SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

Schimbare de macaz » Simona Halep va face parte din echipa de Fed Cup: și-a amînat operația pentru a putea juca

Simona Halep a adus un punct în confruntarea cu Spania de la Galați din 2015 // Foto: Cristi Preda
Simona Halep a adus un punct în confruntarea cu Spania de la Galați din 2015 // Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat joi, 28 ianuarie 2016 00:00

A doua jucătoare a lumii și-a amînat operația de deviație de sept pentru a juca. Alături de ea vor fi Irina Begu, Monica Niculescu și Andreea Mitu. Modificări se mai pot face în cele două formații pînă cu o oră înainte de tragerea la sorți care are loc pe 5 februarie.

Anumite decizii pot schimba cariere. Simona Halep a hotărît să joace pentru România în confruntarea cu Cehia. Asta după ce pe 24 ianuarie anunțase că se va supune unei operații de deviație de sept.

"Ne bucură foarte mult faptul că Simona Halep a decis să joace pentru echipa noastră. A făcut un tratament, și-a amânat operația și este pregătită", a spus căpitanul nejucător Alina Tecșor-Cercel.

Astfel că la primele nominalizări echipa tricoloră le are în componență pe Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu și Andreea Mitu.

"Sper ca forma fizică a Simonei să-i permită să joace la cel mai înalt nivel  Pe Alexandra am înlocuit-o cu Andreea Mitu. Nu cred că reușea să fie la capacitate maximă. Are o accidentare la genunchi, aștept și eu rezultatul medicilor, dar nu cred că putea să fie la nivelul de vîrf. Irina Begu s-a întors marți din Australia, încă are probleme medicale, dar sper să le rezolve și să fie într-o formă bună", a spus Tecșor-Cercel pentru DolceSport.

Cu o zi înainte, Petr Pala anunțase echipa care va face deplasarea la Cluj: Kvitova, Pliskova, Strycova și Allertova. În formațiile Cehiei și României mai pot apărea schimbări pînă cu o oră înainte de tragerea la sorți care va avea loc pe 5 februarie, dar doar două jucătoare pot fi înlocuite.

"Tricolorele" vor pleca duminică spre Cluj-Napoca pentru a se putea acomoda cu condițiile și suprafața din Sala Polivalentă. Întîlnirea se dispută pe 6 februarie, cînd vor avea loc două meciuri de simplu, și duminică, 7 februarie, cînd sunt prevăzute două meciuri de simplu și cel de dublu.

Deciza criticată din 2015

Anul trecut, Halep a participat la întîlnirea de la Galați, contra Spaniei, contînd pentru primul tur al Grupei Mondiale II, cîștigînd un meci și pierzînd altul. România a învins cu 3-2 și s-a calificat în playoff-ul pentru Grupa Mondială I, în care urma să întîlnească formația Canadei, la Montréal, în aprilie.

Revenită în țară după performațe importante pe hardul american, victorie la Indian Wells și semifinale la Miami, ea a anunțat că nu va putea juca în disputa de Cupa Fed. La momentul respectiv, decizia a fost criticată în diverse medii. 

"Am găsit-o dezamăgită de amploarea criticilor şi sper să nu fie afectată în vederea a ceea ce urmează pentru ea. Ştie însă că există şi multă lume care o susţine şi înţelege situaţia delicată în care se află", spunea Virginia Ruzici.

"A fost o decizie dificil de luat din partea Simonei, dar în care am susţinut-o total", a adăugat managerul numărului 2 mondial pentru Gazetă, motivul fiind călătoria lungă peste Ocean, dus-întors, suprafața de joc, începerea pregătirii sezonului de zgură.

A jucat accidentată

În 2014, cînd România începea ascensiunea în Cupa Fed, Halep a participat la runda organizată la Budapesta, grupe și meci de calificare în cadrul Grupei valorice 1. Între 5 și 9 februarie, au fost întîlniri contra Ungariei, Marii Britanii, Letoniei și ultimul, cel decisiv, contra Ucrainei, toate cîștigate de "tricolore".

A urmat playoff-ul de calificare în Grupa Mondială II, împotriva Serbiei, la București. Deși accidentată la gleznă, Simona a jucat în confruntarea perturbată de ploaie. A învins-o pe Bojana Jovanovski într-un meci întrerupt li reluat, dar a cedat în fața Anei Ivanovici.

Succes la mixt în Australia

A pierdut în "sferturi" pe tabloul de dublu masculin, unde, alături de Jean-Julien Rojer, era favorit principal. Horia Tecău este însă în semifinalele de dublu mixt, acolo unde face pereche cu americanca Coco Vandeweghe, o jucătoare cu serviciu redutabil și calități de apreciat la fileu. Ei au învins ieri cuplul favorit numărul 2, format din Bethanie Mattek-Sands și Bob Bryan, 6-3, 6-7 (5), 10-7.

Pentru un loc în finală, Coco și Horia îi vor întîlni pe Andreja Klepac (Slo) și Treat Huey (Phi). Românul e familiarizat cu succesul la mixt, în special în Australia, unde a cucerit primul său titlu de Mare Șlem în 2012, alături de Mattek-Sands. Cei doi ajunseseră în semifinale cu un an înainte. În 2014, Tecău a revenit în finală, împreună cu Sania Mirza, dar s-a înclinat în fața perechii Kristina Mladenovic-Daniel Nestor (Fra/Can).

13 întîlniride Cupa Fed a disputat Simona Halep în carieră pînă acum. De cînd a început ascensiunea ei, a jucat în 6 confruntări din 7 ale României

12-6este bilanțul Simonei Halep în Fed Cup, 10-3 la simplu și 2-3 la dublu

2010este anul debutului Simonei în Cupa Fed, la dublu, alături de Raluca Olaru, contra Elveției, în Grupa 1 a zonei Euro-Africane

România Cehia
Simona Halep    2 WTA Petra Kvitova    7 WTA
Irina Begu    31 WTA Karolina Pliskova    12 WTA
Monica Niculescu    40 WTA Barbora Strycova    48 WTA
Andreea Mitu    96 WTA Denisa Allertova    66 WTA

* Televizare DolceSport

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează