SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA-MAREA BRITANIE, AZI, NETELEVIZAT, LIVESCORE PE GSP.RO

Pentru ce se luptă » România vrea să facă pasul spre al doilea eşalon al Cupei FED

Alina Tecşor-Cercel, căpitanul nejucător, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep şi Monica Niculescu (de la stînga la dreapta) la dineul de prezentare de la Budapesta
Alina Tecşor-Cercel, căpitanul nejucător, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep şi Monica Niculescu (de la stînga la dreapta) la dineul de prezentare de la Budapesta

Articol de - Publicat vineri, 07 februarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 07 februarie 2014 14:33

Halep, Cîrstea, Begu şi Niculescu speră să ducă România spre al doilea eşalon al Cupei Fed, echivalentul Cupei Davis în tenisul feminin.

Echipa României a cîştigat miercuri, la Budapesta, prima întîlnire din ediţia actuală a Cupei Fed, 2-1 contra Ungariei. Sîntem în grupa B, una dintre cele patru aflate în Grupa I valorică a Zonei Europa-Africa. După Ungaria, româncele vor întîlni azi Marea Britanie şi mîine Letonia.

Cele patru cîştigătoare ale grupelor A, B, C şi D vor juca între ele în sistem tablou, iar învingătoarele din aceste două întîlniri vor urca în barajul pentru promovarea în Grupa Mondială II.

Ultimele clasate vor juca şi ele un baraj de rămînere, iar clasatele pe locurile 2 şi 3 staţionează în acest eşalon valoric. Dar care este, de fapt, structura Cupei Fed? Ca şi Cupa Davis, competiţia pe echipe a tenisului masculin, este împărţită pe zone geografice, Europa-Africa, Asia-Oceania şi Americi, şi grupe valorice: Mondială, Mondială II, I, II şi III.

Sistem diferit de Cupa Davis
În eşaloanele valorice inferioare se joacă pe sistem de grupe, cu cîte 3 sau 4 echipe, întrecerile disputîndu-se într-un singur loc, pe durata unei săptămîni. Cîştigătoarele acced într-un baraj, în care urmează să întîlnească echipe care pierd în eşalonul imediat superior.

În cazul concret al României, dacă va fi între cele două team-uri învingătoare de la Budapesta, va ajunge aproape de Grupa Mondială II.

I s-ar alătura cîte o echipă din zona Asia-Oceania, respectiv cea a Americilor. Barajul e în sistem tablou, cu 8 linii, patru fiind ocupate de învinsele din Grupa Mondială II, care îşi desfăşoară confruntările în acest week-end: Serbia-Canada, Suedia-Polonia, Franţa-Elveţia, Argentina-Japonia.

În eventualitatea unei victorii a României în acest baraj, parcursul pe 2014 se încheie, echipa noastră urmînd să evolueze cel mai curînd la anul, în Grupa Mondială II.

Finala, în noiembrie
În schimb, formaţiile care vor cîştiga anul acesta în Grupa Mondială II merg la barajul pentru urcarea în Grupa Mondială, eşalonul cel mai prestigios al competiţiei. Acolo sînt tot opt echipe, care vor juca în acest week-end în primul tur.

În aprilie se vor disputa semifinalele, iar finala în noiembrie. Începînd cu barajul pentru Grupa Mondială II, întîlnirile conţin cîte 5 meciuri repartizate pe două zile: în prima două meciuri de simplu, iar în cealaltă restul de trei, dublul fiind ultimul şi, posibil, decisiv.

Gazda este stabilită, ca la Cupa Davis, în funcţie de întîlnirile directe, alternativ.

România în Cupa Fed
Echipa României joacă în Cupa Fed din 1973, disputînd în acest timp 121 de întîlniri. Cea mai bună performanţă este atingerea sferturilor de finală de 5 ori, în 1973, 1974, 1978, 1980 şi 1981, team-ul nostru petrecînd 12 ani în Grupa Mondială.

Cel mai recent ne-am aflat în apropierea seriei de elită în 1999, cînd am jucat în baraj. De 9 ani însă, România se găseşte în Grupa I a Zonei Europa-Africa, al treilea eşalon valoric al Cupei Fed.

Programul de azi

ROMÂNIA-MAREA BRITANIE
Sorana Cîrstea-Heather Watson
Simona Halep-Johanna Konta
Irina Begu, Monica Niculescu-Jocelyn Rae, Heather Watson

604568-structura-competitie.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
plischi
plischi  •  08 Februarie 2014, 07:03

promovarea asta la grupa a doua, sau cum s-o numi, este ca si cum ai pleca de la constanta pentru ca sa ajungi la oradea, cu avioanele, facand escale la bucuresti, la sibiu, la cluj si abia apoi sa ajungi la destinatie. de-aia cred ca nici nu prea le intereseaza problema...

domnelu
domnelu  •  07 Februarie 2014, 18:45

Sarana intra in decisiv total epuizata. 76 16. Se pare ca celalalte echipe vin in Fed Cup pregatite special si ne bat chiar daca au jucatoare cotate mai slab.

domnelu
domnelu  •  07 Februarie 2014, 18:31

Sorana a castigat la tie-break primul set. Intr-al 2-lea Watson are 4-1 si serveste.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează