SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Final de aventură » Sorana Cîrstea se oprește în sferturi la US Open, învinsă de o Karolina Muchova irezistibilă

Sorana Cîrstea se află în fața unuia dintre cele mai importante meciuri ale carierei / Sursă foto: Imago Images +6   FOTO
Sorana Cîrstea se află în fața unuia dintre cele mai importante meciuri ale carierei / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 03:57 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 10:06

Sorana Cîrstea (33 de ani, #30 WTA) a fost eliminată în această dimineață în sferturile de finală de la US Open. Învinsă clar de Karolina Muchova (27 de ani, #10 WTA), 0-6, 3-6, românca a ratat șansa de a intra în premieră în semifinalele unui Slam. Sorana n-a mai repetat prestațiile solide din acest turneu și n-a găsit răspunsuri în fața varietății arătate de una dintre jucătoarele momentului. 

La al doilea „sfert” major din carieră, Sorana a ieșit cu zâmbetul pe buze pe impunătoarea arenă „Artur Ashe”, în meciul care o punea față în față cu cea mai mare oportunitate a carierei - șansa de a ajunge în premieră în „careul de ași” al unui Slam. Mult mai încordată era adversara ei, finalistă anul acesta la Roland Garros, o jucătoare în plină ascensiune și apreciată de specialiști pentru progresul din ultimele luni.

Zâmbetul Soranei s-a rispit, însă, pe măsură ce meciul înainta, iar zeroul din dreptul ei rămânea neschimbat pe tabelă. 

20 de minute agonizante. Sorana Cîrstea a pierdut un game care a lăsat urme

Primele trei game-uri au făcut uitată încrederea la cote înalte pe care Sorana o afișase cu Rybakina sau Bencic. Fără să întâmpine o opoziție serioasă, Muchova s-a distanțat rapid la 3-0, într-un start de meci în care românca a părut fără răspunsuri și copleșită de miza momentului. 

De o oportunitate zdravănă de a reintra în meci a avut parte Sorana în game-ul patru, unul maraton, întins pe aproape 20 de minute! Au fost momente de maximă intensitate, cu realizări deosebite de ambele părți, dar și cu erori care de care mai frustrante. 

Nouă mingi de break au fost ratate rând pe rând de eleva lui Thomas Johansson, iar de la 0-4 era aproape imposibil de revenit.

Dominată de Muchova, Cîrstea n-a avut reacție în primul set 

Fără să facă neapărat un set modest, Sorana n-a putut construi mai nimic din ce reușise tot turneul. Sau, altfel spus, n-a fost lăsată de Muchova, a cărei variație în lovituri a lăsat-o deseori fără reacție pe româncă. 

Setul s-a încheiat drastic, 6-0 în favoarea cehoaicei, în 44 de minute mai disputate decât o arăta zeroul sec din dreptul Soranei.

Impulsionată de Johansson, Cîrstea a sperat la un come-back...

Muchova și-a luat o pauză de vestiar după câștigarea primului act, astfel că Sorana a avut timp suplimentar să-și pună ordine în gânduri, dar și să discute cu mentorul ei din lojă. În picioare, însă cu același calm în gesturi și-n discurs, Thomas Johansson i-a livrat câteva sfaturi prețioase Soranei și a încercat să-și liniștească eleva.

...dar Muhcova i-a interzis revenirea Soranei

Efectul s-a simțit, dar a fost de scurtă durată. Cîrstea a dat senzația timp de două game-uri că are resursele pentru a se lua la „trântă” cu Muchova, însă impresia n-a persistat prea mult timp. Sorana a condus cu 2-0 și 3-2, însă favorita #10 de la New York și-a ridicat din nou considerabil nivelul. 

Tactic, Muchova a surclasat-o pe româncă în majoritatea punctelor cheie. A găsit passing-uri și loburi imposibile în momentele în care Sorana încerca să amenințe la fileu, a zecea jucătoare a lumii folosindu-și bagajul tehnic superior pentru a neutraliza forța brută imprimată de Cîrstea în lovituri. 

De la 2-3, jucătoarea noastră n-a mai contat. Muchova a luat patru game-uri la rând și a oprit astfel visul american al Soranei. Cîrstea rămâne cu cel mai bun rezultat al ei din ultimii ani, cu locul 26 în lume, pe care-l va ocupa de săptămâna viitoare, dar și cu regretele că n-a putut depăși nici de data aceasta „bariera” sferturilor de finală într-un turneu major. 

31 de lovituridirect câștigătoare a avut Muchova în acest meci, în comparație cu cele 15 reușite de Sorana

FINAL » Sorana Cîrstea - Karolina Muchova 0-6, 3-6

  • Se încheie parcursul Soranei de la US Open. Românca își pierde serviciul de la 40-0, iar soarta partidei se înscrie încă din acest game. 
  • 3-5, Game Muhcova. Karolina confirmă break-ul, își câștigă cu lejeritate serviciul, la 15, iar Sorana va servi imediat pentru a rămâne în meci. Erorile neforțate ale româncei s-au înmulțit considerabil în ultimele minute. 
  • 3-4, Break Muchova. Game teribil al Soranei pe propriul serviciu, cedat la zero. Muchova trece pentru prima oară în avantaj în setul secund și e la două game-uri de victorie.
  • 3-3, Game Muchova. Sorana a fost aproape, a pus presiune, însă serviciul a scos-o pe cehoaică din încurcătură. Egalitate la trei, urmează un alt game esențial pentru soarta setului.
  • 3-2, Game Cîrstea. Moment important trecut cu brio de Sorana! Condusă cu 0-30, jucătoarea din România și-a găsit cadența și cele mai bune lovituri, adjudecându-și un game vital.
  • 2-2, Game Muhcova. Game la zero reușit de jucătorea din Cehia, care restabilește astfel egalitatea. Karolina a reușit unul dintre cele mai spectaculoase puncte ale meciului, un passing superb, din alergare, care a lăsat-o „hipnotizată” pe Sorana în preajma fileului.

  • 2-1, Break Muchova: Cîrstea îi face câteva cadouri jucătoarei din Cehia, care ajunge imediat la 40-0. Sorana reușește să salveze doar primele două oportunități de break, cea de-a treia e frutctificată de Muchova, după un forehand lung al Soranei.
  • 2-0, Break Cîrstea! În sfârșit vine break-ul, după mai bine de o oră de joc! Sorana joacă mult mai bine în startul setului secund, crește presiunea la retur, își intensifică agresivitatea, iar roadele se văd imediat pe tabelă. Românca se impune pe serviciul adversarei pentru prima oară astăzi, își consolidează avantajul in setul secund. Antrenorul Thomas Johansson își aplaudă protejata în picioare!
  • 1-0, Game Sorana! Vine primul game al româncei din partidă, unul care îi poate aduce o doză importantă de încredere jucătoarei noastre! Cîrstea a fost obligată să vină din spate, a fost condusă cu 15-40, însă a lovit agresiv, nu a mai greșit și și-a adjudecat game-ul printr-un voleu-drive de backhand! O binemeritată descătușare pentru Sorana, care-și poate începe de aici cursa de revenire!
  • Muchova revine de la vestiare, iar setul secund stă să înceapă. Sorana e cea care va servi prima în actul secund. 
  • „Lovește mingea și fii atentă la următoarea lovitură de după cea cu care reușești să pui presiune”, îi transmite Thomas Johansson elevei sale în pauza dintre seturi. Răspunsul Soranei „Încerc să o fac, dar mă împinge în spate!”. Muchova și-a luat o pauză de vestiar după câștigarea clară a primului set.

  • 0-6, Game, Set Muchova. Sorana nu mai are răbdare să construiască punctele, lovește precipitat în multe ocazii, iar primul set merge la Karolina Muchova, după 43 de minute. Cehoaica a fost jucătoarea mai bună, fiind cea care și-a asumat mai multe riscuri și care a greșit mai puțin.
  • 0-5, Break Muchova. Sorona irosește un avantaj care i-ar fi putut aduce primul său game din meci. De la 15-40, cehoaica revine, însă, și mai face un break, într-un game în care a reușit două lovituri de pe altă planetă. „Sorana nu joacă neapărat rău, însă nivelul Karolinei Muchova e absolut fabulos”, remarcă și Dragoș Suciu, comentatorul Eursport România. În pauză, Sorana își pierde cumpătul și îi reproșează arbitrei Marijana Veljović că nu a primit prosoape cu gheață și pudră de talc, pe care le ceruse cu minute bune în urmă. Umiditatea de la New York e extrem de ridicată astăzi, românca pare afectată de condițiile de joc.

  • 0-4, Game Muhcova, după nouă mingi de break ratate de Sorana! La primul game în care a arătat momente de slăbiciune, Muchova s-a văzut condusă rapid cu 15-40. Cîrstea a ratat, însă, cele două mingi de break de care a beneficiat inițial, una dintre ele salvată magistral de Muchova, printr-un backhand în lung de linie chirurgical plasat. A venit și cea de-a treia minge de break, anulată de a zecea jucătoare a lumii printr-un smash dintr-o poziție incomodă. În cele din urmă, game-ul a ajuns tot în dreptul Karolinei Muchova, după mai bine de 18 minute și nouă oportunități de break anulate!
  • Nivel excepțional etalat în acest moment de Muchova, după cum remarcă, pe Twitter, și jurnalistul Jose Morgado. „Arată de 10 ori mai bine decât în precedentul ei meci”. 

  • 0-3, Break Muchova. Game-ul a început teribil pentru Sorana, cu un voleu-drive ratat din zona fileului. A urmat o scurtă de manual a Karolinei Muchova, iar Cîrstea și-a diminuat șansele în game după o eroare neforțată din zona liniei de fund. Un alt forehand departe de țintă al româncei i-a adus un nou break adversarei.  
  • 0-2, Game Muchova. Karolina rămâne în față, își adjudecă un game în care a fost jucătoarea mai consistentă. Cehoaica închide socotelile cu un as și conduce cu 2-0.

  • 0-1, Break Muchova: Jucătoarea din Cehia se impune pe serviciul Soranei chiar în game-ul inaugural. Două erori neforțate - mingi trimise în banda fileului - au costat-o pe româncă.
  • Începe meciul, cu Sorana Cîrstea la serviciu!
  • Karolina Muchova a ieșit pe teren cu un bandaj aplicat pe brațul drept. Ea nu a acuzat probleme fizice până acum, rămâne de văzut în ce măsură va fi incomodată pe durata partidei.
Final de aventură » Sorana Cîrstea se oprește în sferturi la US Open, învinsă de o Karolina Muchova irezistibilă
Karolina Muchova și bandajul pe care-l poartă în meciul cu Sorana Cîrstea / Captură Twitter@ The Tennis Podcast
  • Sorana și Karolina Muchova ies în acest moment pe teren! Cele două se află la încălzire, iar partida va începe în scurt timp!
  • La Eurosport, cu puțin timp înainte de meci, expertul Alex Corretja, fost #2 mondial, a lăudat progresul Soranei din acest an: „Este foarte solidă! Cred că Sorana înțelege mai bine jocul acum. În opinia mea, e foarte puternică în acest moment din punct de vedere fizic, dar și mental. Înainte, avea perioade bune sau mai puțin bune în timpul jocurilor, acum cred că înțelege mai bine că astfel de momente sunt inevitabile pe durata unei partide. Muchova va veni cu variație, dar Sorana e o luptătoare, îmi place de ea”, a comentat fostul finalist de la Roland Garros.
  • „Sfertul” de finală care le pune față în față pe Sorana Cîrstea și Karolina Muchova va începe în aproximativ 10 minute.

VIDEO Rezumatul meciului Sorana Cîrstea - Belinda Bencic

Citește și alte știri despre Sorana Cîrstea:

Thomas Johansson, omul care a schimbat-o pe Sorana Cîrstea: „Toată lumea a văzut cât de matură e acum pe teren, chiar și în momentele de tensiune majoră, în meciurile mari”

Sorana Cîrstea despre întâlnirea pentru semifinale contra Karolinei Muchova: „Am avut meciuri grele și echilibrate”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
MaxiP
MaxiP  •  06 Septembrie 2023, 22:32
Postat de malinr pe 06 Septembrie 2023, 11:12

Cum s-ar zice la fotbal " baetii a vrut, da' n-a putut mai mult". Si ce-au mai juisat haterii Simonei Halep la gandul ca Sori ar putea castiga si altceva in afara de gese-urile de la Tashkent si Istanbul.

Pacat ca nu l-a castigat. Dar si daca il castiga, nu cred ca exista comparatie. Adica aici comparam una care a stat vreo 7 ani in top 5 mondial, a castigat 2 GS-uri, a jucat inca 3 finale, inca vreo 2-3 semi-finale si a atins de vreo 15 ori faza in cele din urma maxima atinsa de Sorana in cariera la un GS, a castigat vreo 7-8 turnee Premier si are vreo 23 de titluri in cariera, cu o jucatoare care mai atinsese un sfert de finala de GS, jucase o finala WTA Premier, a fost pe locul 21 mondial cel mai sus si are 2 titluri in cariera. Asa ca nu cred ca totusi cu un GS echilibra foarte mult situatia. Dar... ramane a doua jucatoare ca valoare din Romania si as spune ca sunt multe natiuni care si-ar dori macar o jucatoare de nivelul ei.

VardyParty
VardyParty  •  06 Septembrie 2023, 11:38
Postat de Catalynn_6 pe 06 Septembrie 2023, 04:41

Era de așteptat sa o bată rău Muciova, nu doar pt ca e sensibil mai bună dar așa se întâmpla mai mereu când laudă intens pe cineva cobea CTP … :-((( Nu-i nimic, e o minune ca a ajuns si pana aici. Felicitări Sorana!

Dreptate ai, frate!!!!

malinr
malinr  •  06 Septembrie 2023, 11:12

Cum s-ar zice la fotbal " baetii a vrut, da' n-a putut mai mult". Si ce-au mai juisat haterii Simonei Halep la gandul ca Sori ar putea castiga si altceva in afara de gese-urile de la Tashkent si Istanbul.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează