SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

RAFAEL NADAL - DANIIL MEDVEDEV // VIDEO EPIC! Nadal câștigă cel de-al 19-lea turneu de Mare Șlem după o bătălie MEMORABILĂ de 5 ore cu Medvedev! Titlul #4 la US Open și o mare de lacrimi la final

Articol de - Publicat luni, 09 septembrie 2019 04:45

Rafael Nadal (33 de ani, 2 ATP) a devenit campion pentru a patra oară în carieră la US Open după o finală memorabilă câștigată în 5 seturi fața rusului Daniil Medvedev (23 de ani, 4 ATP). A fost 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4, după patru ore și 54 de minute de tenis incredibil. 

  • Legendarul tenismen spaniol și-a trecut în palmares cel de-al patrulea său titlu la US Open și cel de-al 19-lea per total în turneele de Mare Șlem, fiind acum la doar unul distanță de Roger Federer (20). Djokovic are 16.
  • Nadal a condus cu 2-0 la seturi, însă s-a văzut egalat după momentele de joc incredibile ale lui Medvedev. Rusul a fost din nou aproape de revenire după ce a fost condus cu 2-5 în decisiv, dar ibericul a găsit cumva resurse să închidă partida.

După un start temător de meci al lui Nadal, în care Medvedev a făcut primul break, ibericul a tăiat rapid din avântul acestuia, reușind să stabilizeze ritmul intens pe care rusul încerca să-l dicteze încă din primele minute ale partidei. 

Deși nu a servit la cei mai buni parametri pe durata primei manșe, numărul doi mondial a etalat un joc ofensiv prin care a încercat să scurteze pe cât posibil punctele. Cumva nespecific pentru stilul său, Nadal a avansat în repetate rânduri la fileu, armă care avea să-l ajute considerabil pe durata finalei.  

51/66 de punctedisputate la fileu a câștigat Nadal contra lui Medvedev

Rusul, „îmblânzit” în primele două manșe

Aflat la cea de-a patra finală în cinci săptămâni, Medvedev, care venea după o vară de-a dreptul spectaculoasă, a început să greșească mai mult, fiind penalizat până la urmă de Nadal în cel de-al 12-lea game al primului set. La 5-6, jucătorul născut la Moscova a făcut un game modest pe propriul serviciu, suficient cât ibericul să „fugă” cu primul set.

Impulsionat de adjudecarea primei manșe, Nadal a dominat autoritar cea de-a doua secvență a partidei. Deși a lovit de prea puține ori decisiv în primele minute ale meciului, spaniolul a preluat conducerea ostilităților, taxându-și adversarul cu forehand-urile sale milimetric plasate, dar și cu un joc scurtcircuitat de atât de puține ori de greșeli neforțate.

Un break a fost de ajuns pentru ca Nadal să facă 2-0 la seturi pe tabelă, impresia generală fiind că finala va curge către o victorie în minimum de seturi. 

Un smash ratat l-a costat pe Nadal victoria rapidă

Desfășurarea setului trei avea să contrazică pronosticurile inițiale. Condus din nou cu break, rusul și-a dat seama că nu mai are nimic de pierdut. A renunțat la planul inițial, cel în care prefera să rămână în expectativă, scoțându-și din arsenal jocul ofensiv care i-a adus atâtea victorii în 2019, dar și clasarea pe locul 4 în clasamentul mondial. 

Medvedev a recuperat avantajul lui Nadal, a avut noroc la 4-4, când adversarul său a irosit o minge de break cu un smash în fileu, și a căpătat din ce în ce mai multă încredere. Aflat la adăpostul unui 6-5 muncit, tenismenul din Rusia a făcut un game excelent pe serviciul lui Nadal, izbutind break-ul ce avea să condimenteze finala. 

Medvedev, masculul alfa din setul 4

Răspunsul lui Nadal n-a fost atât de percutant pe cât și-ar fi dorit fanii acestuia. Devenit anxios, spaniolul nu a mai găsit soluții în fața rusului, care domina aproape fiecare cu punct cu loviturile sale năucitoare, reușite cu atât de multă acuratețe de pe ambele părți ale terenului. Medvedev a stăpânit presiunea cu un calm ieșit din comun, blocând fiecare timidă tentativă ofensivă a oponentului său.  

După o serie de mingi de break ratate de ambii jucători, Medvedev a fost din nou în postura de a fi jucătorul aflat la conducere. La 5-4, Nadal a făcut un alt game modest pe propriul serviciu, iar rusul a trimis partida în decisiv cu un passing electrizant. Mai tânăr, mai energic și cu un joc pe alocuri indestructibil, Daniil a fost aproape în permanență cel care a dictat ritmul setului patru. 

75 de lovituri direct câștigătoarea avut Medevdev în meci. Nadal a reușit 62

Setul decisiv, interzis cardiacilor!

Și tot Medvedev a început mai bine decisivul, producându-i lui Nadal mari bătăi de cap încă din primul game pe serviciul acestuia. Rusul a condus cu 1-0, a avut apoi trei mingi de break, toate salvate la limită de un Nadal pus din ce în ce mai mult cu spatele la zid.

Doar că postura de a fi în suferință l-a ajutat pe Rafa să iasă nevătămat din atâtea bătălii epice purtate de-a lungul carierei, element care avea să-l ajute și contra lui Medvedev. Măiestria incredibilă a acestuia a ieșit la iveală în următoarele momente ale partidei, când a făcut un pas în față și a realizat că, dacă nu schimbă ceva, rusul va ieși triumfător de pe teren. 

La 2-2 în setul cinci, Nadal a făcut un game imens pe serviciul adversarului. A revenit de la 0-40 și a trecut în avantaj la cea de-a doua oportunitate avută. Nadal a reușit atunci primul break după mai bine de un set și jumătate, ispravă pe care avea să o repete și în următorul game la retur.

Din nimic, Nadal conducea cu 5-2 și era la un singur game distanță de câștigarea finalei, însă Medvedev n-a cedat în niciun moment, spiritul său războinic ieșind din nou la suprafață. Mai întâi, și-a recuperat un break după un game în care Nadal a fost penalizat de arbitru cu cel de-al doilea time violation al partidei, iar mai apoi a supraviețuit incredibil pe propriul serviciu, salvând primele două mingi de meci ale ibericului.

46 de erori neforțatea comis Nadal pe durata partidei. Medvedev a greșit de 57 de ori

Ultimul game al partidei a avut accente de-a dreptul dramatice. Nadal părea că scapă din nou partida de sub control, însă și-a găsit cel mai bun tenis al său exact când Medvedev avea oportunitatea de a egala la 5. Salvat de serviciu, Nadal a revenit și a închis partida, după patru ore și 54 de minute de o intensitate brutală! Titlul 4 la New York, cel de-al 19-lea de Mare Șlem per total și o încununare incredibilă a carierei unuia dintre cei mai mari tenismeni ai istoriei!

+9 FOTO

Lacrimi fără oprire la final

Ultimul punct al finalei a fost urmat de clipe de-a dreptul emoționante: Nadal a plâns precum un copil în momentele în care pe impunătoarea arenă „Artur Ashe” au început să ruleze imagini de la toate cele 19 turnee de Mare Șlem câștigate de iberic în carieră. Copleșit, spaniolul a plâns minute în șir, în uralele publicului american.

„Nu cred că l-am văzut niciodată atât de emoționat după câștigarea unui turneu. Probabil simte că înaintează în vârstă și că șansele lui se vor diminua în anii următori”, a comentat expertul Eurosport Alex Corretja, fost număr 2 mondial, în dialogul avut cu Barbara Schett și Mats Wilander. 

Nadal: „Una dintre cele mai emoționante seri din cariera mea”

Marcat după efortul depus, Nadal le-a mulțumit fanilor pentru susținere, nu înainte de a evidenția progresele incredibile reușite de Medvedev în ultimele luni. 

„Am suferit puțin. A fost o finală deosebită. Am avut meciul în control, dar am început să greșesc, iar el a revenit. Daniil are un sezon extraordinar, iar toată lumea a văzut de ce e capabil și de ce e pe locul 4 în lume. Felul în care a revenit e incredibil, vreau să-i urez mult succes pe mai departe

A fost una dintre cele mai emoționante seri din cariera mea. Mulțumesc tuturor celor din tribună. De obicei, spun asta la final, dar acum vreau să încep cu asta. Multe mulțumiri publicului, ați fost incredibili, transmiteți o energie extraordinară! E o mare plăcere să joc aici,  pe această arenă deosebită. 

E foarte important să ajung să căștig aici de 4 ori. Am avut emoții, meciul a fost extrem de dificil, mi-a fost greu să rezist. Îmi găsesc greu cuvintele, sunt foarte emoționat”, a spus Nadal la festivitatea de premiere.

Pace cu publicul

După un turneu agitat, în care contrele cu publicul de la New York au fost la ordinea zilei, Medvedev, noul număr patru mondial începând de azi, s-a împăcat definitiv cu fanii, despre care a vorbit la superlativ în speech-ul de la final.

„N-am avut niciodată gânduri rele față de voi, nu se pune problema. Vă mulțumesc din adâncul inimii pentru încurajări, ați fost incredibili”. 

Rezumatul finalei:

Vezi și: 

VIDEO Afirmații categorice înainte de finala US Open 2019: „Această eră se va termina, ne apropiem de sfârșit!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
175771883177370
Dan Truia  •  09 Septembrie 2019, 17:06

Nadal este unul din marii jucatori de tenis care va ajunge o legenda. Personal, imi place mai putin decat Federer sau chiar Djokovici din cauza ca joaca sistem robot -cand e in perfecta stare fizica (oare cum o obtine !? Are legatura cu desele accidentari ?) este foarte greu sa-i reziste cineva. Asa e, noua generatie cu Zverevii, grecii, rusii este de mare perspectiva dar nu cred ca va domina tenisul ca generatia veche, vor aparea mereu alti tineri (furiosi) care sa conteste-pe teren-suprematia greilor. Poate pentru ca acum tenisul se joaca, mai ales, in forta.

bufnila
bufnila  •  09 Septembrie 2019, 14:28

*** poate alerga si zece ore daca este nevoie

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

173937183366659
Marian Minculescu  •  09 Septembrie 2019, 11:34

corect e TENISMAN, iar TENISMANĂ / TENISMENE, la feminin, e un barbarism...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează