SPORTURI  »  TENIS  »  MASTERSUL DE LA SHANGHAI

Rade tot! Ce a însemnat victoria lui Novak Djokovici la Shanghai: cum marchează istoria tenisului

Novak Djokovici, foto: reuters
Novak Djokovici, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat duminica, 18 octombrie 2015 18:13

Sîrbul Novak Djokovici sugrumă record după record, într-un an în care a cîștigat 3 titlui de Mare Șlem.

Liderul mondial s-a impus autoritar la Shanghai, acolo unde nu a pierdut niciun set (detalii aici) și a bifat al 25-lea titlu de Masters din carieră. A fost al 11-lea turneu din carieră la care are cel puțin 3 victorii!

Dar să punem lucrurile în perspectivă în ceea ce privește Mastersurile.

E adevărat, Djokovici e la doar două trofee de Masters depărtare de recordul lui Nadal, de 27 de trofee în acest tip de turnee. Roger Federer, celălaplt titan al eocii, are 24 de titluri de Masters, deci este deja lăsat în urmă de sîrb. Însă comparațiile cu alți jucători legendari fac din performanța lui Djokovici una pantagruelică.

De exemplu, americanul Pete Sampras a cîștigat doar 11 trofee de Masters în carieră, în timp ce rivalul său, Andre Agassi, are 17. Andy Murray, britanicul dublu-cîștigător de Mare Șlem, are și el doar 11 Masters-uri.

Mai mult, în 2011, anul în care forma sîrbului a explodat, Djokovici a bifat 3 turnee de Mare Șlem, cu o statistică incredibilă: 70 de victorii și 6 înfrîngeri. Anul acesta, liderul mondial are 73 de victorii și 5 înfrîngeri, cu tot atîtea Grand Slamuri adjudecate.

Djokovici are 10 turnee de Mare Șlem, în timp ce Nadal și Sampras au 14, iar Federer este primul cu 17.

Întrebarea principală rămîne: poate Djokovici să-i întreacă pe Nadal și Federer?

10 turneedin 10 jucate pe teren chinez a cîștigat Djokovici în carieră

Poate Djokovici (10 Grand Slamuri) să îi depășească pe Nadal (14) și Federer (17)?

Nu, e departe de amîndoi
Da, dar doar pe Nadal
Da, trece de Federer și devine GOAT

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  20 Octombrie 2015, 14:58

Un mare campion !

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  19 Octombrie 2015, 11:08

sarbul asta a ucis tenisul masculin! aflat de peste25 de ani in agonie, de cand se ara fasia de la 2 metri din spatele terenului, nole a bagat tenisul 2 metri in pamant!

stefansb
stefansb  •  18 Octombrie 2015, 19:26
Postat de vladutz13 pe 18 Octombrie 2015, 18:59

Nu vad cine l-ar putea concura real in urmatorii 2 ani.... si cred ca-i sunt suficienti 2 ani de dominare totala ca sa fie sigur ca pana la terminarea carierei o sa fie de departe nr 1 la turnee de Grand Slam.

nu e chiar asa usor. Un astfel de sezon inseamna uzura imensa. Djokovic a jucat in finala in toate turneele incepand cu AO pana acum. E foarte mult. Ia parcursul lui din 2012, dupa ce in 2011 reusise un sezon similar (3 din 4 turnee castigate, 74-6 raport victorii. A mai castigat un singur turneu de mare slem, AO, venit dupa pauza. Apoi, pe masura ce sezonul a avansat, rezultatele au inceput sa scada. sigura ca federe, nadal sau murray nu mai sunt la fel de tineri acum. Dar...nici djokovic nu mai e. La anul face 29 de ani. Varsta la care majoritatea jucatorilor mari, cu multe meciuri in picioare in cariera inseamna inceputul declinului. La inceput de 2010 federer, care in 2010 avea sa faca 29 de ani, era detinator a 3 titluri de mare slem :RG 2009, Wimlbedon 2009 si AO 2010. Plus finala la US open 2009. Ti se pare cunoscut? aceiasi situatie cu Djokovic acum. Ce s-a intampalt in continuare? a mai castigat un singur titlu de mare slem in cariera.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează