SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Povestea Samanthei Stosur, cîştigătoarea de la US Open, femeia care a învins boala

Samantha Stosur a cîştigat US Open după ce a învins-o pe Serena Williams
Samantha Stosur a cîştigat US Open după ce a învins-o pe Serena Williams

Articol de GSP - Publicat luni, 12 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 12 septembrie 2011 12:14

Samantha Stosur, australianca de 27 de ani, cîştigătoare la US Open, a trecut prin momente dificile în 2007, cînd tenisul nu a fost principala sa preocupare


Samantha Stosur a fost la început o excelentă jucătoare de dublu. Numărul unu mondial plus patru trofee de Mare Şlem, cucerite în 2005 şi 2006. Felul în care vedea Samantha Stosur viaţa avea să se schimbe după ce a fost diagnosticată în 2007 cu boala Lyme, o infecţie cu bacterii care se transmite în urma unor muşcături de căpuşe şi care poate fi mortală. După ce jumătate de an s-a luptat cu dureri şi letargie, după Wimbledon a aflat şi cauza acestor probleme.

Era mereu obosită, avea diverse tipuri de dureri, ar fi dormit tot timpul. Cam aşa se simţea Samantha. Apoi au venit nişte dureri îngrozitoare de cap care au făcut-o să meargă la spital. I s-a spus că are o meningintă virală, dar următoarele teste au scos la iveală faptul că are boala Lyme.

N-au fost zile uşoare pentru Sam. Timp de zece luni a tot luat antibiotice, făcea perfuzii de două ori pe zi. N-a avut voie să facă nici un fel de exerciţiu fizic, ce să mai vorbim de tenis. Dintr-o tînără activă, ea a ajuns să stea în pat mai tot timpul. A încercat să fie optimistă şi să spere. "A fost îngrozitor nu mai vreau să trec niciodată prin aşa ceva", a spus Sam.

Cînd s-a apucat din nou de tenis era nervoasă. A luat-o încet, cu paşi mărunţi. Nu ştia cum va reacţiona corpul ei la efort şi la călătorii. Dar a fost bine şi a reuşit să dovedească unei lumi întregi că există viaţă şi după boală. O parte din revenire i se datorează şi antrenorului său Dave Taylor, care a văzut în Sam o jucătoare care avea un forehand asemănător cu cel al lui Steffi Graf. A ajutat-o să revină şi să urce acolo unde nu reuşise înainte. Între primele zece jucătoare ale lumii la simplu.

Boala şi Dave au făcut-o să renunţe la jocul de dublu şi să se concentreze pe cel de simplu. "M-a determinat să deschid ochii şi să înţeleg că de multe ori nu ţi se oferă o a doua şansă. Din acel moment am încercat să profit de fiecare oportunitate care mi s-a ivit. Am învăţat să-mi cunosc corpul şi acest lucru m-a ajutat şi în jocul de tenis", a spus australainca.

La patru ani de la cumplita perioadă, Samantha este fericita învingătoare de la US Open. Al treilea trofeu al carierei de simplu, dar şi ce trofeu!, unul de Mare Şlem.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează