SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA CINCINNATI

Pavel n-a reuşit cu Agassi, însă Halep a retras-o pe Bartoli » Anunţ surprinzător făcut de franţuzoaică

Marion Bartoli în timpul ultimului meci al carierei // Foto: Reuters +1   FOTO
Marion Bartoli în timpul ultimului meci al carierei // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 16 august 2013 00:00 / Actualizat joi, 15 august 2013 20:40

Românca a trecut de franţuzoaică în turul al doilea, cu 3-6, 6-4, 6-1, acesta fiind ultimul meci ai lui Marion în circuitul profesionist. În 2006, la US Open, Andrei Pavel nu a putut să-l învingă pe Agassi în turneul acestuia de adio.

Simona Halep a intrat pe terenul albastru de la Cincinnati cu gîndul la victorie, dar nici nu-şi închipuia ce avea să provoace. Se întîlnea cu a şaptea jucătoare a lumii şi cu cîştigătoarea ultimului turneu de Mare Şlem disputat, Marion Bartoli, pe care n-o învinsese niciodată, deşi se întîlniseră de două ori în trecut.

După ce a pierdut în trei seturi, cîştigătoarea de la Wimbledon a anunţat că se retrage. În 2006, Andrei Pavel ştia că poate rămîne în istorie dacă va trece la US Open de Andre Agassi, americanul anunţînd din timp că acesta avea să fie ultimul său turneu. Pavel a cîştigat primul set, dar apoi le-a cedat pe următoarele.

Fără să ştie
Simona nu ştia că acela va fi ultimul meci al franţuzoaicei, a revenit de la 0-1 la seturi, a luptat şi pînă la urmă s-a bucurat pentru victoria sa, cea care i-a adus calificarea în turul al treilea la Cincinnati. La conferinţa de presă de după partidă, cu lacrimi în ochi, franţuzoaica în vîrstă de 28 de ani şi-a anunţat retragerea.

De ce? "Corpul meu nu mai poate. Am trecut prin multe accidentări de la începutul anului. Sînt de multă vreme în circuit şi simt că am dat totul în timpul turneului de la Wimbledon. Mi-am îndeplinit visul şi asta va rămîne mereu cu mine, dar corpul meu nu mai poate rezista la atîta presiune. Mă dor toate după o oră de joc", a spus Bartoli.

Înfrîngerea suferită în faţa Simonei Halep i-a grăbit decizia? "Am simţit că vreau să mă retrag după meci. Nu mai puteam, după primul set mă durea totul. A fost o decizie greu de luat. Mi-am folosit toată energia pentru a-mi îndeplini cel mai mare vis, dar acum simt că nu mai pot să fiu jucătoare de tenis", a subliniat ea.

Nevoie de linişte
Faptul că a fost o decizie pe care a luat-o la Cincinnati o demonstrează şi faptul că nu s-a gîndit prea mult la viitor. "O, Doamne, nu ştiu ce o să fac! Sînt atîtea lucruri de care să te bucuri în viaţă. Sînt sigură că o să găsesc ceva. Am nevoie doar de timp să mă liniştesc. E ceva entuziasm ca jucătoare de tenis, dar e mai mult entuziasm ca femeie, ca soţie, ca mamă. E mult entuziasm care urmează să vină. Abia aştept să-mi trăiesc viitorul, o să am destul timp să mă gîndesc la el în lunile, anii care vor urma", a adăugat ea.

La 40 de zile după ce se impunea la Wimbledon, primul său trofeu de Mare Şlem, Marion a ales alt drum.

Pe modelul Henin şi Clijsters
Marion Bartoli nu este prima jucătoare care se retrage în mod surprinzător din circuitul profesionist.

Pe 14 mai 2008, deşi era numărul 1 mondial, Justine Henin a anunţat că nu va mai juca tenis şi chiar a solicitat ca numele ei să fie şters din toate clasamentele. Ea spunea atunci că nu simte nici un fel de tristeţe, ci că se simte eliberată. Belgianca avea la acel moment 25 de ani.

Şi Kim Clijsters, care avea pe atunci 23 de ani, a surprins lumea tenisului, cînd în 2007, după turneul de la Varşovia, a anunţat că acesta a fost ultima sa competiţie, deşi plănuia să facă acest lucru la finalul anului. Însă ambele şi-au mai dat o şansă şi au revenit în circuitul profesionist. Kim în 2009, iar Justine în 2010.

8 trofee a cucerit Bartoli de-a lungul carierei şi a mai jucat alte 11 finale

11 milioane de dolari a adunat Marion Bartoli din tenis în toată cariera sa

7 este cel mai de sus loc pe care l-a atins Marion în circuitul profesionist

Reacţii la retragerea lui Bartoli

Lindsay Davenport: "Sper că va continua să se bucure de ce a realizat pînă acum. Îi doresc numai bine!"

Brad Gilbert: "Ce şoc că geniul Bartoli şi-a anunţat retragerea după o înfrîngere! O să-mi lipsească toate nebuniile ei de pe teren"

Pam Shriver: "Dacă aş fi cîştigat vreodată Wimbledonul la simplu, m-aş fi retras imediat. Întotdeauna a făcut lucrurile în propriul său stil. Marion, fugi şi trăieşte fericită pînă la adînci bătrîneţi!"

Patrick Mouratoglu: "Doar ce am citit declaraţia lui Bartoli în care spune că se retrage din tenis. Sună ireal"

Kim Clijsters: "Incredibil să aud despre retragerea lui Bartoli, dar înţeleg ce simte. Felicitări pentru o carieră minunată!"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
bobo1476
bobo1476  •  16 August 2013, 12:18

Multumim Bartoli, tenisul va fi mai frumos fara tine; s-a dovedit astfel lipsa de valoare a unei jucatoare fff slabe care a castigat printr-o conjuctura un turneu de mare slam. Carstea si Halep sunt peste Bartoli ele au invins pe teren jucatoare de top si anul trecut si anul acesta... daca vreti sa spuneti ca nu am dreptate va rog sa imi spuneti vreo victorie mare in cariera a lui Bartoli. S-a retras de rusine, am mai spus trebuia sa participe la Turneul campioanelor de la finele anului, acolo participa Azarenka, Serena, Sharapova, Erani, Na Li, ce sa caute Bartoli intre ele? Urma sa fie umilita mai ales ca acolo se joaca in sistem grupe. Multumesc Simoana Halep ca ai trimis-o acasa de tot!

nter
nter  •  16 August 2013, 10:14
Postat de gilos pe 16 August 2013, 09:58

Nu prea e in regula cum pui problema. Serena e o mare campioana. Faptul ca la varsta ei este capabila sa tina la respect tinerele jucatoare, spune mult despre modul in care se pregateste, despre ambitia si daruirea pe care o arata acestui sport. Ii tinem pumnii Simonei, ar fi minunat sa isi treaca in palmares o victorie impotriva Serenei Wiliams ! Mult succes, Simona !!Comentariul tău...

Eu cred ca e o ambitie prosteasca sa continui cand nu mai ai nimic de demonstrat. Cel mai mare lucru pe care il mai are de castigat acum e sa se retraga in glorie. Ar fi demn pentru ea si benefic si pentru altii, as zice chiar pentru tenisul in sine pe care ea il pretuieste atat de tare. Asta daca nu-si pretuieste decat setea ei de victorii nesfarsite sau poate dorinta de a se ingropa cu banii castigati.

nter
nter  •  16 August 2013, 10:08
Postat de rad1cal pe 16 August 2013, 09:44

Dupa cum spuneam, nu mai are mult de jucat, are peste 30 de ani si, vorba ta, a castigat tot ce se putea castiga. Eu spun ca oricine joaca impotriva ei castiga experienta. Mai bine sa pierzi cu cei mai buni si sa iti cresti nivelul decat sa castigi cu cei mai slabi si sa ramai la un nivel scazut. In felul asta te intaresti si psihic, abordezi altfel partidele. N-a ajuns nimeni sus, la niciun sport, concurand doar cu competitori slabi...

Pai inca 2-3-4 ani nu e mult, dar e mult pentru noi sa induram prezenta ei, e suficient de mult sa te scoata din minti si sa-ti bagi ceva in WTA. Si cat sa mai tot "invete" celelalte jucatoare? Fiecare jucatoare din top a intalnit-o de cel putin cateva ori, eu zic ca e de ajuns, prefer sa se termine cat mai repede macelul asta pe banda rulanta.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează