SPORTURI  »  TENIS  »  COLABORARE

"Simona, nu renunţa!" » GSP.RO prezintă 3 motive pentru care Halep nu ar trebui să se despartă de antrenorul Wim Fissette!

foto: reuters
foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 29 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 29 octombrie 2014 12:49

Simona Halep a încheiat pentru moment colaborarea cu Wim Fissette, urmînd să anunţe imediat după vacanţă dacă va mai fi antrenată de belgian şi în sezonul următor.

Este foarte posibil ca răspunsul româncei să fie negativ, iar GSP.RO prezintă 3 motive pentru care Simona nu ar trebui să renunţe la parteneriatul cu belgianul Wim Fissette.

Dacă la sfîrşitul lui 2013 toţi românii erau impresionaţi de progresul fantastic pe care l-a avut în partea a doua a sezonului cînd a cîştigat şi 6 turnee WTA, dar nici unul de anvergură, 2014 a venit ca o confirmare.

Halep a reuşit cea mai bună performanţă la un turneu de Mare Şlem în ianuarie, la Australian Open, dar ceva lipsea în jocul româncei, iar Virginia Ruzici i-a găsit repede un antrenor, pe Wim Fissette, cel care le-a pregătit în trecut şi pe Kim Clijsters şi pe Sabine Lisicki.

Belgianul era deja un tehnician renumit, fiind cel care a ajutat-o pe Kim Clijsters să revină în fruntea tenisului feminin şi să cîştige două titluri de Mare Şlem, la US Open în 2009 şi 2010. Mai mult, şi scurta colaborare cu Sabine Lisicki a fost de bun augur, nemţoaica ajungînd în finală la Wimbledon.

De ce NU ar trebui Simona Halep să renunţe la colaborarea cu Wim Fissette? GSP.RO prezintă 3 motive pentru care parteneriatul trebuie să continue şi în 2015.

1. A îmbunătăţit foarte mult cea mai slabă lovitură a Simonei şi ştie deja unde trebuie lucrat în viitor!
Simona Halep suferea la serviciu la începutul anului, iar performanţele slabe erau vizibile mai ales împotriva jucătoarelor de forţă. Totul s-a schimbat în mai puţin de 6 luni, iar românca a fost excelentă la acest aspect al jocului şi la Turneul Campioanelor, mai puţin în finală. Nu poate fi însă la nivelul Serenei Williams, Mariei Şarapova sau Petrei Kvitova, dar este peste Radwanska şi Kerber, alte jucătoare de top 10 WTA.

De asemenea, Fissette a vorbit în urmă cu puţin timp şi în presa internaţională, explicînd ce trebuie completat în jocul Simonei. "Cele mai importante lovituri din tenis sînt serviciul şi returul, dar în ultimii ani a mai apărut un aspect vital, a treia lovitură, imediat după retur. Ţinînd cont de nivelul actual din tenisul feminin, aici trebuie lucrat foarte, foarte mult în viitor", a explicat belgianul.

Mai mult, şi jocul din spatele terenului a fost mult mai solid din partea lui Halep sub comanda noului tehnician.

2. Alături de Fissette, Simona a avut cele mai bune rezultate din carieră şi a confirmat în turneele mari!
La începutul anului, Halep ajungea în sferturile de finală de la Australian Open, dar, privind în urmă, se poate observa că singura jucătoare de top pe care a învins-o acolo a fost Jelena Jankovici, în rest nu a întîlnit nici o jucătoare de top 50.

Apoi, după venirea lui Fissette, Halep a cîştigat chiar cel mai important turneu din carieră, la Doha, acolo unde a umilit chiar 3 jucătoare de top 10, pe Errani, Radwanska şi Kerber! Acolo, cel mai greu meci a fost împotriva lui Kanepi, în primul tur, iar Simona a cerut pentru prima dată ajutorul lui Fissette în timpul partidei: "M-a ajutat foarte mult, nu cred că aş mai fi învins-o pe Kanepi fără sfaturile lui", a spus românca la finalul meciului.

A fost doar începutul pentru Simona, pentru că apoi a ajuns în semifinale la Indian Wells, finală la Madrid, finală la Roland Garros! şi semifinală la Wimbledon. Au fost doar două turnee mai slabe, la US Open şi Wuhan, iar sezonul excelent a culminat cu finala de la Turneul Campioanelor.

3. A învins-o pe Serena Williams, iar victoria NU a fost o întîmplare!
Simona Halep a umilit-o pe Serena în grupe la Turneul Campioanelor, administrîndu-i cea mai dură înfrîngere din ultimii 16 ani! A fost 6-0, 6-2 pentru Halep, iar lumea tenisului era la picioarele româncei. Unii au acuzat însă eşecul din finală, dar nu tactica dinainte de meci a fost nepotrivită, ci faptul că Simona a fost pur şi simplu într-o zi mai slabă, aşa cum se poate întîmpla oricui. A fost imobilă în multe momente, a greşit foarte multe mingi uşoare, iar Serena a fost oricum mai puternică, reuşind chiar cel mai bun meci de la Singapore.

Dar de ce nu a fost o întîmplare victoria Simonei din grupe? De ce Fissette ştie să pregătească meciurile importante? A dovedit-o şi cu ultimele jucătoare pe care le-a antrenat, Kim Clijsters şi Sabine Lisicki. Serena o conducea pe belgiancă la întîlnirile directe cu 7-1, dar Kim a învins-o în 2009 la US Open, la acea vreme fiind antrenată de Wim. La fel s-a întîmplat şi la Wimbledon 2013 cînd Lisicki a învins-o pe Serena tot sub comanda lui Fissette.

Datorită acestor motive, Simona Halep ar trebui să continue alături de Wim Fissette şi în 2015. Ascensiunea Simonei este legată şi de colaborarea cu belgianul care a readus-o pe Kim Clijsters în fruntea tenisului mondial şi cu încă două titluri de Mare Şlem în palmares.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (34)
subiectiv777
subiectiv777  •  30 Octombrie 2014, 10:49
Postat de subiectiv777 pe 30 Octombrie 2014, 10:34

E clar ca Wim nu-i cel mai bun antrenor din lume dar a reusit sa-i upgradeze serva (inca mai e loc de progres aici dar e mult mai bine decat acum un an). Problemele care apar in staff-ul Simonei sunt in primul rand la: 1. - manager; pe deoparte au fost greseli de alcatuire a calendarului, in special dupa Wimbledon, care i-au compromis sezonul de toamna. Pe de alta parte Ruzici n-a reusit sa-o promoveze suficient de mult pe Halep si nici nu cred ca are suficiente relatii sa faca asa ceva. In afara de contractul cu Dedeman n-am auzit sa mai scoata venituri semnificative din publicitate. 2. - preparatorul fizic; prea multe accidentari "pe bune", in afara de forfeit-uri strategice..

(continuare) ... sunt aici macar patru exemple: Dubai (glezna si umar), Madrid (muschii abdominali), Wimbledon (bandajul de la coapsa, nu luxatia gleznei din SF) si Beijing (din nou coapsa piciorului de bataie la serva). Atatea probleme musculare intr-un an inseamna ca preparatorul nu-si face treaba ca lumea. 3.- daca merge mai departe cu Fisette, Simona are nevoie in staff si de un psiholog pentru ca are anumite probleme cu gestionarea emotiilor si a concentrarii inaintea si in timpul marilor meciuri.Wim a aratat ca o poate ajuta in situatiile astea (mia putin meciul cu Kanepi la Doha) 4. - familionul sa stea in tribuna si sa nu se bage in treburile staffului.

subiectiv777
subiectiv777  •  30 Octombrie 2014, 10:34

E clar ca Wim nu-i cel mai bun antrenor din lume dar a reusit sa-i upgradeze serva (inca mai e loc de progres aici dar e mult mai bine decat acum un an). Problemele care apar in staff-ul Simonei sunt in primul rand la: 1. - manager; pe deoparte au fost greseli de alcatuire a calendarului, in special dupa Wimbledon, care i-au compromis sezonul de toamna. Pe de alta parte Ruzici n-a reusit sa-o promoveze suficient de mult pe Halep si nici nu cred ca are suficiente relatii sa faca asa ceva. In afara de contractul cu Dedeman n-am auzit sa mai scoata venituri semnificative din publicitate. 2. - preparatorul fizic; prea multe accidentari "pe bune", in afara de forfeit-uri strategice..

whiteredarad
whiteredarad  •  30 Octombrie 2014, 07:38
Postat de qpax pe 29 Octombrie 2014, 23:37

Hai sa-ti rezum ... daca Simona avea un antrenor bun, si care sa aibe interesul ei ... o sfatuia, ca nu o poate bate pe Sterena de ori intr-o saptamana, si Simona, facea de asa maniera, ca Serena sa nu ajunga in semifinale, si azi era si cu un milion mai bogata, si sigur era si castigatoarea turneului. Deci nu bat nici un camp ... ce am vazut la Turneul Campioaneleor m-a convins ca Simona nu are un antrenor, asa cum merita. Ca sa nu mai zic si de finala de la Roland Garros, cand antrenorul Sharapovei arata exact cum trebuie sa arate un antrenor, pe cand Wim asta nu a ajutat-o cu nimic pe jucatoarea mai buna si motivata, Simona, sa nu piarda un meci aflat in in mana ei! Deci pa Wim, next!

Daca o lasa sa treaca pe Ana Ivanovici,iesea din concurs Williams,dar juca cu Caroline Wosniacki,nu poate garanta nimeni ca o batea,din contra,asa ca jucand cu Radwanska a fost mai simplu,si Simona a prins finala. Acolo insa a clacat,mental,nu fizic, antrenorul nu poate juca,cu asta se ocupa sportivul,iar Simona in momentele dificile face "una calda,alta rece" sau se retrage. Asa a cam fost. Dar nu antrenorul e vinovat,din contra !. Cu Fissette,Simona Halep a progresat. O trag inapoi : suficienta ("ma bucur sa joc"),familia (fratele in staf) si inca multe deficiente. Vom vedea,e mai greu sa ramai acolo,decat sa urci !

Vezi toate comentariile (34)
Comentează