SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Tare contra stângacelor! Simona Halep are un bilanț excelent în fața acestor jucătoare

Simona Halep sărbătorind un punct în meciul din primul tur Foto Imago Images
Simona Halep sărbătorind un punct în meciul din primul tur Foto Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2022 22:02 / Actualizat joi, 20 ianuarie 2022 08:19

Dubla campioană de Grand Slam o întâlnește pe Beatriz Haddad Maia pentru un loc în turul 3 la Australian Open. Românca are un bilanț excelent în fața jucătoarelor de mână stângă

Finalista de la Australian Open 2018 revine pe Arena Rod Laver, cea mai importantă de la Melbourne Park, în ultimul meci programat acolo în a patra zi a turneului. 

După o victorie solidă în fața Magdalenei Frech, Simona Halep urmează să înfrunte o adversară care lovește mingea extrem de tare, brazilianca Beatriz Haddad Maia, 25 de ani, ocupanta locului 83 mondial. Cele două s-au mai înfruntat o singură dată, tot într-un concurs de Grand Slam, însă cu 4 ani și jumătate în urmă. 

Am jucat cu ea la Wimbledon și a fost destul de greu, fiind stângace", a anticipat Halep duelul pentru site-ul Eurosport, adăugând că va revedea imagini din partidele sud-americancei pentru a-și refrișa cât mai bine amintirile.

Simona Halep despre Haddad Maia: „Are un joc puternic"

În 2017, pe iarba londoneză, în turul secund, românca se impunea cu 7-5, 6-3 contra lui Haddad Maia și spunea apoi că „are un joc puternic. Se deplasează bine, nu prea are slăbiciuni. Loviturile ei de pe ambele părți sunt tari, la fel și serviciul, de asemenea, a venit la fileu". Remarca și faptul că brazilianca din Sao Paulo este foarte înaltă, 1,85 metri, dar Halep a găsit atunci soluția pentru a se impune.

 „A trebuit să o împing cât mai departe, în spatele liniei de fund, și să nu-i las timp să se așeze. Știam că asta trebuie să fac fiindcă lovește puternic, să intru în ritm, să dau mingi înapoi și să deschid terenul".

Tare contra stângacelor! Simona Halep are un bilanț excelent în fața acestor jucătoare
Românca și Beatriz Haddad Maia la finalul meciului lor de la Wimbledon 2017 Foto Imago Images

Simona era atunci a doua jucătoare a lumii în sezonul în care avea să devină lider mondial, brazilianca se găsea la limita Top 100, pe 97. În timpul trecut, românca a atins multe ținte importante în carieră, adversara ei de azi mai puțin. 

Rămâne însă o oponentă dificilă, un argument fiind și acela că este stângace. „Nu avem prea des ocazia să întâlnim jucătoare de mână stângă în circuit", spunea Halep după un meci cu Marketa Vondrousova în 2019, așa că este necesară o ajustare cât mai rapidă și deplină. „Mingea vine cu efectul invers, unghiurile sunt diferite", adăuga ea.

Antrenamente cu stângaci pentru Simona Halep

De-a lungul timpului însă, dubla campioană de Grand Slam a gestionat foarte bine înfruntările cu asemenea adversare. Bilanțul total e pozitiv, ea câștigând 47 din cele 64 de partide jucate, un procentaj de reușită de 73,43 %. Cum pregătește ea astfel de meciuri? 

„Încerc de fiecare dată să mă antrenez cu un stângaci, am avut această posibilitate aici, un hitting partner stângaci de la turneu, pentru că și în primul tur am jucat cu o stângace", spunea Simona pentru Gazetă la Madrid 2018, după victorii contra Ekaterinei Makarova și a Kristynei Pliskova, ambele jucătoare de mână stângă. „Nu e mare lucru de făcut, se schimbă un pic situația jocului, dar încerc să nu mă concentrez prea mult pe asta pentru că nu cred că e OK", adăuga ea.

1 singur mecicontra unei stângace din România a avut Simona Halep în turnee de Grand Slam, în fața Mihaelei Buzărnescu în turul 2 la Wimbledon 2019, când a și cucerit titlul

Din 2010, primul ei an de circuit WTA, încoace a întâlnit 23 de stângace, prima fiind chiar în acel sezon, în februarie, în Cupa Fed, portugheza Maria João Kohler, cu un an mai tânără decât Simona, dar acum deja retrasă din tenis. 

Cea mai recentă a fost într-un meci încheiat amar pentru româncă, la Roma anul trecut, când a suferit acea ruptură musculară severă la gambă în partida cu Angelique Kerber. Germanca este, de altfel, stângacea cu care s-a duelat de cele mai multe ori, 12, bilanțul fiind echilibrat, 6-6.

În turnee de Grand Slam, au fost 11 asemenea confruntări, fostul lider mondial pierzând doar trei, cu Ekaterina Makarova la Australian Open 2015, cu Kerber la Wimbledon 2016 și cu Taylor Townsend la US Open 2019. Contra lui Beatriz Haddad Maia, tot Simona are ascendentul. 

Suspendare de 10 luni

Brazilianca a stat departe de terenuri începând cu 2019, după ce o probă de urină prelevată în timpul turneului WTA125 de la Bol a relevat prezența unor substanțe interzise din categoria agenților anabolizanți. A intrat imediat în stare de suspendare, dar în urma apelului depus de Haddad Maia, ITF a decis în februarie 2020 pentru o perioadă de 10 luni, care a expirat în luna mai a acelui an. 

Fusese vorba de un supliment alimentar contaminat, alți trei jucători brazilieni, Marcelo Demoliner, Thomaz Bellucci și Igor Marcondes, aflându-se în aceeași situație. Federația Internațională a dictat o pedeapsă mai blândă, cea maximă fiind între doi și patru ani. 

Bilanțul Simonei Halep contra adversarelor stângace

Total 47-17
Jucătoare active 26-11
Adversară Scor Întâlniri în turnee de Mare Șlem
Angelique Kerber6-6 2-1
Petra Kvitova3-10-0
Arantxa Rus4-00-0
Taylor Townsend3-11-1
Kristyna Pliskova3-00-0
Marketa Vondrousova1-20-0
Mihaela Buzărnescu2-01-0
Varvara Lepchenko2-01-0
Misaki Doi1-00-0
Beatriz Haddad Maia1-01-0
Laura Robson0-10-0
Jucătoare retrase21-6
AdversarăScorÎntâlniri în turnee de Mare Șlem
Ekaterina Makarova5-20-1
Lucie Safarova4-11-0
Iveta Benesova3-11-0
Patty Schnyder2-00-0
Maria Jose Martinez Sanchez1-10-0
Sybille Bammer0-10-0
Casey Dellaqua1-00-0
Fatima El Allami1-00-0
Beatriz Garcia Vidagany1-00-0
Xinyun Han1-00-0
Jin-A Lee1-00-0
Maria Joao Koehler1-00-0

Citește și alte știri din tenis

Halep, avantaj neașteptat la Australian Open: „Melbourne e locul potrivit ca Simona să se afirme din nou!”

Novak Djokovic caută remediu alternativ împotriva Covid-19 » Deține 80% dintr-o companie medicală daneză

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează