SPORTURI  »  TENIS  »  WTA ROLAND GARROS

SIMONA HALEP LA ROLAND GARROS 2019 // VIDEO Halep, față în față cu o performanță reușită doar de Justine Henin + Analiza detaliată a celor 5 contracandidate la trofeu

Simona Halep a pierdut doar trei seturi anul trecut în drumul său spre trofeu // FOTO: Raed Krishan
Simona Halep a pierdut doar trei seturi anul trecut în drumul său spre trofeu // FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 26 mai 2019 11:09

Simona Halep, 27 de ani, 3 WTA, se întoarce pe zgura de la Roland Garros, turneu care debutează azi, din postura de campioană, după un an în care a trecut prin multe. 

  • Simona Halep se află la Roland Garros, turneu pe care îl începe în calitate de campioană en-titre. Românca debutează la Paris marți, când o va înfrunta pe australianca Ajla Tomljanović (26 de ani, 47 WTA). Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Eurosport

"Când câștigi un turneu de Mare Șlem simți că ești o jucătoare completă. Sunt fericită cu tot ce am atins, sunt mai încrezătoare și am crescut ca persoană. Numai lucruri bune mi s-au întâmplat de când am reușit să câștig trofeul de la Roland Garros", a spus Simona Halep pentru Daily Telegraph.

Au trecut unsprezece luni de când își împlinea visul copilăriei și strângea în brațe trofeul de la Roland Garros. Au fost luni de fericire, de relaxare, de reacomodare, de despărțiri, de dureri. Dar și de zâmbete.

"Beția" primului titlu de Mare Șlem a ținut o perioadă pentru că Simona a revenit pe teren abia la Wimbledon, unde s-a oprit în turul al treilea. Se întorsese prea devreme, iar succesul nu era încă digerat.

După câteva săptămâni acasă a avut o lună august de foc, cu meciuri lungi, uneori și câte două pe zi. O lună care a stors-o de energie și care avea să-și arate consecințele mai târziu. Românca a reușit să pună în vitrină al optsprezecelea trofeu al carierei, la Montreal, după o finală electrizantă cu Sloane Stephens. Apoi, în săptămâna imediat următoare, a parcurs din nou drumul până în ultimul act, la Cincinnati, dar atunci a fost învinsă de Kiki Bertens.

Cam atât cu soarele pentru că norii au început să se adune. A fost eliminată din primul tur la US Open, apoi la Wuhan s-a accidentat la spate în timpul unui antrenament cu Petra Kvitova. A mai jucat o partidă și jumătate și sezonul s-a închis pentru ea din cauza unei hernii de disc.

O clipă de cumpână

Momentul cel mai greu al anului trecut a venit când s-a produs despărțirea de Darren Cahiil. Antrenorul care i-a modelat personalitatea și cariera. "Nu mi-e deloc ușor fără el, dar m-a învățat în toată această perioadă cum să gestionez momentele grele din timpul meciurilor. Sunt la un nivel bun în acest an, chiar dacă nu am câștigat deocamdată niciun titlu", a mai spus ea pentru cotidianul britanic.

Sezonul 2019 a fost până acum unul al căutărilor. Simona l-a început pe primul loc și a abordat primele două turnee ale anului fără un antrenor. La Australian Open a pierdut în optimi de finală în fața Serenei Williams plus poziția de lider mondial, apoi la Doha, unde a jucat finala, a avut o perioadă de probă cu Thierry van Cleemput, însă n-a existat chimie.

Simona a mers la Dubai și Indian Wells fără un antrenor. De la Miami îl are alături pe Daniel Dobre, un om care o cunoaște bine.

A început sezonul de zgură cu două lupte epice în Cupa Fed, care au consumat-o fizic și psihic, așa că a sărit peste Stuttgart. La Madrid a arătat de ce multe jucătoare o consideră cea mai bună pe zgură, însă la Roma a mai scăzut din încredere, suferind a doua înfrângere în fața tinerei Marketa Vondrousova, după cea de la Indian Wells.

Zâmbet și presiune

Și iată-ne din nou în punctul cel mai fierbinte al sezonului de zgură. În romanticul Paris, azi pornește la drum ediția 2019 a Openului francez.

Simona Halep a fost zâmbitoare la tragerea la sorți de joi, a vorbit despre plăcerea de a juca tenis, despre emoțiile care o cuprind de câte ori ajunge în capitala Franței, însă pe teren lucrurile se pot schimba dramatic. Primul obstacol: Ajla Tomljanovic, 47 WTA.

Simona are un trofeu de apărat, iar acest sentiment poate pune multă presiune. În ultimii douăzeci de ani doar Justine Henin a reușit să fie campioană în ediții consecutive pe zgura de la Paris.

34 de victorii a adunat Simona Halep în perioada care a trecut de la Roland Garros 2018 și până acum

13 înfrângeria suferit Simona Halep în această perioadă

14 turneea jucat Simona Halep din iunie 2018 și până în mai 2019

2.300.000 €este premiul pentru câștigătorii de la feminin și masculin

5 contracandidate la trofeu

Naomi Osaka

Numărul 1 mondial strălucește pe scenele mari, dovadă unde a cucerit cele trei titluri ale ei: Indian Wells, US Open, Australian Open. Pe zgură a străbătut în 2019 un sezon solid, cu semifinale la Stuttgart și "sferturi" la Madrid și Roma. Până acum, nu a depășit turul al 3-lea la Roland Garros, ceea poate fi un impediment, dar și o provocare.

Jocul japonezei, în forță, cu lovituri curate, precise e adaptabil pe orice suprafață. Încă un aspect care poate conta: Osaka va fi la primul turneu major cu alt antrenor decât Sascha Bajin, cel cu care le-a câștigat pe precedentele două, rămâne de văzut dacă acest lucru o va elibera sau dimpotrivă.

  • Numărul 1 WTA, 21 de ani
  • Participări la Roland Garros: 3
  • Cel mai bun rezultat: turul 3 (2016, 2018)

Karolina Pliskova

Trofeul recent cucerit la Roma o legitimează drept o candidată la fazele înaintate de la Roland Garros și chiar la titlu. Câțiva ani buni a avut o relație ghimpoasă cu zgura, care s-a netezit însă de ceva vreme încoace, Karolina îmbunătățindu-și deplasarea și folosindu-și abil propriile atuuri: serviciul și loviturile tari din spatele terenului.

În plus, colaborarea cu Conchita Martinez, o bună motivatoare și excelentă cunoscătoare a jocului, i-a dat încredere suplimentară cehoaicei.

  • Numărul 2 WTA, 27 de ani
  • Participări la Roland Garros: 7
  • Cea mai bună performanță: semifinale (2017)

Kiki Bertens

Una dintre jucătoarele cu cele mai pregnante salturi din ultima vreme, o creștere care s-a exprimat vizibil pe zgură, suprafața ei preferată, dar s-a extins apoi și pe rapid. Olandeza are știința jocului pe covorul roșu, folosind o bază de mingi înalte, incomode, pe care inserează serviciul periculos, ruperi de ritm, o defensivă în urcare.

Titlul de la Madrid, după ce anul trecut atinsese finala, îi ridică șansele pentru un parcurs rodnic la Roland Garros.

  • Numărul 4 WTA, 27 de ani
  • Participări la Roland Garros: 7
  • Cea mai bună performanță: semifinale (2016)

Petra Kvitova

Multă vreme părea că zgura nu i se potrivește, că nu îi poate pune în valoare loviturile iuți, unghiurile și ocazionalele veniri la fileu. Cehoaica este însă dintre acele jucătoare care trebuie luate în seamă înaintea oricărui turneu major, fiind câștigătoare a două asemenea titluri și încă o dată finalistă.

Asta spune ceva despre capacitatea ei de a-și ridica nivelul în ocaziile importante, calitate întregită de experiența ei bogată în circuit. Contează și stabilitatea echipei, cu fostul jucător Jiri Vanek antrenor.

  • Numărul 6 WTA, 29 de ani
  • Participări la Roland Garros: 10
  • Cea mai bună performanță: semifinale (2010)

Sloane Stephens

Părea greu de crezut, mai ales pentru o americancă, atunci când, în urmă cu câțiva ani buni, spunea că zgura e suprafața ei preferată. În timp, s-a dovedit de ce a susținut acest lucru, deși majoritatea rezultatelor ei de vârf venise pe hard.

Finala de la Roland Garros de anul trecut e exemplul cel mai puternic, confirmă alegerea lui Sloane, dar și faptul că jocul ei abil, de construcție și contraatac, e adaptabil la nivel excelent pe orice suprafață. E în prima fază a colaborării cu Sven Groeneveld, rămâne de văzut cum o va influența.

  • Numărul 7 WTA, 26 de ani
  • Participări la Roland Garros: 7
  • Cea mai bună performanță: finală (2018)

Vezi și:

Nadal și Djokovic, cea mai crâncenă rivalitate pe zgura de la Paris! Sau vine surpriza din NextGen?

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează