SPORTURI  »  TENIS  »  ANTRENOR

Simona Halep - Karolina Pliskova // Tensiuni cu repetiție » Simona nu e la primul episod în care izbucnește în timpul intervenției antrenorului

Articol de , - Publicat joi, 28 martie 2019 15:09

Meciul din sferturi de finală cu Qiang Wang de la Miami, scor 6-4, 7-5, a oferit pe lângă victorie încă o privire asupra interacțiunii Simonei Halep cu antrenorii săi.

Când a coborât prima oară în teren, Daniel Dobre a fost apostrofat de Halep:

"Când greșesc sau face ea punct, nu mai aplaudați toți". Antrenorul a răspuns: "Am înțeles!". "Şi când am nevoie, să fie un pic mai energici băieții ăia acolo", a continuat fostul lider mondial.

Nu e prima oară când Simona se dezvăluie în acest mod.

1. INDIAN WELLS 2015

În timpul finalei de la Indian Wells din 2015, pe care a câștigat-o la capătul a două ore şi 37 de minute, românca l-a chemat de două ori pe Victor Ioniţă, antrenorul său de atunci. La a doua solicitare, apărută la 2-1 în setul decisiv pentru Jelena Jankovici, care avea şi un break în faţă, dialogul între jucătoare şi tehnician a avut o porțiune abruptă.

"Este doar un joc de poziţionare, nu mai este nici de dreapta şi nici de rever. Este vorba de cine stă mai aproape de linie şi cine dictează punctul. Asta vreau să faci. Să stai cu picioarele pe linie", a fost primul sfat al lui Ioniţă.

"Asta vrei tu să fac eu? Mişto... Şi eu vreau să mă încurajați mai tare şi să țipați pe acolo. Aştia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok… E în regulă", a replicat Simona, în timp ce bea dintr-o sticlă cu băutură energizantă. Antrenorul a tăcut câteva momente, a lăsat să se disipeze un pic tensiunea, apoi şi-a reluat indicațiile punctuale.

2. MIAMI 2017

Un alt moment de tensiune a avut consecințe mai grave. La Miami 2017, după ce românca exteriorizat nervii în răspunsuri aproape monosilabice și după ce a pierdut partida cu Johanna Konta, Darren i-a spus că poate e momentul să întrerupă colaborarea, lucru care s-a întâmplat pentru câteva turnee, timp în care a apelat și la ajutorul unui mental coach pentru a deveni mai pozitivă. A fost un episod care i-a schimbat cursul carierei.

"Mi-a spus că am pierdut din cauza faptului că am fost negativă pe teren și că mă fac să sufăr singură și de aceea nu pot câștiga mai multe meciuri, chiar dacă tenisul meu e grozav. Vreau să-i mulțumesc din nou pentru acel moment. A schimbat totul în mintea mea și a apăsat pe butonul potrivit.

Sunt mult mai bine acum, în ultimii doi ani nu cred că am avut prea multe meciurii pe care să le pierd pentru că am fost negativă. Știu că am trecut prin această stare în meciul din sferturi de finală, dar am reușit să scap de aceasta și am obținut victoria", a spus Simona miercuri noaptea.

Din 2009, circuitul WTA le permite jucătoarelor să aibă discuții cu antrenorii în pauzele dintre game-uri. O dată pe set şi, de asemenea, între acte. O regulă care nu se aplică însă în circuitul ATP şi nici în turneele organizate de ITF, federația internațională, adică cele de Mare Şlem.

E vorba de sfaturi legate de joc, de tactică şi strategie, dar uneori nu e doar atât. Uneori, e, pur şi simplu, nevoia de a te descărca, nevoia ca altcineva sa preia din preaplinul emoțiilor, al nervilor. Simona Halep nu e singura care reacționează așa.

Nervii Anastasiei

La fete, Anastasia Mîskina, campioana de la Roland Garros 2004, îşi îndrepta frustrarea spre antrenorul ei, germanul Jens Gerlach. În anul victoriei de la Paris, în timpul Australian Open, ea şi-a trântit racheta şi a țipat spre Gerlach, plângându-se că nu o susține vocal suficient. "Din când în când, își pierde cumpătul pe teren şi se revarsă pe mine sau pe familia ei", povestea tehnicianul. "Mereu vor fi incidente. Vorbim despre asta, ea înțelege şi spune că îi pare rău". La un meci însă, el a părăsit tribuna, excedat de reproșurile rusoaicei.

Cazul Sumyk-Muguruza

Unul dintre cele mai intense schimburi i-a avut drept protagoniști pe Garbiñe Muguruza și pe antrenorul său, Sam Sumyk. S-a întâmplat anul trecut, în semifinalele de la Zhuhai. Spaniola era condusă de chinezoaica Qiang Wang când l-a chemat pe tehnicianul francez pentru sfaturi. Atunci, frustarea ibericei a dat pe dinafară, interacțiunea dintre cei doi transformându-se într-o înfruntare inconfortabilă. Enervat, Sumyk a plecat în mijlocul OCC-ului, făcând un gest de lehamite și scăpând o înjurătură printre dinți.

"Există o singură regulă: nu vorbesc cu oameni care sunt supărați", i-a spus Sam lui Garbiñe, care nu arăta niciun semn că ar vrea să se calmeze. Din acel moment, a pierdut următoarele zece game-uri și, odată cu ele, meciul cu 2-6, 0-6.

Nu era prima dată când izbucnesc scântei între Muguruza și Sumyk atunci când antrenorul e chemat pe teren pentru sfaturi. În 2017, spre exemplu, la Miami, confruntarea dintre ei s-a încheiat cu antrenorul spunându-i sportivei, cu voce joasă, iritată: "Nu-mi spune mie să tac dracului din gură". Și de atunci a mai plecat de câteva ori în timpul OCC-urilor, nemulțumit de atitudinea spaniolei.

Sumyk crede totuși, și a declarat-o, că acea tensiune plus frustrările și anxietatea sunt un semn bun pentru jucătoare. "Când suferă în interior, știu că e bine", spunea el pentru New York Times în timpul Roland Garros-ului. "Sună ciudat, dar, da, suferința nu e ceva negativ. Ea e o persoană foarte competitivă și exigentă cu sine, niciodată nu i se pare că e destul de bună. Nu vreau s-o fac să fie mai relaxată, ci să înțeleagă ce este anxietatea, de unde vine, cum s-o canalizeze".

Băieții care se uită spre lojă

În circuitul ATP tehnicienii nu coboară pentru a oferi sfaturi. Stau în tribună şi receptează emoțiile jucătorilor. Ani de zile, britanicul Andy Murray şi-a direcționat furia spre loja sa, indiferent de antrenorii care se găseau acolo. Singura perioada în care a fost mai liniștit a fost atunci când a lucrat cu Ivan Lendl și Amelie Mauresmo. Nici Novak Djokovici nu e un sfânt, mai ales în momentele în care este nemulțumit de jocul său.

Un altfel de discurs

Unul dintre cele mai inspiraționale momente ale sezonului 2018 a fost cel dintre Daria Kasatkina și antrenorul său de atunci, Philippe Dehaes, la turneul de la Moscova. Rusoaica era condusă de Alizé Cornet, iar antrenorul său i-a ținut un discurs care a făcut-o să întoarcă sorta meciului.

"Dașa, ascultă-mă, ai auzit de Zidul Chinezesc? Acum a apărut ceva nou pe piață, se numește Zidul Rusesc, e extrem de solid și nu dă puncte gratis. Îți jur că o să câștigi acest meci, dar nu-ți pierde concentrarea și nu-i mai oferi puncte", i-a spus el printre indicații tactice.

Până la urmă, Kasatkina a mers până la capăt și a câștigat trofeul de la Moscova. Cei doi s-au despărțit între timp, iar rusoaica nu se mai regăsește, ea înregistrând în acest sezon o victorie și șapte înfrângeri.

CITEȘTE ȘI:

Dialog între Halep și antrenorul Daniel Dobre: „Aplaudați mai tare! Să fie mai energici băieții”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (15)
270335340532718
Rè Ùss  •  29 Martie 2019, 00:45
Postat de pma77 pe 28 Martie 2019, 16:07

Sunt ifose de machedoanca proasta..s-a umplut de bani si are impresia ca toata lumea trebuie sa se ridice in picioare si s-o aplaude..inclusiv staful ei.

Il cheamă hagi, gică hagi...aceleasi figuri în cap...

270335340532718
Rè Ùss  •  29 Martie 2019, 00:41
Postat de Tavi Urzica pe 28 Martie 2019, 17:01

Ifose? Tu cum ai fi de ai fi numarul UNO Mondial la Tensis? Cand Halep dispare..nu mai pupam noi locul unu Mondial in tenis nici peste 25 de ani de aici incolo..Bravo Simona Halep

Esti la fel de *** ca si antrenorul ei....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

270335340532718
Rè Ùss  •  29 Martie 2019, 00:37

Prea nesimtita-prea ca la tara!!!antrenorul e un ***, nu i a replicat...si cand te gândesti ca e model pt tineri...imi e rusine ca aceasta halep ma reprezinta ca român...e o persoană needucata, numai fite si figuri are în cap, Alibec 2, tenismena de valoare dar caracter zero!!! Rusine!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează