SPORTURI  »  TENIS  »  EVENIMENT

Roberto Bautista, de la dramă la căsătorie: spaniolul s-a însurat, la o săptămână după ce și-a pierdut tatăl: „Darul cel mai frumos ar fi fost ca el să fie cu noi”

Articol de - Publicat duminica, 01 decembrie 2019 17:34

Roberto Bautista Agut, 31 de ani, unul dintre eroii Spaniei în Cupa Davis din acest an, s-a căsătorit sâmbătă, după ce cu o săptămână în urmă își însoțise tatăl pe ultimul drum.

Emoțiile nu îi modifică expresia de pe chip. Tot ce lasă în afară se oferă în gesturi, și acelea frugale, prudente. Așa este Roberto Bautista Agut, jucătorul care în ultima vreme parcă trăiește într-un scenariu scris de o minte necruțătoare. Ieri, pe 30 noiembrie, s-a căsătorit cu iubita sa de multă vreme, Ana Bodi Tortosa.

 O nuntă ce fusese programată cu luni bune înainte, dar care a fost precedată de o dramă de familie ce a răscolit inimile celor care au urmărit desfășurarea Cupei Davis de la Madrid. A fost nevoit să părăsească echipa după ce a fost înștiințat că tatăl lui, Joaquin, se afla în stare gravă. Suferise un accident domestic în 2016, iar sechelele ajunseseră să îi pună viața pe muchie.  

„Să fie cu noi”

Roberto a ajuns la timp la Castellon de la Plana pentru a-și lua rămas bun de la părintele lui. De a-l însoți pe ultimul drum. Apoi a revenit la Madrid, lângă colegii săi, și duminică a adus primul punct în finala câștigată de Spania în fața Canadei. 

Al doilea a fost reușit de Rafael Nadal, cel care la final i-a oferit o îmbrățișare, dar și cupa pentru a o ridica deasupra capului, alături de ceilalți membri ai echipei.

Un carusel de trăiri contradictorii, care par să-l fi clătinat un pic pe stoicul jucător. „Nunta a rămas pentru sâmbătă pentru că nu mai erau alte date când o puteam face. Ana m-a întrebat de mai multe ori dacă mă simt bine, dacă nu ar trebui să schimbăm totul, dar eu am vrut să merg înainte”, a povestit el într-un interviu pentru Cope.  

Regretă imens că tatăl său nu a putut să-i fie alături într-un moment așteptat și important al vieții sale. 

„Cunoșteam situația în care se afla, firul fin de care atârna supraviețuirea lui. Se antrenase ca să stea în scaun fiindcă își dorea foarte mult să reziste până în acea zi. Voia să-mi facă un cadou de nuntă, însă eu i-am spus că darul cel mai frumos ar fi fost să fie cu noi. Din păcate, nu a fost posibil, dar în situația în care era... poate că e mai bine că acum se odihnește”, a adăugat Bautista. 

„Am norocul să o am pe Ana aproape, m-a ajutat foarte mult. Totul a fost extrem de dificil”, a încheiat el.  

Legat de părinți 

Anul trecut, în mai, Rober, cum i se spune între apropiați, își pierduse și mama, Ester Agut, în mod total neașteptat. 

„E copil unic, avea o relație strânsă cu ambii părinți, erau extrem de legați. Acolo, în interior, în inimă, au rămas multe lucruri de la ei”, a dezvăluit în El Pais antrenorul spaniolului, Pepe Vendrell. â

”El a decis să se întoarcă alături de echipă, iar noi l-am susținut. Dacă stai și te uiți în urmă, nu poți înainta. E dificil de explicat, dar eu simt că tatăl lui l-a împins în timpul meciului”, a mai spus tehnicianul, completând o istorie reală încărcată de semnificații.  

Iar Roberto a admis, la rândul său, că "dacă nu aș fi revenit la Madrid, tata mi-ar fi tras o urecheală zdravănă". Apoi, cu aceeași măsură, rostește un adevăr ce i s-a revelat de puțin timp: "Situația nu arăta bine. Aveam o cameră video fixată pe tata, vedeam tot timpul ce făcea, cum era. Acum a început o nouă etapă, nu mai stau cu acest gând". O nouă etapă în care tenisul și soția îi vor fi principalii aliați.

Pasionat de cai

Atunci când nu se află la turnee, Bautista Agut are un program bine pus la punct acasă, în Castellon: se trezește la ora 6 dimineața pentru a avea grijă de cele șapte iepe aflate la ferma familiei. 

Le curăță și le hrănește, la fel ca pe armăsarii pur sânge pe care îi crește pentru concursuri. „Împreună cu tenisul, sunt marea lui pasiune”, explică antrenorul Pepe Vendrell. 

„Cultura efortului” 

„Are grijă de toate detaliile: recuperare, flexibilitate, alimentație, odihnă. Îi place mult rutina. Părinții i-au înculcat cultura efortului, așa și-a forjat tăria mintală, iar tenisul l-a ajutat mult pentru că e un sport care îți cere concentrare maximă”, îl descrie antrenorul, care lucrează cu el din 2011. 

„Când își propune ceva, e capabil să se izoleze de tot. Evoluția lui nu a fost facilă pentru că în unele momente a avut dubii. Dar această mentalitate i-a permis să ajungă acolo unde a ajuns”. 

„Nu voi uita niciodată că Rafa a spus despre mine că pot fi un exemplu pentru o viață întreagă. El e o persoană unică, așa e caracterul lui, felul în care trăiește competiția ne conectează pe toți” - Roberto Bautista Agut

„Roberto este foarte discret. Se simte mai bine când reflectorul nu este pus pe el. Nu va ieși în față să se laude cu ceea ce a făcut, dar sper că unora le va servi de exemplu”  - Pepe Vendrell, antrenor

CV Roberto Bautista Agut

  • Născut pe 14 aprilie 1988, la Castellon de la Plana 
  • Are 1,83 m și 75 kg 
  • Dreptaci 
  • Locul 9 ATP, cel mai bun al carierei 
  • Are 9 titluri ATP în palmares și alte 7 finale jucate 
  • Cea mai bună performanță în turnee de Mare Șlem: semifinală la Wimbledon 2019, 
  • apoi "sferturi" la Australian Open 2019 și 9 optimi de finală 
  • Câștiguri din tenis: 12 milioane de dolari

Vezi și: 

OPINIE // Luminița Paul, despre efortul supraomenesc al lui Rafa Nadal din Cupa Davis: „Pentru pasiune, talent și dăruire. Și pentru că nu cedează niciodată” 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează