Articol de David Istrate - Publicat marti, 18 martie 2025 17:41 / Actualizat marti, 18 martie 2025 17:52
Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA), condusă de Novak Djokovic (37 de ani, 5 ATP), a dat în judecată asociațiile care guvernează tenisul mondial (ATP, WTA, ITF, ITIA) pe care le acuză că au pus monopol pe acest sport, oferindu-le jucătorilor un tratament incorect, nemaivăzut în niciun alt sport.
De-a lungul ultimilor ani, au existat mai multe situații în care tenismenii s-au plâns de condiții, de calendarul încărcat al competițiilor și de alte probleme din sportul pe care îl practică.

Sorana Cîrstea, printre cei 12 reclamanți care îi reprezintă pe sportivi: „Am fost primiți cu promisiuni goale”
În cele din urmă, Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA) a luat decizia de a da în judecată instițuțiile care conduc tenisul mondial și au depus un dosar de 146 de pagini la Curtea Districtuală a Statelor Unite din New York.
Pe lângă Novak Djokovic (Serbia), printre reclamanți se mai află Vasek Pospisil (Canada), Nick Kyrgios (Australia), Sorana Cîrstea (România), Reilly Opelka (Statele Unite) și Zheng Saisai (China).
„Jucătorii nu au luxul de a aștepta la nesfârșit pentru o schimbare semnificativă. În ciuda îngrijorărilor exprimate repetat, am fost primiți cu promisiuni goale. Condițiile curente – calendar solicitant, incertitudine financiară și susținere inadecvată – nu sunt sustenabile”, a declarat Cîrstea, citată de The Athletic.
„Jucătorii cer aceleași drepturi, protecții și tratament corect pentru care atleții din celelalte sporturi majore – precum NFL, NBA, MLB, WNBA, NWSL, fotbal internațional și cricket internațional – au luptat și pe care le-au câștigat”, a transmis PTPA, într-un comunicat.
Care sunt acuzațiile PTPA
Asociația jucătorilor acuză ATP, WTA, ITF și ITIA că au pus monopol pe acest sport și că acționează ca un cartel. Sportivii sunt nemulțumiți de sistemul „draconic” de scorare, de calendarul „nesustenabil” și de faptul că unele decizii, precum schimbarea frecventă a mingilor, au dus, spun ei, la numeroase accidentări suferite de jucători.
De asemenea, PTPA susține că jucătorii nu sunt remunerați corect în raport cu câștigurile pe care le obțin guvernanții de pe urma lor și că au făcut controale abuzive în telefoanele acestora, în încercarea de a lupta împotriva dopajului.
„Eu sunt unul dintre jucătorii norocoși și totuși a trebuit să dorm în mașină în deplasări în prima parte a carierei mele. Imaginați-vă că unui jucător din NFL i se spune că trebuie să doarmă în mașina lui la un meci din deplasare. E absurd și nu s-ar întâmpla niciodată. Niciun alt sport major nu își tratează sportivii în felul acesta”, a afirmat Pospisil, conform BBC Sport.
„Nu e vorba de distrugerea tenisului, ci de salvarea lui”
„Ceea ce ar fi trebuit să fie un sport înfloritor, respectat în toată lumea a devenit, în schimb, un sistem care prioritizează interesele egoiste în detrimentul sportivilor și a fanilor. ATP și WTA s-au abătut de la scopul lor inițial și acum suprimă recomenpensarea corectă, refuză protejarea de bază și lasă jucătorii fără o voce.
Aceste acțiuni legale sunt despre asumare și reformă reală – acum. Rezolvarea acestor eșecuri sistemice nu va aduce beneficii doar jucătorilor, ci va ridica întreg sportul. Nu e vorba de distrugerea tenisului, ci de salvarea lui”, a concluzionat Ahmad Nassar, directorul executiv al PTPA.


