SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

REMEMBER » Jocul telegramelor » Virginia Ruzici povestește cum PCR era să interzică o semifinală de Fed Cup!

Virginia Ruzici a disputat 24 de întîlniri în Cupa Fed pentru România, bilanţul fiind de 24 de victorii şi 13 înfrîngeri // Foto: Guliver/GettyImages
Virginia Ruzici a disputat 24 de întîlniri în Cupa Fed pentru România, bilanţul fiind de 24 de victorii şi 13 înfrîngeri // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 18 aprilie 2015 00:00

Virginia Ruzici, care pe atunci avea 18 ani, povesteşte cum iniţial au fost anunţate din ţară că nu trebuie să se prezinte, adversara fiind Africa de Sud, iar cu 2 ore înainte de primul meci decizia a fost răsturnată.

Cînd România a luat pentru prima dată parte la Cupa Fed, acum 42 de ani, sistemul de desfăşurare era diferit de cel de azi. Totul se disputa pe durata cîtorva zile, în acelaşi oraş, pe un tablou cu 32 de poziţii.

În 1973, a fost Wiesbaden, situat atunci în Germania Federală, unul dintre cele mai faimoase oraşe balneare din Europa. Iar România a dus acolo o echipă formată din experimentata Judith Gohn, 28 de ani la momentul respectiv, şi foarte tinerele Virginia Ruzici, 18 ani, şi Mariana Simionescu, 16 ani şi jumătate.

Nimeni nu se aştepta la mare lucru din partea acestui team, care însă a pătruns adînc pe tablou, fiind foarte aproape de finală.

Necunoscutele fac senzaţie

Prima întîlnire a fost şi cea mai rapidă, cu victoria cea mai clară, 3-0 în faţa Braziliei. Apoi venea la rînd Suedia, una dintre echipele puternice ale acelei vremi. "Nu ne cunoştea nimeni", îşi aminteşte Virginia Ruzici, "dar am făcut surpriza, am învins Suedia.

Antrenorului nostru, domnul Racoviţă, îi plăcea să ruleze jucătoarele, să facă schimbări, aşa că atunci a jucat Judith cu numărul unu al lor şi a pierdut, iar eu am bătut pe numărul 2, iar la dublu au intrat Simionescu şi Gohn şi au cîştigat. Un meci greu, 7-5 în decisiv".

Erau deja în "sferturi", fază în care le aştepta Marea Britanie. "Ele erau marile favorite, o aveau pe Virginia Wade, care cîştigase pe atunci deja două titluri de Mare Şlem, la US Open şi la Australian Open. Cealaltă era Joyce Williams. Domnul Racoviţă a schimbat iar, după ce Judith a pierdut la Wade, a pus-o pe Mariana la simplu, care a învins, iar la dublu am jucat eu şi Gohn. Am bătut şi, cu 2-1, eram în semifinale. Cine ar fi crezut?".

Boicot! Nu, jucaţi!

Atunci a început scurta şi intensa aventură a telegramelor. Din România, din partea federaţiei de specialitate, care primise ordin de mai sus, li s-a transmis că trebuie să boicoteze semifinala.

Adversarul era Africa de Sud, iar România socialistă de atunci se alinia politicii antiapartheid. "Eram atît de dezamăgite!", rememorează Ruzici, care 5 ani mai tîrziu, avea să triumfe la Roland Garros.

"Pentru noi, era o lansare, eram pline de entuziasm, ne doream să jucăm! Dar asta era decizia, n-aveam ce face. Aşa că în seara aceea am stat pînă mai tîrziu, la un restaurant, ca să ne treacă un pic supărarea. A doua zi, am mers prin oraş, ne-am relaxat şi ne-am întors la hotel pe la 12:00".

Cu două ore înainte

Acolo, agitaţie uriaşă. "Toată lumea ne căuta, ne aştepta. Se primise altă telegramă, că trebuie să jucăm! Mai erau două ore pînă la primul meci... În ce viteză ne-am schimbat, am bătut un pic mingea şi am plecat la arenă". Gohn a pierdut primul meci, dar Virginia a egalat scorul şi totul se decidea în meciul de dublu. "Eu simţeam că pot să mai joc, nu eram obosită, dimpotrivă. Dar antrenorul a schimbat încă o dată, iar fetele au pierdut cu 3-6 în setul al treilea...".

Aşa s-a încheiat istoria primei participări În Cupa Fed, una decisă poate de cele două telegrame contradictorii. De atunci, România a mai disputat sferturi de finală în Grupa Mondială, iar ultima prezenţă în seria de elită datează din 1999.

Turul 1: România-Brazilia 3-0

  • Judith Gohn-Andrea Menezes 6-0, 6-0
  • Virginia Ruzici-Suzana Gesteira 6-1, 6-2
  • Gohn, Simionescu-Gesteira, Menezes 6-1, 6-2

Turul 2: România-Suedia 2-1

  • Ingrid Bentzer-Judith Gohn 6-3, 3-6, 6-3
  • Virginia Ruzici-Christina Sandberg 6-3, 8-6
  • Gohn, Simionescu-Bentzer, Wikstedt 6-4, 2-6, 7-5

Sferturi: România-Marea Britanie 2-1

  • Virginia Wade-Judith Gohn 6-2, 6-3
  • Mariana Simionescu-Joyce Williams 6-3, 6-8, 6-3
  • Gohn, Ruzici-Wade, Williams 7-5, 6-2

Semifinale: România-Africa de Sud 1-2

  • Patricia Walkden-Judith Gohn 6-4, 6-1
  • Virginia Ruzici-Brenda Kirk 4-6, 6-3, 6-3
  • Kirk, Walkden-Gohn, Simionescu 6-2, 4-6, 6-3

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
vasiledincu
vasiledincu  •  18 Aprilie 2015, 22:43

Vezi ca poate te faci tu de ras daca nu citesti cu atentie textul sau nu-l intelegi...... A disputat 24 de intalniri..... intalniri da?. ....nu meciuri!... pentru ca in unele intalniri a disputat si cate 2-3 meciuri, atat la simplu cat si la dublu! Acum capisci?

983550791670108
Matei Cosmin Tamboi  •  18 Aprilie 2015, 20:30

Sau spuneti ca a fost convocata de 24 de ori in echipa de Fed Cup, vorbiti romaneste!!!

983550791670108
Matei Cosmin Tamboi  •  18 Aprilie 2015, 20:28

Corectati ca va faceti de ras, nici eu nu ma laud ca stau prea bine la matematica dar voi stati mai rau ca mine! Cum naiba sa dispute Virginia Ruzici 24 de meciuri in cupa Fed pentru Romania, iar bilantul sau sa fie 24 de victorii si 13 infrangeri, poate vreti sa spuneti ca a jucat 37 de meciuri???

Vezi toate comentariile (3)
Comentează