Articol de Alexandru Stanciu - Publicat duminica, 23 martie 2025 13:25 / Actualizat duminica, 23 martie 2025 14:47
Simona Halep (33 de ani) a vorbit despre momentele sale importante din carieră, la aproximativ 2 luni de la retragere. Fostul lider mondial a explicat cum resimțea tensiunile din teren în timpul meciurilor, iar la final a avut câteva sfaturi pentru tinerii practicanți ai tenisului.
Halep a rememorat finala de la Australian Open din 2018, pierdută în fața danezei Caroline Wozniacki, susținând că acela a fost un punct important al carierei sale.

Simona Halep: „Am trăit cu o presiune foarte mare”
„De obicei, când pierdeam și nu făceam prea multe lucruri greșite, nu eram chiar supărată. Toate sportivele s-au antrenat, au muncit, sunt fete care sunt mai bune decât tine în anumite zile. Trebuie să accepți ce ți s-a întâmplat.
După finala de la Australian Open din 2018 nu am fost deloc supărată, deși am avut meciul în mână. I-am spus lui Darren: «Simt că următoarea finală va fi a mea», și așa a fost (n.r. finala de la Roland Garros din 2018).
(n.r. despre momentele trăite în timpul suspendării) Dintr-un punct de vedere, mie nu mi-a fost atât de greu pentru că știam că sunt nevinovată, nu avea logică să fac așa ceva la finalul carierei.
M-am simțit neputincioasă că nu pot să dovedesc, că nu mi se acceptă dovezile pentru a arăta că nu sunt vinovată de ce mă acuzau. Am acumulat foarte multă frustrare și tristețe, nici nu mai vreau să retrăiesc aceste momente.
Mama îmi tot spune: «Mulțumește-i lui Dumnezeu că ești întreagă psihic». Am trăit cu o presiune foarte mare, dar nu am avut nicio rușine să ies în lume pentru că știam că sunt nevinovată.
Cel mai mult m-a ajutat faptul că nimeni nu a venit în fața mea să îmi spună ceva negativ. Asta mi-a dovedit că oamenii mă cunosc, au încredere în mine și și-au dat seama că nu aș face niciodată așa ceva tenisului.
Asta m-a ajutat să trec peste și să accept că totul în viață se întâmplă cu un scop. Poate, într-o zi, voi afla și care a fost acest scop.
Nu a mai contat ce spune lumea sau cine mă critica. Am trecut de mult de faza asta. Mereu am spus că vreau să mă retrag în termenii mei, când vreau eu să spun stop, nu să mă oprească cineva.
Am revenit, dar m-am accidentat, nu mă gândeam că va fi așa de scurtă revenirea. Am jucat și cu rupturi de ligamente, rupturi musculare, am spus că nu mai merită și că trebuie să mă pun pe primul loc ca persoană, să mă gândesc la sănătate. Am știut că trebuie să mă opresc”, a dezvăluit Simona Halep la emisiunea „Așii Tenisului”, de la DigiSport.
Simona Halep: „Talentul e important, dar disciplina și seriozitatea sunt esențiale”
„Când pornești la un drum, îți dorești să ajungi la cea mai înaltă performanță. Nu pot să spun că am un regret sau că voiam să se întâmple altfel. Sportul m-a disciplinat, m-a educat foarte bine. Vreau să-i mulțumesc tenisului pentru ce mi-a oferit. Cred că am avut o carieră superbă.
Aș vrea să mă țină lumea minte așa cum am fost, o fire ambițioasă, o fire care nu a cedat, chiar dacă a fost greu, o fire căreia nu i-a fost frică de succes. Dacă mi-ar fi spus cineva când eram copil că ajung numărul 1 mondial, n-aș fi crezut, dar nici nu mi-ar fi fost frică.
Nebunia de pe teren știu că uneori nu m-a ajutat. Lumea poate să țină minte și trântitul rachetelor, certurile cu echipa de multe ori. Toate au fost strict din punct de vedere profesional, așa mă manifestam și cred că m-a ajutat în multe momente.
Am avut multe momente când mi-am făcut rău singură pe teren. Singură am învățat din ele. Tenisul e un sport mental, emoțional. Bineînțeles, și fizic trebuie să muncești, dar mentalul și emoționalul sunt foarte importante.
(n.r. sfaturi pentru copiii care se apucă de tenis) Îmi este foarte greu să dau sfaturi. Fiecare sportiv este diferit. Ce mi-a mers mie, poate nu îi merge unui copil.
Am fost foarte emotivă, mi-era rușine să intru pe teren când eram copil. Important e să crezi că ești capabil. Încrederea în tine e de bază. Părinții trebuie să-și susțină copiii necondiționat, asta e cel mai important.
Să nu pună presiune, să nu fie condiționat copilul de victorie sau înfrângere și să muncească. Știu că și Gică Hagi zice asta mereu: «Muncă, muncă, muncă!», fără muncă nu reușești.
Talentul e important, dar disciplina și seriozitatea sunt esențiale. E un pachet pe care trebuie să-l respecți 100%. Am fost foarte competitivă, cred că acest lucru m-a ajutat foarte mult”, a adăugat Simona Halep.


