SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

Programul adidas Player Development, cel prin intermediul căruia Halep și Cahill au ajuns să colaboreze, a ajuns la final: ”S-a dovedit un angajament costisitor”

Articol de , - Publicat miercuri, 23 decembrie 2015 00:00

Australianul a explicat ce a însemnat pentru el provocarea și de ce s-a renunțat la această inițiativă

Programul adidas Player Development s-a încheiat în această lună, după zece ani de funcționare. El a luat naștere în 2005, la inițiativa lui Jim Latham, care era atunci coordona sporturile individuale și olimpice în cadrul GSM. E programul prin care Simona Halep a putut beneficia de sfaturile lui Darren Cahill, antrenorul care s-a alăturat inițiativei firmei germane de echipament sportiv în 2009.

Dar ce însemna, de fapt, programul adidas Player Development? "El a fost creat cu spiritul și viziunea lui Adi Dassler în minte pentru a-i ajuta pe sportivi să-și atingă potențialul maxim cu ajutorul și efortul unei echipe adevărate. În sportul modern e greu ca un singur antrenor sau mentor să dețină expertiza și toate chestiile de bucătărie interne pentru a deveni un jucător de clasă mondială. Programul își propune să completeze echipa proprie a jucătorului aducînd sfaturi adiționale și o altfel de motivație", spunea Jim Latham. Pentru a îndeplini aceste obiective adidas, i-a cooptat în acest program pe Sven Groeneveld, Darren Cahill, Gil Reyes și Mats Merkel. Ei au fost alături de mulți dintre jucătorii care erau sub contract cu firma adidas, iar în 2010, pe tablourile de la Australian Open erau 40 de jucători care îmbrăcau echipament de la firma germană și mulți dintre ei au apelat la programul de dezvoltare.

Nu Simona Halep a fost prima jucătoare română care a beneficiat de acest program, ci Sorana Cîrstea, care a lucrat o bună perioadă cu Darren Cahill, pe lîngă antrenorul său pe termen lung Victor Ioniță. Cel mai strălucitor moment al comunicării dintre Sorana și Darren a venit în 2013, cînd românca reușit să ajungă pînă în finala de la Toronto, unde a fost învinsă de Serena Williams.

Colaborarea cu Simona a început, ca o coincidență, tot cînd antrenor full time era Victor Ioniță, în luna martie a acestui an, la Indian Wells. Sfaturile și modul de a lucra ale australianului și faptul că peste program se trăgea cortina au convins-o pe a doua jucătoare să-l angajeze pe Cahill drept antrenor personal la finele acestui sezon.

- Darren, programul adidas Player Development se închide luna aceasta. Cum ţi-a îmbogăţit cariera un asemenea program şi cît de importante sînt aceste iniţiative?
- E un mesaj puternic cînd o companie abordează un jucător, spunîndu-i "vrem foarte mult ca tu să porţi echipamentul nostru, credem în tine, iată o ofertă şi dacă ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a deveni cel mai bun jucător care poţi fi tu, să ştii că avem o echipă de antrenori pe care eşti bine venit s-o foloseşti oricînd". Programul adidas a fost primul de acest gen în domeniu. Nu a fost pentru oricine. Existau restricţii asociate cu lucrul în cadrul lui, ceea ce îl făcea inaccesibil unor jucători, dar, per total, cred că a fost un succes minunat.

Pentru experimentaţi şi pentru tinere talente

- Care au fost momentele de vîrf?
- Programul a ajutat-o pe Ana Ivanovici să cîştige Roland Garros-ul şi să devină numărul unu mondial, pe Fernando Verdasco să pătrundă în Top 10 şi să stea acolo 2 ani, pe Caroline Wozniacki să încheie doi ani la rînd pe locul 1 în lume şi a făcut posibil parteneriatul de succes dintre Andy Murray şi Ivan Lendl. Noi am lucrat cu mult mai mulţi jucători, femei şi bărbaţi. Aria îndatoririlor era uneori atît de măruntă cît o bătaie pe umăr, să discuţi despre un anume adversar, dar ajungea pînă la a face pasul decisiv şi a antrena un jucător de Top 10 o perioadă mai lungă de timp, pînă acesta ajungea la un angajament pe termen lung cu cineva.

- Există un moment pentru care s-a renunţat la el?
- Celălalt rol major a fost cel al căutării talentelor din generaţiile tinere, al pregătirii multor juniori la Las Vegas astfel încît să aruncăm o privire asupra lor înainte de a deveni profesionişti şi de a-i putea recomanda la adidas. Jim Latham, Andrea Swick şi Claus Marten sînt cei trei pionieri ai programului. Ei au fost un sprijin pentru toţi antrenorii şi jucătorii implicaţi. În final, s-a dovedit un angajament costisitor pentru adidas şi e dificil de evaluat profitul pe care l-a avut compania în urma acestui program.

Nume grele

Pe lîngă Simona Halep, Ana Ivanovici, Caroline Wozniacki Fernando Verdasco și Andy Murray, cei care au apelat la sfaturile celor patru personalități implicate au fost numeroși. Pe o listă mai lungă se înscriu Fernando Gonzalez, Dinara Safina, Laura Robson, Andrea Petkovic, Angelique Kerber, Daniela Hantuchova, Jerzy Janowicz, Marcos Baghdatis sau Grigor Dimitrov.

A plecat pentru a o antrena pe Şarapova

Sven Groeneveld a părăsit adidas Player Development la finalul lui 2013. A făcut-o pentru a deveni antrenorul personal al Mariei Şarapova. Alegerea se pare că a fost una inspirată avînd în vedere că relația profesională dintre cei doi rezistă și acum.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează