SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Super Serena » Liderul WTA a câştigat al 22-lea titlu de Mare Şlem după finala cu Kerber: "E o senzaţie grozavă”

Serena Williams arată publicului trofeul de la balconul Terenului Central // FOTO Guliver/GettyImages
Serena Williams arată publicului trofeul de la balconul Terenului Central // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 10 iulie 2016 00:00

Liderul WTA a câştigat ieri al 22-lea titlu de Mare Şlem, 7-5, 6-3 cu Angelique Kerber, ajungând la egalitate cu Steffi Graf.

Atâtea trofee majore cucerite şi parcă uitase cum e să strângi în braţe o cupă. Din momentul în care a ajuns la 21 de titluri de Grand Slam, exact cu un an în urmă, tot pe iarba de la Wimbledon, pentru Serena Williams presiunea a devenit mai mare decât într-o butelie de oxigen.

Semifinale la US Open 2015, apoi două finale la rând pierdute, Australian Open şi Roland Garros 2016. Ce urma pentru americancă? O nouă tentativă. Şi, de data aceasta, un triumf. Cel amânat cu 12 luni pline de emoţii, zgârieturi ale orgoliului, dar şi gesturi de fair play.

Nervi şi determinare

A fost un Wimbledon tensionat. Tururile de început au arătat nervi duşi la limită. În propria campanie de cucerire, Serena a presărat o rachetă trimisă în mulţime, dar prinsă de un cameraman (devizul – 10.000 de dolari) şi o ameninţare cu proces pentru organizatori, în caz că s-ar fi accidentat alunecând pe iarba umedă.

A presărat însă şi victorii, una după alta, mai clare sau mai tensionate, cum a fost bătălia aprigă din turul secund contra compatrioatei Christina McHale. Pe măsură ce se apropia de ţintă, intra tot mai mult în acel "champion mood", specialitatea ei vreme de aproape 17 ani.

Momentul adevărului

Şi a venit finala. Un nou "faţă în faţă" cu Angelique Kerber, cea care o învingea competent, meritat în ultimul act de la Melbourne. Williams şi-a ştampilat pronunţat intenţiile încă din primul game pe serviciul germancei, cu trei mingi de break, salvate însă de o adversară care anunţa, la rândul ei, că nu se va preda uşor. Amânase o dată istoria, putea s-o facă din nou. Până la urmă, n-a fost totuşi aşa.

Angie ştie cum să facă viaţa grea dincolo de fileu. Loviturile ei de stângace, unghiurile, defensiva exasperantă, ruperile de ritm, totul e acolo ca să încurce, să puncteze, să distrugă încrederea. Serena are însă arme la fel, sau poate chiar mai distrugătoare.

Plecată din racheta ei, mingea e mai grea şi mai rapidă decât a oricui. Arde, rade iarba, o împinge pe Kerber înapoia liniei de fund, de unde e greu să replici periculos. Aşa a obţinut primul set, la 6-5, pe serviciul germancei, făcând prima pasul în faţă.

Revanşa pentru Melbourne

Al doilea act i-a oferit lui Angie o minge de break, prima, anulată, apoi trimisă în uitare prin doi aşi. Imediat, dezamăgirea campioanei de la Australian Open s-a tradus în pierderea propriului serviciu. Şi cum a lovit apoi Serena la 5-3! Atât de decis şi de decisiv. Ca şi cum lumea ar fi depins de acele servicii. Lumea ei – cu siguranţă.

Prăbuşită în iarbă, aproape de fileu, cu fusta plisată în aer şi mâinile pe faţă, Williams hohoteşte mut. În fine, a cucerit al 22-lea titlu major, ajungând la acelaşi nivel cu legendara Steffi Graf.

În fine, s-a regăsit pe sine, cea puternică, sigură, autoritară în ocaziile importante. La aproape 35 de ani, sfidează zâmbind timpul şi vremurile.

"E o senzaţie grozavă să fiu aici. Numărul 22 de minunat, iar Terenul Central e precum casa mea"
Serena Williams

"Serena, meriţi acest titlu. Eşti o mare campioană şi o persoană deosebită"
Angelique Kerber

2.300.000 €este premiul câştigat de Serena Williams pentru titlul de la Wimbledon

Cum şi-a obţinut Serena Williams titlurile de Mare Şlem

  • Australian Open – 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015
  • Roland Garros – 2002, 2013, 2015
  • Wimbledon – 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016
  • US Open – 1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014

Jucătoare cu cele mai multe trofee majore:

1. Margaret Court 24
2.-3. Steffi Graf 22
2.-3. Serena Williams 22
4. Helen Wills Moody 19
5.-6. Chris Evert 18
5.-6. Martina Navratilova 18

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
gizeh
gizeh  •  10 Iulie 2016, 10:21

Serena împreună cu Venus au 47 de GS-uri câștigate +5 medalii de aur olimpice !!! E greu doar să le numeri.....Două CAMPIOANE ce au scris istorie în WTA!

catalynn
catalynn  •  10 Iulie 2016, 13:15
Postat de gizeh pe 10 Iulie 2016, 10:21

Serena împreună cu Venus au 47 de GS-uri câștigate +5 medalii de aur olimpice !!! E greu doar să le numeri.....Două CAMPIOANE ce au scris istorie în WTA!

In cazul ăstora istoria e ca au fost înscriși in WTA si nu in ATP, sunt efectiv proverbialul măgar intre *** ... Daca le face o analiza a sângelui cred ca gasesc acolo 95% din tabelul lui Mandeleev.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tihi
tihi  •  10 Iulie 2016, 09:40

Si totusi nu este o eroina in SUA,cum este la noi cotat Halep.Este o diferenta intre cele doua,ca de la pamant la cer!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează