SPORTURI  »  TENIS  »  INDIAN WELLS

SPECIAL GSP SIMONA HALEP - SORANA CÎRSTEA. 4 voci din tenis prefațează duelul 100% românesc de la Indian Wells: „E pentru prima oară când Halep nu pornește mare favorită”

Simona Halep și Sorana Cîrstea se înfruntă în optimi la Indian Wells
Simona Halep și Sorana Cîrstea se înfruntă în optimi la Indian Wells

Articol de - Publicat marti, 15 martie 2022 08:59 / Actualizat marti, 15 martie 2022 09:21

SIMONA HALEP VS. SORANA CÎRSTEA. Constanță contra agresivitate. Așa se rezumă în două cuvinte opuse duelul Halep- Cîrstea din punctul de vedere al tenisului, însă partea emoțională va avea rolul său. Patru voci diferite disecă acest meci așteptat de mai mult de un deceniu. 

  • Simona Halep (30 de ani, 26 WTA) și Sorana Cîrstea (31 de ani, 27 WTA) se întâlnesc în această seară, de la ora 20:00, într-un meci din optimile de finală de la Indian Wells. Partida va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Digi Sport 2.

Abia al patrulea meci între Simona și Sorana, care suscită însă un interes mare, aproape colosal, potențat și de faptul că au ajuns să fie vecine de clasament, în ciuda unor dezvoltări diferite ale carierelor lor.

Miza sportivă a calificării în „sferturi" la Indian Wells este cea imediată. „Mi se pare meritoriu pentru ambele jucătoare că sunt în această fază și că una dintre ele va avansa într-unul dintre cele mai mari turnee din circuit”, spune Artemon Apostu-Efremov, cel care a lucrat timp de un an și jumătate cu Halep și punctual cu Cîrstea. 

„E preferabil să rămână la un meci de tenis, să lăsăm zgomotul din jur”, adaugă el.

Continuă supremația lui Halep în fața româncelor! A învins-o clar pe Cîrstea și e în „sferturi” la Indian Wells
INDIAN WELLS
Continuă supremația lui Halep în fața româncelor! A învins-o clar pe Cîrstea și e în „sferturi” la Indian Wells

Simona Halep - Sorana Cîrstea, problema întâietății

Chestiunea supremației este însă prezentă, ca o siluetă colorată care pulsează pe fundalul graficii în care cele două apar față în față. „E prima dată când se pune această problemă, a posturii de cea mai bună jucătoare din România, un titlu pe care Simona l-a deținut pe bună dreptate din 2013”, punctează Dragoș Suciu, fost jucător, actualmente comentator tv la Eurosport și DigiSport. 

„E clar că pentru a se ajunge la un asemenea moment a fost nevoie ca Sorana să joace, probabil, cel mai bun tenis din carieră și nu din acest sezon, ci de vreun an și jumătate, și ca Simona să aibă rezultate ceva mai modeste, mai fluctuante, dând impresia că din punct de vedere sportiv nu s-a refăcut după acea accidentare suferită anul trecut la Roma”, nuanțează el.

Forma sportivă e apropiată, bazată însă pe un început de an solid în cazul ambelor. „Amândouă au avut un start de sezon bun, au ajuns până în același tur la Australian Open, au avut victorii bune”, evidențiază Apostu-Efremov. "Cred că e pentru prima oară după mult timp când Halep nu pornește mare favorită, ci doar favorită în fața unei compatrioate. Sorana e pe un val de încredere după rezultatele bune din acest an. 

Simona, în schimb, traversează o perioadă de tranziție, de căutări ale jocului ei și am văzut-o având probleme, negăsind soluții și chiar pierzând la jucătoare cu stilul Soranei, care lovesc mingea tare și domină jocul din spatele terenului”, explică și Cristi Mândru, experimentat comentator tv la TVR, Digi și Eurosport.

Simona Halep și Sorana Cîrstea, contrast de stiluri

Din punct de vedere strategic, lucrurile sunt simple. „Ca joc, este o antiteză, una este de totul sau nimic, cealaltă câștigă prin constanță și prin presiunea permanentă pe care o pune dând o minge în plus. Aici se va lupta, pe planul tactic, însă cea mai bună tactică este ce știi tu mai bine să joci, apoi te adaptezi adversarului dacă ai și alte variante strategice”, crede Sorin Popescu, cel care a fost mulți ani medicul echipelor de Cupa Fed și Cupa Davis ale României.

"Contre și variație la Simona versus agresivitate permanentă, uneori chiar riscantă la Sorana", rezumă Mândru. "E clar un duel între stiluri, Sorana jucătoarea mai agresivă, Simona cea extrem de constantă, care știe să folosească excelent terenul. Cred că va depinde foarte mult de zona în care reușesc să se pună cele două, dacă izbutesc să rămână concentrate pe partea de tenis. Atunci va fi un meci cu adevărat interesant", subliniază și Arti Apostu-Efremov.

Cât contează însă faptul că Halep nu a mai pierdut de 12 ani în circuit în fața unei românce? "Supremația Simonei în fața româncelor este arhicunoscută. Cred că e și ceva mistic în felul în care jucătoarele noastre se subvalorifică atunci când o au adversară peste fileu", spune Cristi Mândru. 

"Simona e ambițioasă, are un raport de victorii covârșitor față de celelalte jucătoare din România, mi se pare că are o extradoză de concentrare în asemenea momente", crede și Apostu-Efremov. Astăzi însă, față în față, pe teren vor conta și contextul, condițiile meteo, calmul, chiar și sprijinul publicului. Voi pe cine mizați?

Cine se impune în “optimea” de la Indian Wells?

Simona Halep
Sorana Cîrstea

Sorana și-a mai moderat jocul, nu mai este atât de violentă în execuții, dar răbdarea arătată în ultima vreme vine din experiență și încredere. Simona însă este greu de bătut, trebuie să-i faci punct, s-o obligi să greșească.

- Sorin Popescu

Relevanță mică

Cele trei meciuri anterioare ale celor două, disputate în 2008 și 2010, fac parte din trecut, coincid cele patru voci. "Palmaresul direct favorabil Soranei, 2-1, este irelevant acum, meciurile sunt din altă epocă a tenisului", subliniază Mândru. "Poate doar în mintea lor să persiste o amintire și să conteze în vreun moment psihologic", adaugă Sorin Popescu. "Nu are multă relevanță, nici dacă s-ar fi întâlnit acum doi sau trei ani pentru că fiecare dintre cele două a evoluat între timp", conchide și Apostu-Efremov.

Pronosticuri

Au pattern-urile lor, dar, cu siguranță, fiecare va încerca, pe cât posibil, s-o surprindă pe cealaltă, vor pregăti foarte bine acest meci 

- Artemon Apostu-Efremov

Va fi un meci de neratat, e incredibil că încă avem confruntări la nivel înalt în turnee importante, dar din toate punctele de vedere cred că plusul e în continuare la Simona Halep și că ea se va impune 

- Dragoș Suciu

Mi-e greu să aleg o câștigătoare, meciul se va desfășura cu ambele jucătoare în formă bună. Va conta mult forma din ziua respectivă. Cine va gestiona mai bine presiunea și emoțiile probabil va câștiga.

 - Artemon Apostu-Efremov

60-65 la sută Simona, dar va fi interesant, depinde de conjunctură 

- Sorin Popescu

Cred că Halep rămâne cu prima șansă și prevăd o partidă echilibrată, decisă de abilitatea celor două în a-și impune stilul 

-  Cristi Mândru

Citește și alte știri din tenis:

Simona Halep - Sorana Cîrstea, duel de vis în „optimi” la Indian Wells » Știm ora de start a partidei

Înainte de duelul cu Sorana Cîrstea, Halep explică relația cu noul antrenor: „Asta îmi doresc foarte mult”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
486296171535958
Nelu Stanciu  •  16 Martie 2022, 16:09

Unspecialist dintre aceştia a prefaţat un meci de fotbal astfel: "Eu cred că cine va înscrie mai multe goluri va câştiga, probabil." Şi avea dreptate, pentru că burlănimea putea schimba oricând regulamentul

cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  15 Martie 2022, 17:59

Cristi Mândru comentator tv. zice ca e pentru prima data când Simona nu pornește favorita cu Sorana!Și zice ca e comentator de tenis?Cum naiba sa nu știe ca in celelalte 3 partide(scor 2-1 pentru Sorana),Simona nu a fost favorita pentru ca juca prin...ITF fiind la inceputurile carierei,in timp ce Sorana era vedeta?Iar acum,book makerii o dau favorita pe Simona cu o cota de 1,50 contra 3,60!

ecucu
ecucu  •  15 Martie 2022, 16:00

De un lucru bun si frumos sunt sigur. Va castiga o romanca. :)

Vezi toate comentariile (13)
Comentează