SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DIN STUTTGART

Parafa de iarbă » Dominic Thiem a cucerit Stuttgart-ul: s-a impus pe trei suprafețe diferite în acest sezon

După semifinala de la Roland Garros, Dominic Thiem s-a adaptat rapid pe iarba germană // FOTO Guliver/GettyImages
După semifinala de la Roland Garros, Dominic Thiem s-a adaptat rapid pe iarba germană // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 14 iunie 2016 00:00

Dominic Thiem a cucerit ieri Stuttgart-ul şi suprafaţa verde. După ce triumfase deja în 2016 pe zgură şi hard.

Îl văzuseră de câţiva ani drept parte din viitorul tenisului. Părea fragil acum 2-3 ani, subţirel, timid, cu mentalul oscilant, dar arătând un tenis atât de frumos încât era imposibil de ignorat.

Între timp, a devenit puternic, şi-a călit muşchii. Iar de anul acesta s-a fortificat şi psihic, ducând până la capăt bătălii în 4 turnee. 4 titluri pe trei suprafeţe diferite, zgură, hard, zgură şi, ieri, iarbă.

Nu spera nimic

Thiem, 22 de ani, numărul 7 mondial, a învins la Stuttgart, o finală întinsă pe două zile din cauza ploii, 6-7 (2), 6-4, 6-4 cu Philipp Kohlschreiber, iar după ultima minge s-a întins pe teren, în apropierea fileului, cu mâinile peste faţă, amestec de bucurie şi uimire.

"E absolut incredibil pentru că venisem aici fără nicio aşteptare. E cel mai important titlu pentru mine. În ultimii doi ani nu am jucat atât de bine pe iarbă, iar acest turneu a fost foarte puternic", a spus austriacul.

Ceea ce atrage la el e alura de jucător complet. Are tot ce-i trebuie în arsenal, forţă şi fineţe, tehnică şi adaptabilitate. Un serviciu competent, o dreaptă arzătoare şi un minunat, versatil, dar şi puternic rever cu o mână. Ştie voleul, ştie scurta, ştie lobul.

Corespunde tiparului ideal, un pic aparte totuşi de portretul prezentului, care cere o înălţime de peste 1,90 m (el are 1,85) şi accent pus pe forţă.

Victorii de colecţie

S-a vorbit mult despre Thiem, după triumfurile de la Buenos Aires – l-a bătut pe Rafa Nadal pe traseu, Acapulco, Nisa – a tranşat duelul cu alt tânăr, Zverev, şi Stuttgart – l-a depăşit pe Roger Federer în semifinale.

S-a vorbit mult după ce a atins semifinalele la Roland Garros, alături de consacraţii Djokovici, Murray şi Wawrinka. De acum, se va vorbi şi mai mult. Dintre toate numele noi, el e acum cel mai proeminent. Confirmat.

Ce urmează însă? Continuă urcuşul sau repetă traseul lui Grigor Dimitrov, care în 2014 cucerea titluri pe 3 suprafeţe, dar care de atunci şi-a pierdut busola? Wimbledon-ul, ce debutează pe 27 iunie, ar putea oferi un prim indiciu. Poate o nouă confirmare.

Jucători cu titluri pe 3 suprafeţe într-un sezon

2011 Djokovici Australian Open (hard), Madrid (zgură), Wimbledon (iarbă)
2012 Ferrer Auckland (hard), Buenos Aires (zgură), s-Hertogenbosch (iarbă)
2014 Dimitrov Acapulco (hard), Bucureşti (zgură), Queens (iarbă)
2015 Murray Madrid (zgură), Queens (iarbă), Montréal (hard)
2016 Thiem Buenos Aires (zgură), Acapulco (hard), Stuttgart (iarbă)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
225712701123912
Tudor Costea  •  14 Iunie 2016, 14:38

Thiem este cel mai bun jucator din generatia noua .Daca este sanatos o sa castige multe titluri de grand slem.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  14 Iunie 2016, 10:38

...acest articol este despre tenis si viitorul lui ...asa se face un articol profesionist ...ne place sa citim pareri competente ...austriacul o sa ramana in Top 10 mult timp ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează