SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

SIMONA HALEP - SERENA WILLIAMS // Asta e cheia! Dragoș Suciu a analizat finala de la Wimbledon » Detaliul care va decide câștigătoarea + punctele forte și punctele nevralgice ale finalistelor

Simona Halep (27 de ani, locul 7 WTA) și Serena Williams (37 de ani, 10 WTA) s-au întâlnit deja de 10 ori, inclusiv pe iarbă
Simona Halep (27 de ani, locul 7 WTA) și Serena Williams (37 de ani, 10 WTA) s-au întâlnit deja de 10 ori, inclusiv pe iarbă

Articol de - Publicat sambata, 13 iulie 2019 09:00

Simona Halep (27 de ani, locul 7 WTA) și Serena Williams (37 de ani, 10 WTA) s-au întâlnit deja de 10 ori, inclusiv pe iarbă. Astăzi are loc episodul 11, chiar în finala de la Wimbledon.

  • Finala dintre Simona Halep și Serena Williams se joacă sâmbătă, de la ora 16:00;
  • Partida Halep - Williams va putea fi urmărită liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Eurosport.

Se cunosc bine. Ca joc, atitudine, emoții. Contextul acestei bătălii pentru titlul de la Wimbledon are însă multe fațete, unele mai puțin evidente. Dragoș Suciu, fost jucător, actualmente comentator de tenis la Eurosport și Digisport, le reliefează într-o contrapunere a părților bune și a aspectelor fragile ale fiecăreia. Și oferă în final o posibilă cheie a partidei imense de astăzi.

Simona Halep

Puncte forte 

⇒ Tenisul pozitiv. „Principalul motiv pentru care a avut un Wimbledon atât de bun este că a reușit să joace tenisul pozitiv, tenisul ofensiv pe care l-am văzut la fel de clar conturat la Australian Open 2018, când termina meciurile cu multe lovituri câștigătoare. E genul de tenis cu care ai succes pe iarbă. Cred că e principalul capitol la care a vrut să progreseze și s-a concentrat la antrenamente, să dea puțin mai tare în minge”

⇒ Deplasarea în teren. „Și nu mă refer la deplasarea în spate atunci când este dominată, ci mai ales la modul în care se așază pe minge. Cu Svitolina am văzut-o făcând acest lucru foarte bine, piciorul de sprijin, ieșirea la intercepție, pașii aceia mărunți, acestea i-au permis să aibă 26 de lovituri câștigătoare în semifinale. Când te încarci bine, picioare, trunchi, braț, e mult mai simplu să generezi forță”

⇒ Primul serviciu. „A avut procentaj bun la primul serviciu. E foarte important să țină procentajul la 70 sau puțin peste. Așa poate să țină mingea departe de adversare, am văzut că și Brad Gilbert spunea acest lucru, iar cu Serena va conta foarte mult, enorm”

Puncte slabe

⇒ Serviciul al doilea. „E ușor de atacat. Am văzut-o pe Strycova pedepsită, pe Carla Suarez. Au fost multe asemenea puncte făcute de Serena contra unor jucătoare cu un serviciu al doilea cam ca al Simonei. La fel și cu Riske. Iar Serena a redevenit agresivă la retur”

⇒ Meciurile cu miză pe iarbă. „La nivelul acesta. Simona are o singură finală pe iarbă, câștigată la 's-Hertogenbosch cu Flipkens în 2013. Una e s-Hertogenbosch, Wimbledon e cu totul altceva. Nu are nici pe departe experiența Serenei pe suprafața aceasta, o suprafață cu multe particularități”

⇒ Bilanțul meciurilor directe. Contra Serenei e 1-9, cu acea victorie de la Singapore, urmată de o revanșă a americancei câteva zile mai târziu. Poți să te gândești la acest aspect când intri pe Terenul Central de la Wimbledon în fața uneia dintre cele mai mari jucătoare din istorie”

Serena Williams

Puncte forte 

⇒ Serviciul. „La Serena, principala ei calitate este serviciul, care a funcționat foarte bine anul acesta la Wimbledon. Are cei mai mulți ași, procentaj bun la primul. Pe de altă parte, s-a văzut ce s-a întâmplat când serviciul a trădat-o puțin, și mă refer la primul set cu Kaja Juvan, la finalul meciului cu Gatto-Monticone și la setul doi cu Alison Riske pentru că acolo cam în fiecare game Riske s-a apropiat pe retur. Dacă serviciul funcționează însă, este arma principală, ținând cont și de suprafață”

⇒ Deplasare. „Am văzut un progres la Serena în deplasare. Se mișcă mult mai bine decât acum un an la Wimbledon și mult mai bine decât acum un an la US Open. Acum se deplasează undeva aproape de nivelul ei de top din 2012-2013. Și asta o ajută foarte mult. E drept și că nu a dat de jucătoare care să o plimbe, cum s-a întâmplat cu Kerber anul trecut în finală”

⇒ Experiența la Wimbledon. „Până la urmă, este una dintre cele mai mari campioane din istoria turneului. Cu toate titlurile, toate finalele, e ceva aparte cu atmosfera, cu Terenul Central și Serena știe să intre în moment ținând cont de condiții, de tot ansamblul. Iar în trecut s-a demonstrat că cine are experiența aceasta cu Centralul, cu meciurile cu miză la Wimbledon se descurcă mult mai bine”

Puncte slabe

⇒ Scăderi de nivel. „Sunt momente când coboară destul de mult nivelul și apar greșelile în serie. Un exemplu foarte bun, cu tot cu accidentare, e meciul cu Pliskova de la Australian Open. Asemenea momente au fost trei la turneul acesta, cu Gatto-Monticone, când i-a fost greu să închidă meciul, cu Riske în setul doi și o parte din al treilea și cu Juvan, când a intrat foarte greu în meci”

⇒ Meciuri puține. „În ultima vreme are puține meciuri oficiale și mereu a interviuri s-a referit la lucrul acesta. «Joc și dublu mixt pentru că am nevoie de competiție», a tot spus. A jucat puțin în ultima vreme și asta s-ar putea s-o coste, s-a văzut în unele momente

⇒ Ultimele finale pierdute. „M-am uitat pe statistică și ea a câștigat 21 din primele 25 de finale de Mare Șlem jucate. Avea 21-4, ceva fantastic, nu știu cine a mai avut vreodată un asemenea procentaj. Pe de altă parte, a pierdut 4 din ultimele 6 jucate, ceea ce înseamnă că în momentele importante nu mai atinge nivelul de altădată, iar ultimele două au fost cedate clar la Kerber și Osaka”

Cheia meciului

„Modul în care va servi Simona. Dacă reușește să servească bine, să țină aproape de Serena sau să fie în față, dacă va servi prima, va apărea presiunea pentru americancă. În asemenea momente, am văzut că poate și ea să clacheze. Cred însă că Simona are capacitatea să-și țină serviciul intact o bună parte din meci”

Citește și:

Ion Țiriac explică în ce mod poate câștiga Simona Halep: „Dacă face asta cu primele două mingi, a treia nu mai există”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  13 Iulie 2019, 14:26
Postat de Eugen Qy pe 13 Iulie 2019, 10:29

Serena acum, la 37 de ani alearga precum o facea la 29-30 de ani. ASTA ar fi un semn de intrebare si al 2 lea faptul ca nu prea oboseste. Ati vazut-o in semifinala ?si cand a alunecat a avut o reactie de a se ridica rapid si a alunecat iarasi. Apoi a servit 2 asi la rand ! in intreaga semifinala a alergat destul de mult, dar ca de obicei, serviciul foarte puternic si extrem de precis a ajutat-o enorm !!!

Unde ai vazut-o tu pe Serena zburdand pe teren? E f lenta, numai sora-sa e mai lenta decat ea in tot circuitul. E adevarat ca are o forta uriasa in brate si precizie la serviciu, dar deplasarea nu a fost niciodata atuul ei.

105662257060988
Eugen Qy  •  13 Iulie 2019, 10:29

Serena acum, la 37 de ani alearga precum o facea la 29-30 de ani. ASTA ar fi un semn de intrebare si al 2 lea faptul ca nu prea oboseste. Ati vazut-o in semifinala ?si cand a alunecat a avut o reactie de a se ridica rapid si a alunecat iarasi. Apoi a servit 2 asi la rand ! in intreaga semifinala a alergat destul de mult, dar ca de obicei, serviciul foarte puternic si extrem de precis a ajutat-o enorm !!!

518396918348499
Viorica Alexandru  •  13 Iulie 2019, 10:21

comentatorul meciurilor este penibil... de fiecare data ma uit la meciurile Simonei fara sonor... Mai schimbati comentatorul acela...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează