SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Scrisoarea ZGUDUITOARE primită de Rafael Nadal de la un jurnalist diagnosticat cu scleroză: „Când văd cât de puțin a mai rămas intact, un singur lucru mă consolează”

Articol de - Publicat joi, 05 martie 2020 08:07

Numele lui Carlos Matallanas ar putea fi cunoscut pentru pasionații fotbalului spaniol. Matallanas (40 de ani) a jucat 330 de meciuri în ligile inferioare de fotbal din Spania, însă în 2014 a fost diagnosticat cu o boală necruțătoare: scleroză amiotrofică laterală (ALS). 

Din momentul în care a fost diagnosticat cu ALS, Carlos Matallanas a luat calea jurnalismului, totul pentru a rămâne cumva conectat la fotbal și la sport. A depășit predicțiile medicilor, iar în prezent continuă să scrie săptămânal articole pentru ziarul „AS”, grație unui computer special conceput pentru persoanele paralizate. 

Scrisoarea ZGUDUITOARE primită de Rafael Nadal de la un jurnalist diagnosticat cu scleroză: „Când văd cât de puțin a mai rămas intact, un singur lucru mă consolează”
  • Sursă foto: elmundo.es

În plus, el a fost recompensat și cu funcția onorifică de analist tactic la echipa Fuenlabrada, care țintește promovarea în La Liga. 

„Scrisoare pentru Rafael Nadal”

Povestea lui este extrem de cunoscută în lumea sportului din Spania. Prieten bun cu Fernando Torres, Matallanas a fost numit de acesta „unul dintre eroii săi”. Deși îngrozitoarea afecțiune i-a afectat considerabil calitatea vieții, Matallanas a continuat să relateze opiniile sale cu privire la sport. Așa a făcut și după finala din 2019 de la Roland Garros, câștigată de Rafael Nadal, unul dintre favoriții săi, în fața lui Dominic Thiem. 

Scrisoarea ZGUDUITOARE primită de Rafael Nadal de la un jurnalist diagnosticat cu scleroză: „Când văd cât de puțin a mai rămas intact, un singur lucru mă consolează”

Imediat după acel meci, în urma căruia ibericul a câștigat cel de-al 12-lea Roland Garros din carieră, Matallanas a publicat în „AS” un editorial cu adevărat emoționant, intitulat „Scrisoare pentru Rafael Nadal”. 

Creația sa a fost extrem de apreciată, fiind nominalizată la premiul pentru cel mai bun articol în cadrul „AIP Sports Media Awards”, o gală care a avut loc în februarie 2020, la Budapesta. Din cauza problemelor sale medicale, Matallanas nu a putut fi prezent în Ungaria, însă mesajul său a fost proiectat în timpul evenimentului. Articolul său a ieșit pe locul secund. 

Pasaje din articolul publicat de Matallanas

„Salut, Rafael. Mă tem că nu pot fi foarte original. E imposibil să fiu cât timp mă lupt cu ceva atât de copleșitor. Sunt aproximativ 10 ani de când am început să rămân fără capacitatea de a mă exprima coerent, cam de când scriam despre victoriile și eșecurile tale pentru «El Confidencial».

Profit, totuși, de acest privilegiu pe care-l am și vreau să-ți explic cum te privesc eu, din punctul meu de vedere. Am suferit o înfrângere teribilă, o boală brutală care mi-a stricat planurile de viață exact când trăiam cele mai frumoase momente. 

Conform tuturor statisticilor privind rata medie de supraviețuire, nici măcar nu trebuia să mă mai aflu aici. Din 2016, ți-am urmărit meciurile întins în pat, fără să am capacitatea de a mă mișca. Vin din lumea fotbalului, însă asta nu m-a împiedicat să mă bucur și de alte sporturi și să dezvolt afinități pentru complexitatea și provocările cu care acestea vin la pachet. Sportul înseamnă cultură, sportul înseamnă educație. 

Am asitat la cariera ta cu plăcerea și cu pasiunea pe care milioane de oameni din întreaga lume o împărtășesc cu mine. Nu sunt genul care să idolatrizeze pe cineva, nici măcar pe acei oameni care mi-au oferit emoții și momente de neuitat. Totuși, admirația mea pentru tine este stratosferică. Am fost întrebat în multe ocazii ce admir cel mai mult la cariera ta. N-a fost vorba de succesul pe care l-ai avut, ci de modul în care ai depășit greutățile fizice cu care te-ai confruntat. 

Strict din punct de vedere sportiv, am fost fascinat de capacitatea ta de a fi calm și concentrat în momentele cruciale și, desigur, de capacitatea ta de a fi mai tenace decât orice strategie folosită de adversarii tăi. (...) Dar, mai presus de toate, personalitatea și atitudinea ta sunt cele care m-au atras cu adevărat către tine. 

Îmi imaginez că ai putea crede că exagerez, spunând că ești doar un tenismen (...). Dar eu nu sunt în dubiu. Când cântăresc cât de mult am pierdut din cauza acestei boli și când văd cât de puțin a mai rămas intact, rezultatul va continua să fie unul pozitiv doar pentru simpla, dar uriașa plăcere de a fi în continuare capabil să te văd pe tine cu racheta în mână, concurând

Viața valorează mai mult datorită existenței tale, Rafael Nadal! Cu sinceritate, Carlos Matallanas”.

Scrisoarea ZGUDUITOARE primită de Rafael Nadal de la un jurnalist diagnosticat cu scleroză: „Când văd cât de puțin a mai rămas intact, un singur lucru mă consolează”
  • Carlos Matallanas, alături de soția sa // Sursă foto: elmundo.es

Vezi și: 

Impresionantul Rafael Nadal: recordul unic stabilit după titlul câștigat la Acapulco

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
valeri.gazzaev.always.here
valeri.gazzaev.always.here  •  05 Martie 2020, 10:29

Superb.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează