SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS 2019

ROLAND GARROS // Rafa Nadal, dezvăluiri emoționante despre dificultățile din 2019: „După Indian Wells din punct vedere mental eram foarte jos!” » Momentul de cotitură al anului: „Aveam două posibilități”

Rafael Nadal // FOTO: Guliver/GettyImages
Rafael Nadal // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2019 15:42

Rafael Nadal (33 de ani, 2 ATP) a triumfat din nou la Roland Garros, după ce s-a impus în finala cu Dominic Thiem (25 de ani, 4 ATP) scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1. Cu al 12-lea titlu cucerit duminică, Rafael Nadal își prelungește domnia pe zgura franceză. Din 2005 și până acum, spaniolul a crescut ca jucător odată cu turneul său drag.

Rafael Nadal a mai pus duminică un diamant în colecția sa de vară de la Paris. Un lucru pe care nimeni nu l-a mai reușit până la el într-un turneu de Mare Șlem. Timp de 14 ani, spaniolul a fost constanta turneului de la Roland Garros. Primul trofeu a venit în 2005, pe când avea doar 19 ani. Au urmat 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018 și 2019.

„Creștem de la un an la altul. Sentimentele noastre se schimbă pe măsură ce anii se adună. Primul trofeu a fost extrem de important, iar acum simt o satisfacție și o fericire enorme”, a spus spaniolul.

rafael nadal
Rafa Nadal și cele 12 trofee la Roland Garros // FOTO: Reuters

Ajuns la 33 de ani, Nadal apreciază fiecare moment petrecut în arena de tenis. Cariera lui a fost plină de accidentări, și cu toate acestea, chiar dacă mulți nu credeau, încă joacă la această vârstă. Nici sezonul acesta nu a fost lipsit de probleme. Brisbane, Indian Wells, Acapulco sunt reperele suferinței spaniolului.

„După Indian Wells din punct vedere mental eram foarte jos. Îmi pierdusem energia pentru că au fost prea multe probleme la rând. A contat că am avut alături prietenii și familia”, a spus el la conferința de presă.

Sezonul de zgură nu a început cum și-ar fi dorit.„La Monte-Carlo și Barcelona nu mă puteam bucura de tenis, ci eram îngrijorat. După ce am pierdut în semifinale la Thiem, am stat câteva ore singur în cameră și m-am gândit la ce se întâmplă și la ce am de făcut.

Una dintre posibilități era să mă opresc și să mă vindec, iar cealaltă era să-mi schimb drastic atitudinea și mintea și să joc. Lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Trofeul înseamnă mult pentru mine, dar cel mai important e că mi-am schimbat atitudinea”, a dezvăluit Nadal.

Cu 18 trofee de Mare Șlem în palmares, al doilea în urma lui Roger Federer, care are 20, Rafa e unul dintre jucătorii imenși ai acestui sport. 

„De-a lungul carierei mele am avut multe probleme de sănătate și de aceea mereu joc cu multă intensitate și pasiune. Toate lucrurile rele prin care am trecut îmi dau această extra pasiune pentru competiție. Știu că nu voi juca tenis la nesfârșit, dacă nu evoluez așa nu are sens”Rafael Nadal

Doar Shaarapova și Henin

În cei 12 ani în care Rafael Nadal s-a impus la Roland Garros, la feminin au fost nouă câștigătoare diferite, doar Maria Shaarapova în 2012 și 2014 și Justine Henin în 2005, 2006 și 2007 au reușit să se impună de mai multe ori. Restul câștigătoarelor au fost: Ana Ivanovic în 2008, Francesca Schiavone în 2010, Na Li în 2011, Serena Williams în 2013, Jelena Ostapenko în 2017, Simona Halep în 2018 și Ashleigh Barty în 2019. 

„Nu alerg după recordul lui Roger”

Pentru Rafael Nadal trofeul de la Roland Garros din acest an a fost al 18 al carierei. Întrebat la conferința de presă dacă vrea să-l depășească pe Roger Federer, care are 20, el a răspuns: „Nu e ceva după care alerg. Nu poți să fii frustrat tot timpul că vecinul are o casă mai mare, un televizor mai bun, o grădină mai frumoasă. Nu e felul în care văd eu viața. E o motivație în plus, dar nu o obsesie. Vreau să am propriul meu drum, nu cred că viitorul meu va valora mai mult dacă fac ceva ca Federer sau Djokovic. Pun mai mult preț pe jocul meu și pe cariera mea frumoasă decât pe recorduri”. 

Adio întuneric și meciuri amânate din cauza ploii

Ediția din acest an a turneului de la Paris a fost din nou marcată de probleme cauzate de vreme, fie că a fost vorba de ploaie, fie că a fost vorba de vânt. Singurul turneu de Mare Șlem care nu are acoperiș pe arena principală va schimba acest lucru din 2020.

Organizatorii au anunțat de asemenea că de anul viitor va exista nocturnă pe arenele „Lenglen”, „Chatrier”, „Mathieu” și pe Terenul numărul 4. Speră și ca în 2020 să nu se mai confrunte cu loje goale, aspect care i-a determinat ca anul acesta să le umple cu angajați ai federației franceze din cauză că titularii nu au apărut

Vezi și:

VIDEO Rafael Nadal, lecții de viață după titlul de la Roland Garros » Despre recordul lui Federer, ghinioanele din carieră și depresia din 2019

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  10 Iunie 2019, 19:23

Organizatorii au avut doar grija sa mareasca numarul de scaune din tribune, nu comfortul spectatorilor si nici al jucatorilor. Degeaba maresti tribunele, daca te ploua in ele sau te prinde intunericul. Acest turneu ar fi trebuit sa tina pasul cu celelalte 3 de acest nivel si cu altele de nivel mai scazut si macar cele 2 arene mari sa aiba nocturna si acoperit retractabil, ca sa nu mai aiba nici Kyrgios ce sa mai comenteze, de exemplu. Nu stiu daca Nadal s-a plans de aceste aspecte prea mult, el doar a venit, a jucat, a castigat si a plecat cu trofeul si cu banii. Ar fi trebuit ca lui Nadal sa i se ofere acest trofeu pt. totdeauna in momentul cand se va retrage, iar un altul cu alt design sa fie fabricat !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează