mîna? Pentru că Roger a declarat că e gata să joace la Basel şi fără contract, şi fără garanţie.

Directorul Swiss Indoors, Roger Brennwald, a aruncat zilele trecute declaraţii incendiare: "Roger a fost mereu prioritatea noastră. Am lansat campanii de milioane pentru el şi i-am permis să-şi promoveze sponsorii personali, ceea ce nu e obişnuit. I-am făcut o ofertă, pe care a refuzat-o. I-am trimis o a doua, la care încă nu a răspuns. În mod normal, nu plătim sume de şapte cifre drept garanţii". Ultima propoziţie a venit ca o picătură otrăvită în cafeaua de dimineaţă. Brennwald s-a plîns şi că nu poate ajunge să discute personal cu Federer, totul trecînd pe la agentul acestuia, Tony Godsick. "N-am mai văzut aşa ceva. Îi pot contacta cînd vreau pe Djokovici şi pe Murray. Am vorbit faţă în faţă cu Nadal. Dar cu Roger e imposibil".

Ca să probeze acest lucru, Roger Brennwald a organizat o conferinţă de presă, în miezul căreia l-a sunat pe Federer, care n-a răspuns. Asta seamănă un pic cu sms-urile arătate ziariştilor de fostul căpitan al echipei de Cupa Davis Ciprian Porumb, în care se revelau negocierile cu Victor Hănescu pentru întîlnirea cu Danemarca. Adică e la fel de aiurea.

Acea sumă cu 7 cifre, că e vorba de un milion, de două sau cît o fi, ar putea arăta că Federer ştie cît valorează. Nimeni, în toată istoria, nu are palmaresul lui. Ni se pare îngîmfat atunci cînd aduce în discuţie milioanele? S-ar putea să fie aşa pentru că noi sîntem obişnuiţi cu sutele. De lei. Şi acelea puţine. Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, garanţiile există în tenis. Şi nu doar în tenis. Aş crede chiar că sînt o invenţie românească sau, mai degrabă, a unui român. Astfel de discuţii se produc, probabil, mai des decît ne-am închipui. Negocierile sînt dure, crude, la sînge, ca orice chestiune care implică bani şi afaceri. De ce trebuie ele să devină publice? Ţineţi-le ascunse, ca şi pînă acum, şi lăsaţi-ne doar să ne închipuim cît i se plăteşte unuia sau altuia pentru a juca un turneu. În fond, de aceea sînt înţelegeri, ca să mulţumească părţile. Şi dacă mulţumesc şi publicul, cu atît mai bine. Dacă nu, să dăm pagina.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
madskills
madskills  •  04 Mai 2013, 10:30

cand ai deja o varsta cum are Roger, e si normal sa ceri garantii cand joci la un turneu destul de mic. Degeaba se umfla-n pene managerul turneului, pentru ca este un turneu de mana a 2a (asta ca sa fiu darnic sa nu zic direct a 3a). Roger si TOTI de varsta lui isi fac programul in functie de Grand Slamuri sau turnee masters cu adevarat importante. Viata de sportiv nu e lunga si oricate milioane a castigat mi se pare perfect normal sa ceara garantii sa joace acolo. Ma mir ca nu a facut penibilul ala de manager public nr lui Roger. Ca alta treaba nu are Federer, decat sa raspunda la orice ora, oricui. TOCMAI de aia are manager, sa se ocupe de asa ceva !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează