SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2019

SIMONA HALEP LA US OPEN 2019 // Începe asaltul! Cine e Taylor Townsend, adversara din turul secund, și obiectivul finalului de sezon: „Vreau să fiu numărul 1”

Simona Halep, foto: reuters
Simona Halep, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 28 august 2019 15:14

Simona Halep (nr. 4, 27 de ani) se pregătește de turul secund la US Open 2019, contra americancei Taylor Townsend (nr. 116, 23 de ani), dar și de atacarea primei poziții a clasamentului WTA până la finele sezonului. Meciul se joacă joi. 

A îndepărtat un bolovan important din drum, iar acum poate respira mai liber. Românca nu mai câștigase un meci la US Open din 2016, avea pe umeri apăsarea înfrângerilor timpurii din următorii doi ani, motiv pentru care, a recunoscut, „am fost stresată înainte de meci, mai ales cp se juca pe terenul pe care am pierdut sezonul trecut”. 

Victoria cu Nicole Gibbs, 6-3, 3-6, 6-2, a fost un test bine venit în startul unui nou turneu de Mare Șlem, ultimul al anului și cel la care Simona are până acum rezultatele cel mai puțin strălucitoare. 

Și-a descoperit și nuanțat tactica pe parcurs, găsind soluții care să anihileze replica puternică a americancei, o adversară care a dat totul pe teren în ciuda faptului că a jucat foarte puțin anul acesta din cauza diagnosticului de cancer și a tratamentului pe care l-a urmat. 

„Am lovit destul de tare, am fost agresivă”, a detaliat Halep, dar "în final a trebuit să schimb un pic, am jucat ceva mai înalt. Am deschis terenul și am servit mai bine".

Taylor Townsend, clientă veche

După Gibbs, urmează o altă americancă, Taylor Townsend, pe care românca a învins-o clar în toate cele trei înfruntări pe care le-au avut. Atât de clar încât fiecare meci a conținut și un set de 6-1. 

S-au duelat de două ori pe hard, inclusiv anul acesta, la Miami, și o dată pe zgură, iar Simona Halep a găsit de fiecare dată calea de a o domina de adversara în vârstă de 23 de ani. 

Talentată, stângace, cu explozie în forehand și mâini îndemânatice, capabile de execuții fine, Townsend nu a rezistat în fața româncei pentru că aceasta a știut cum să-i accepte reușitele, dar și să-i expună deplasarea deficitară și lipsa de consistență. 

Turul 2este maximum atins de Townsend la US Open, în 2018 și acum

Odată îndepărtată greutatea de pe umeri de a fi depășit primul tur, campioana de la Wimbledon a spus în conferința de presă în limba engleză că se simte „mai ușoară. E mult mai bine acum că, în sfârșit, am putut să câștig un meci în acest concurs. De obicei, nu e grozav pentru mine la început de turneu, dar mereu când am avut meciuri dure din start am ajuns departe. De aceea sunt încrezătoare". 

Trebuie să crezi și să mergi înainte. Din poziția mea, nu am nimic de pierdut. Am făcut tot ce am vrut, am câștigat la Wimbledon. Sunt relaxată, dar încă am așteptări de la mine - Simona Halep

Spre vârf

Până la finalul sezonului, ea are foarte puține puncte de apărat, din cauza problemelor la spate de anul trecut. Ocupă deocamdată locul 4 în clasamentul mondial și, deși spunea recent că nu o preocupă acest subiect, acum și-a fixat un nou/vechi obiectiv.

„Dacă sunt sănătoasă, o să mă bat pentru prima poziție. Vreau să termin anul ca numărul unu, încă am șanse, voi munci pentru asta”, a anunțat ea. Iar o evoluție bună la US Open nu poate decât să o ajute în acest sens. 

Cum se ajunge la tenisul perfect

Precum cel pe care l-a jucat Halep în finala de la Wimbledon, câștigată clar, 6-3, 6-2, în fața Serenei Williams. Deocamdată, e departe de acel standard, mai ales că a avut o vacanță mai lungă decât de obicei peste vară și a adunat puține meciuri în turneele dinainte de US Open. 

„Partea bună este că am încredere că pot atinge acel nivel”, a asigurat Simona. "Dacă voi continua să muncesc din greu în fiecare zi, sunt capabilă să-l repet. Asta mă motivează. Încă sunt flămândă de rezultate, de titluri. Sunt sigură că adunând meciuri și turnee pot să mă întorc acolo, la acel tenis înalt. Poate în acest turneu, nu știu, poate la următorul. Nu se știe niciodată". 

Evoluția serviciului

De când a pierdut la US Open în 2017 în primul tur în fața Mariei Șarapova, Halep a acordat o importanță aparte serviciului. Nu doar l-a antrenat aprig ore întregi după ce a revenit acasă de la New York, dar i-a aplicat "și unele schimbări". Mare diferență, explică Simona, vine din faptul că s-a modificat și planul tactic. "Încerc să joc mai mult cu primul serviciu pentru că al doilea e foarte atacabil, mai ales din partea fetele care lovesc returul direct. A trebuit să-mi fixez în minte să joc mai mult cu primul, ceea ce am și reușit. Am crescut mult în această direcție, e adevărat", a spus ea. 

Încă doi merg mai departe

La fel ca la ultimele două ediții ale US Open-ului, Sorana Cîrstea s-a calificat în turul secund, după ce marți noapte a depășit-o clar pe Katerina Siniakova (Ceh), 7-5, 6-2 în o oră și 22 de minute. 

Superioară la toate capitolele, cu o singură excepție, punctele de la fileu, românca și-a pus în valoare jocul alert și agresiv. Important a fost că a menținut scăzut numărul greșelilor neforțate, 17, față de cele 29 ale adversarei.

 În turul următor, Sorana o va întâlni din nou pe Aliona Bolsova Zadoinov (Spa), în fața căreia a cedat la Roland Garros în runda secundă. 

Marius Copil a reușit prima sa victorie la US Open la a treia prezență pe tabloul principal. Românul l-a depășit într-un meci solicitant fizic, de 4 ore și 15 minute, pe Ugo Humbert (Fra), 6-3, 5-7, 7-6 (11), 4-6, 6-1. Cei 17 ași, unii veniți în momente-cheie, l-au ajutat să treacă mai departe. În continuare, Marius îl va înfrunta în premieră pe Gael Monfils, favorit 13. 

Citește și:

Ce i-a spus Simona Halep reporterului la finalul meciului cu Nicole Gibbs: „Nu, nu, nu spune asta!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
115133402542612
Tudor Costea  •  28 August 2019, 18:36

Halep sa schimbat mult in bine dupa ce a castigat la Paris. Suprafata la us open este foarte rapida si daca jucatoarele de serviciu ca Pliskova prind o zi buna este foarte greu pentru Halep sa castige.

sakamoto
sakamoto  •  28 August 2019, 18:05

Nu inteleg de ce Simona se retrage la 3-4-5m in spatele liniei de fund a terenului, in timpul jocului? Isi creaza astfel dezavantaje:mingile ei lovite de la distanta, nu au forta, viteza, sint mai imprecise, facind astfel multe greseli nefortate. Adversarele Simonei, joaca pe linia de fund a terenului-sau chiar intra in teren-fiind avantajate. Si in afara de aceasta adversarele Simonei, au timp sa se pozitioneze cit mai avantajos la mingile, care vin de la mare distanta. Nu este deloc un avantaj pt Simona, cind joaca-ca o fricoasa-la citiva metri, departe de teren. Adversarele Simonei o considera timorata si o bombardeaza cu mingi trimise puternic, acolo unde Simona nu poate ajunge. Poate staful tehnic al Simonei, o va ajuta sa nu mai fuga afara, la distanta de teren si sa lupte de la egal la egal cu adversarele. O mare campioana, nu fuge departe de teren, de teama adversarelor. Hai Simona! Vei mai cistiga GS-uri! Stim toti aceasta!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  28 August 2019, 17:14

Sa ne amintim de pe ce pozitii aborda Simona in 2018 AO. Era turneul ei cu cele mai slabe rezultate (suna cunoscut?) si la care pierduse in ultimele 2 editii inca din primul tur (hopa!). S-a chinuit in debutul turneului (de neuitat meciul cu Davis), apoi a invins in optimi o mare speranta a viitorului (Osaka), si dupa ce a depasit doua adversare de calibru a jucat finala. Pana acum pare ca scenariul e bifat intocmai, nu? :-) Revenind la meci: nu e de ingrijorare. Din contra. Simona a jucat la fel de prost si in 2018 cu Kanepi si a intalnit si atunci o adversara decisa sa dea totul (e drept, ca de alt profil decat Gibbs si de alt calibru - trebuie spus asta!). De pilda, in 2017, daca va amintiti, Simona n-a jucat deloc rau cu Sarapova. Ma rog... Ce vreau sa zic este ca spre deosebire de meciul cu Kanepi acum a gasit solutii si le-a gasit cand trebuia. Si, cum zice chiar ea, in turneele bune pe care le-a facut a inceput totdeauna greu (singura exceptie e RG 2014 cand a ajuns in finala fara set pierdut - dar e deja mult de atunci). Deci eu zic ca sunt sperante. Remarc revenirea jocului agresiv (34 de winnere), dar parca prea multe nefortate - chiar daca ele sunt inevitabile la un joc mai in forta... Despre Sorana: mare surpriza, nu m-am asteptat s-o bata pe Siniakova, pe care mi-o amintesc chinuind-o rau pe Simona la Shenzen. Super tare, Sorana! Marius a reusit si el o victorie neasteptata cu un francez tanar ce a facut un turneu excelent la Londra. Bravo!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează