SPORTURI  »  TENIS  »  APT

SPECIAL GSP Zgura și regele ei » Rafael Nadal nu poate fi oprit pe suprafața roșie: "Nu mă cred cel mai mare din istorie" » Cifre uluitoare în carieră

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 25 aprilie 2018 12:09

De-a lungul istoriei au existat jucători care au dominat pe perioade mai lungi sau mai scurte suprafața roșie. Nimeni însă mai copios ca Rafael Nadal.

"Vouă, jurnaliștilor, vă place să repetați acest lucru, dar eu, din modestie nu mă pot considera cel mai mare jucător pe zgură din istorie. Într-adevăr, cifrele sunt acolo, însă e dificil să compari cu alte perioade în care au existat de asemenea tenismani foarte buni", spunea Nadal în conferința de presă dinainte de startul turneului de la Barcelona.

Duminică s-a impus la Monte Carlo, după o săptămână în care a etalat un tenis copleșitor, fără set pierdut în fața unor adversari valoroși, precum Thiem, Dimitrov și Nishikori. Istoria sa de iubire mai degrabă statornică, rareori tulburată de certuri, cu zgura continuă. Iar acest statut, pe care nu vrea să și-l asume, de Rege al suprafeței roșii, se consolidează cu fiecare victorie. 

Titlul de la Monte Carlo i-a adus încă un record unic și greu de bătut: 11 titluri cucerite de-a lungul anilor în același turneu. Tot el își dusese singularitatea la alte cote anul trecut, când cucerea al 10-lea trofeu în Principat, dar și la Barcelona, și la Roland Garros. Ultimul e, cu siguranță, cel mai greu, mai important și mai frumos. Și cel care îl face stăpânul absolut al covorului roșu. De când a început să joace în circuitul ATP, Rafa a pierdut doar 35 de partide disputate pe zgură, adunând, în schimb, un total impresionant de 396 de victorii. 

Toni e surprins

Cel care i-a stat alături din copilărie, de când a început tenisul, Toni Nadal, unchiul și antrenorul care acum nu mai călătorește cu Rafa, se declara surprins de faptul că nepotul lui a reușit să supună atât de clar turneul de la Monte Carlo. "Mă miră că a putut să câștige de atâtea ori acolo. Îmi amintesc de alți jucători, spre exemplu Bjorn Borg, imbatabil pe zgură, care a cucerit de 3 ori titlul la Monte Carlo și de 6 ori pe cel de la Roland Garros. De aceea, ce a reușit Rafael mi se pare surprinzător. Am vorbit cu el și nici el nu și-a închipuit vreodată că va putea aduna atâtea victorii", a spus Toni la postul de radio Onda Cero.

Totuși, antrenorul avertizează că triumful de la Monte Carlo nu garantează invincibilitatea pentru întreg sezonul de zgură. "Nivelul pe care l-a arătat a fost unul foarte înalt. Mi se pare surprinzătoare maniera în care i-a învins întâi pe Zverev, în Cupa Davis, apoi pe Thiem, Dimitrov și Nishikori, dar întotdeauna există jucători care te pot bate", a subliniat Toni. 

"Nu e imposibil să-l învingi"

"Rafa domină total zgura, va fi favoritul clar la Roland Garros, deși lucrurile se mai pot schimba", a spus și Kei Nishikori, învinsul lui Nadal din finala de la Monte Carlo. Cel de care a trecut în semifinale, Grigor Dimitrov, îi aduce complimente ibericului, dar nu-l vede invincibil: "Rafa a câștigat timp de mulți ani, aproape fără oprire. Are un joc absolut perfect pentru această suprafață, felul în care se deplasează, puținele erori pe care le comite. Niciodată nu-ți cedează teren, nici puncte gratis, dar nu cred că e imposibil să-l învingi. Ne putem întâlni din nou la Barcelona și simt că am încrederea necesară pentru a încerca", a punctat câștigătorul Turneului Campionilor 2017. 

"Își sperie adversarii"

Paul-Henri Mathieu, fostul jucător francez, campion la Roland Garros la juniori în 2000, pare că a rămas fără cuvinte în fața performanțelor spaniolului. "Nu mai știm ce să spunem despre el. Nu încetează să ne surprindă. E incredibil pentru că pare că se deplasează ca și cum ar fi la mijlocul carierei, așa cum o făcea acum patru-cinci ani. Ba chiar atunci era mai lent, acum e mai agresiv, iar loviturile sigure", a spus Mathieu pentru Le Parisien.

"Nadal își sperie adversarii. Am văzut cum după un meci ușor a mers să se antreneze. A crescut pe această suprafață, jocul lui se adaptează perfect, de formă naturală, de aceea a câștigat atât de mult. Ajunge pe zgură și imediat prinde încredere, chiar dacă nu a mai jucat de la începutul anului", a încheiat francezul. 
Urmează o serie dură pentru Rafa. Barcelona, Madrid, Roma, Roland Garros. Dură, dar și dulce, bucata din an în care se simte cel mai bine. Cea care i-a asigurat, sezon după sezon, supranumele de Rege al zgurii. Nu o spune el, ci toți ceilalți, inclusiv rivalii. 

Titluri pe zgură în era Open

1. Rafael Nadal (Spa) 54
2. Guillermo Vilas (Arg) 49
3. Thomas Muster (Aut) 40
4. Manuel Orantes (Spa) 31
5. Bjorn Borg (Sue) 30

Meciuri câștigate pe zgură

1. Guillermo Vilas (Arg) 660
2. Manuel Orantes (Spa) 501
3. Thomas Muster (Aut) 422
4. Rafael Nadal (Spa) 396
5. José Higueras (Spa) 378

Procentaj de reușită pe zgură

1. Rafael Nadal (Spa) 91,9% 396-35
2. Bjorn Borg (Sue) 86,0% 251-41
3. Ivan Lendl (Ceh/SUA) 81,1% 327-76
4. Guillermo Vilas (Arg) 80,2% 660-163
5. Novak Djokovici (Ser) 79,8% 190-48

Înainte a fost Vilas

În 1977, argentinianul a ajuns la un record pe atunci unic, 53 de victorii consecutive pe zgură, performanță ce avea să fie doborâtă 29 de ani mai târziu chiar de Rafael Nadal.

Acela a fost anul-emblemă pentru Vilas, care a ajuns la 16 titluri, între ele Roland Garros și US Open, ambele disputate pe zgură. Bilanțul lui? 145 de meciuri câștigate și 14 înfrângeri, explicat plastic de sud-american: "Odată ce ai câștigat un titlu important, vrei încă unul. Dacă ai două, vrei trei și apoi vrei să ți se ridice o statuie în centrul Buenos Aires-ului".

Un alt record al său legat de zgură, cel de 49 de titluri, a fost egalat de Nadal în 2016, când a câștigat la Barceloa, apoi și depășit, tot de Rafa. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
valeri_gazaev100
valeri_gazaev100  •  25 Aprilie 2018, 13:02

Cel mai bun din toate timpurile pe zgura, nu e nicio urma de indoiala !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează