SPORTURI  »  TENIS  »  BRD BUCHAREST OPEN

Scandal înainte de BRD Bucharest Open! Dulgheru a jucat la Roland Garros și Wimbledon, dar nu a putut primi wild-card » Cum se apără directorul turneului

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat luni, 16 iulie 2018 11:38

Alexandra Dulgheru, numărul 141 mondial, știa că va fi pe tabloul turneului de la București, care debutează azi la Arenele BNR. Invitația nu i-a mai fost însă acordată, iar federația susține că ”era doar pe o listă”.

Două turnee de Mare Șlem consecutive, Roland Garros și Wimbledon, la care a depășit calificările și apoi a trecut câte un tur pe tabloul principal. Are 29 de ani, dar nu se lasă, trage de ea, în ciuda tuturor problemelor fizice, trecute și prezente.

Dulgheru, sfertfinalistă anul trecut la București, când a venit tot din calificări, spera ca la ediția actuală să ajungă direct pe grila principală datorită unui wild card. Până la urmă, a intrat, dar numai pentru că era aproape sub linie și pentru că s-au retras din turneu mai multe jucătoare, Sara Errani, Kaia Kanepi, Iulia Putintseva și Carla Suarez Navarro, dar și Monica Niculescu.

Alexandra spune că, dacă nu s-ar fi întâmplat așa, ar fi fost nevoită să dispute din nou calificări. "Până la urmă am intrat singură pe tablou. Am avut de la domnul Cosac, președintele federației, promis un wild card 99 la sută. Vineri, când plecam de la Wimbledon și veneam spre București știam că am wild card, doar că trebuia confirmat, apoi luni sau marți, când eram deja la Budapesta, mi-a spus domnul Dobre că s-au schimbat lucrurile, a intervenit domnul Hărădău și a schimbat wild card-urile. Cel pe care urma să-l primesc i-a fost oferit lui Miriam Bulgaru", a povestit fostul număr 26 mondial.

"Credeam că sunt îndreptățită"

Săptămâna aceasta, Piti a jucat la Budapesta într-un challenger cu premii de 100.000 de dolari, ultimul care mai conta pentru US Open. "După iarbă, am mai făcut un efort. Anul trecut am venit aproape cu cuțitul la os, am jucat, iar acum era să trec prin aceeași situație", a adăugat. Se înscrisese și la challenger-ul de 80.000 de dolari de la Olomouc, din Cehia, care începe azi.

"Nu mai știam ce să fac. Dacă primeam wild card, era Ok, nu mai plăteam amendă pentru că m-am retras de la el. După ce am venit de pe iarbă, și după toate rezultatele, credeam că sunt îndreptățită la o invitație... Aveam nevoie și să-mi apăr punctele de anul trecut și nu am primit deloc această șansă", a completat ea. Dulgheru o înfruntă în primul tur pe Pauline Parmentier și ar putea să se întâlnească în următoarea rundă cu Miriam Bulgaru, dacă ambele își depășesc adversarele. 

"Tinerele au prioritate"

Președintele turneului, Dumitru Hărădău, spune că Dulgheru era îndreptățită "la fel ca altele", dar lucrurile s-au aranjat și a intrat direct

- Domnule Hărădău, au fost discuții sau schimbări de ultim moment legate de acordarea wild card-urilor anul acesta?
- Cum am procedat și la edițiile trecute, când cele tinere au început să joace pentru prima dată un turneu de categorie WTA printr-un wild card oferit de organizatori, cum a fost cazul lui Țig, Bogdan, Cristian, Ruse, Bara, așa am făcut și anul acesta. Roșca are 19 ani și a făcut niște rezultate deosebite, iar cealaltă, Bulgaru, a avut și ea rezultate, e campioana României și face parte dintr-un lot olimpic de speranțe. Anul trecut nu am făcut parte din povestea asta, a fost o comisie. Anul ăsta m-am implicat în toată treaba. 

- Alexandra Dulgheru avea promisă o invitație? Și ea a avut rezultate în ultima vreme... 
- Era îndreptățită, la fel ca și altele, depinde ce criterii aplici. Șansa este că Dulgheru a intrat pe tablou cu clasamentul, dar dacă nu intra, ar fi jucat calificări. 

- Cum s-a luat decizia?
- Decizia a fost că tinerele au prioritate. Jos pălăria, i-am și spus lui Dulgheru, pentru performanțele pe care le-a făcut, de acord. Sigur, îmi pare rău pentru ea că a fost accidentată și că a avut probleme. Dar are o vârstă și trebuie să te gândești că dai șansă unor tinere. Dacă am greșit cândva prin modul în care am gândit, criterii...da, se poate, dar uite că lucrurile se arajează până la urmă și pentru Dulgheru și intră pe tablou. 

- Acesta va fi și în continuare criteriul de acordare a wild card-urilor? Să fie jucătoare tinere și să nu mai fi fost pe tablou la București?
- Nu neapărat. La ora asta nu știu dacă turneul o să se prelungească. Depinde cine îl preia. Anul trecut, după părerea mea, s-a făcut o greșeală că nu a primit Buzărnescu. Trebuia să se analizeze situația, nu avem reguli, ci doar criterii pe care le putem aplica prioritar. 

Zvonareva ceruse invitație

Dumitru Hărădău, președintele turneului, a detaliat distribuirea invitațiilor: "Sunt două wild card-uri oprite pentru solicitări care vin de la jucătoare din Top 20. Noi am avut o cerere de la Zvonareva. Fata asta a fost 2 în lume, finalistă la Grand Slam, dar nu mai e acum între primele 20. Agentul ei m-a întrebat, i-am răspuns să vină aici și să se asigure că joacă în calificări. Dar a intrat până la urmă în turneu datorită clasamentului și atunci am avut și al treilea wild card la dispoziție, altfel trebuia să i-l dăm ei". Rusoaica e pe locul 142 WTA. 

"Doar i-am explicat situația"

"Eu cu Alexandra am vorbit când ea pierduse la Budapesta, dar nu i-am promis wild card-ul. Doar i-am explicat situația, stresul prin care am trecut ca să putem organiza acest concurs, faptul că trebuie să plătim 17.000 de euro amendă pentru că nu am trimis banii la timp pentru că MTS ne-a blocat în octombrie", a afirmat ieri George Cosac, președintele FRT. "I-am spus doar că e pe o listă, dar nu i-am promis. Poate a vorbit antrenorul ei cu cineva. Din păcate, sunt doar 3 sau 2 wild card-uri, e dificil pentru federație să decidă. Muncești un an să faci turneul, apoi două îți mulțumesc și opt te beștelesc. Ar fi bine să fi avut 10, să dăm la toate". 

Wild card-uri acordate Bucharest Open

2014: Andreea Mitu, Cristina Dinu, Raluca Olaru
2015: Ana Bogdan, Sorana Cîrstea, Patricia Țig
2016: Gabriela Ruse, Ioana Mincă, Francesca Schiavone
2017: Irina Bara, Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (20)
ionion
ionion  •  18 Iulie 2018, 17:43
Postat de maxp pe 16 Iulie 2018, 23:50

Pai nu s-a incalcat nimic. Varsta poate fi un criteriu, nu e nicio discriminare.

Discutia e mai nuantata.

maxp
maxp  •  16 Iulie 2018, 23:50
Postat de ionion pe 16 Iulie 2018, 15:51

Organizarea zilei de nastere tine de viata privata, inviti pe cine vrei, nu incalci drepturi sua conventii Organizarea unui turneu tine de viata publica, inviti potrivit unor criterii, astfel incat sa nu incalci drepturi sau conventii.

Pai nu s-a incalcat nimic. Varsta poate fi un criteriu, nu e nicio discriminare.

merace
merace  •  16 Iulie 2018, 21:01

De fapt e mai bine ca Alexandra nu a primit wild-card (si-ar fi consumat un drept la wild-card, din cate are dreptul pe an) si totusi a intrat pe tablou fara calificari. Care e scandalul?!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează