SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

SIMONA HALEP - SERENA WILLIAMS // S contra S. Duelul » Prima întâlnire dintre Simona și Serena ca jucătoare care au atins poziția de lider mondial: „Era intimidantă când eram mai tânără, acum nu mă mai simt așa”

Simona Halep și Serena Williams
foto: Guliver/Getty Images
Simona Halep și Serena Williams foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 20 ianuarie 2019 09:00

Simona Halep o înfruntă pe Serena Williams în optimi de finală, cele două având cel mai recent meci în septembrie 2016.

Nouă întâlniri anterioare și una care nu a mai avut loc, după ce Serena a declarat forfait înainte de disputa de la Indian Wells 2015. Fiecare dintre ele cu povestea ei, iar cea de luni nu va face excepție, dimpotrivă. Are, încă înainte de a începe, o notă unică: e prima ciocnire dintre Simona și Serena ca jucătoare care au atins poziția de lider mondial. Până acum, românca a avut motive să privească în sus spre legenda americană. Și încă are, dar diferența nu mai e la fel. Nu neapărat mai mică, ci mai nuanțată. 

Halep a reușit în ultimii doi ani să-și consolideze locul în fruntea ierarhiei mondiale și să-l legitimeze cu un trofeu de Mare Șlem. O presiune a dispărut de pe umeri, după cum spunea chiar ea recent, de acum, tot ce vine este bonus. Inclusiv o eventuală victorie în fața Serenei. Cea care a trecut prin momente complexe în această perioadă de confirmare a româncei: nașterea, operațiile, revenirea, clipele tensionate de pe teren, pauzele luate când și când pentru a fi alături de fetița ei.

Fără să-și propună, s-au evitat în confruntări directe de aproape 2 ani și jumătate. De la acel sfert de finală de la US Open 2016, câștigat de Williams cu 6-2, 4-6, 6-3. Unul dintre meciurile cu intrigă dintre cele două adversare. Nu a fost mereu la fel, Halep a reușit și o victorie, acel de neuitat 6-0, 6-2 de la Singapore 2014, însă mereu a existat o șansă. Iar acea șansă primește un F5 astăzi, când luptă pentru un loc între primele 8. 

În esență, unele lucruri au rămas neschimbate. Serena are același serviciu uriaș, puternic, dar și variat, și aceleași lovituri tari, și viziune a jocului, și aproape alergie la înfrângeri. În continuare nu agreeză să fie deplasată, să primească multe și diferite mingi înapoi. Simona, în schimb, are capacitatea de a urmări, scoate și respinge eficient aproape orice. La această ediție a Australian Open, a servit la un nivel foarte consistent. Cel mai clar s-a văzut acest lucru ieri, contra lui Venus, dar și în meciurile anterioare a fost un punct important. Iar dacă poate să o miște pe Serena așa cum a făcut-o cu sora mai mare, e cu atât mai bine.

Ambele jucătoare vin după pauze extinse. Halep din cauza problemelor la spate, Williams pentru a sta cu familia și a lăsa să se disipeze norul tensiunii din finala de la US Open. Ambele au revenit și joacă la un nivel ridicat la Australian Open. Vor ieși scântei? 

"Sincer, mi-ar plăcea să joc contra numărului unu mondial. Voi fi gata pentru orice adversară, dar ar fi grozav. Nu am mai întâlnit un lider mondial de când am revenir, așa cred. Da, ar fi bine"
Serena Williams

Atmosferă bună în echipă

Întrebată dacă din punctul de vedere strategic își face singură tactica de meci sau este ajutată, românca a explicat cum stau lucrurile. "Darren e aproape de mine zilele acestea, cum am amintit deja. Nu am un antrenor.

El nu poate sta în loja mea pentru că nu este antrenorul meu oficial. Dar mă ajută și apreciez foarte mult acest lucru. Îl am aici pe căpitanul de la Fed Cup, încă un antrenor din România", a detaliat, referindu-se la Florin Segărceanu,, respectiv la Adrian Marcu, cel care lucrează cu Irina Begu, dar care a colaborat cu Simona în mare parte a sezonului 2013 și care s-a aflat în boxa ei și la meciurile anterioare. "Am mult sprijin. Este o atmosferă bună în echipa mea și iau asta ca pe un mare plus". 

Aceeași tactică împotriva Serenei

Vorbind despre înfruntarea cu mezina Williams, românca a punctat că va fi un pic diferit pentru că a învins-o o singură dată până acum. "Va fi o mare provocare pentru mine. E grozav întotdeauna să joc contra Serenei pentru că de fiecare dată învăț ceva din acel meci. Trebuie să joc la fel, dacă pot. Să fiu inteligentă, agresivă. Să o deplasez și să dau ce am mai bun. Nu mă voi gândi exegerat de mult pentru că nu am de ce, trebuie doar să intru pe teren și să joc natural și cu încredere", a spus Halep. 

Singapore, două amintiri

Simona a rememorat partidele contra Serenei de la Turneul Campioanelor 2014. "În primul am jucat ca acum cu Venus: iute și agresiv. În finală, la 3-1 în primul set, mi-am pierdut încrederea și m-am retras mult în spate și nu am mai putut atinge mingea. Ea a dominat acel meci. Am jucat de multe ori una contra celeilalte, unele au fost dure. Încă un meci uriaș pentru mine. Nu voi pune presiune, am doar o mare șansă să joc la nivel înalt și să mă simt bine pe teren", a declarat liderul WTA. 

Ținute diferite

Simona Halep a spus că a primit trei variante diferite de echipament pentru acest Australian Open și că până acum le-a alternat fără vreun motiv anume. "Îmi place să fac asta, am vrut doar să schimb. Acum trebuie să mă gândesc ce voi alege pentru al patrulea meci pe care îl joc", a spus la conferința de presă. 

"Era intimidantă când eram mai tânără, acum nu mă mai simt așa. Am un respect imens pentru ea fiindcă este o mare campioană, dar în turul următor e doar o adversară.

Nu e ușor să joci turnee mai puține, dar ea are destulă experiență pentru a gestiona fiecare moment din meci. Nu cred că e vulnerabilă din acest motiv. E o oponentă dură de fiecare dată"
Simona Halep

"După mine, să fii numărul unu în lume, respectiv cea mai bună jucătoare din lume, e un pic diferit. În acest moment, eu sunt numărul unu mondial, așa că îl iau, e al meu. Am fost acolo multe luni, multe săptămâni. Dar ea e cea mai bună jucătoare pentru a câștigat atât de multe turnee de Grand Slam. Nu îmi pot compara rezultatele cu ale ei"
Simona Halep

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează