SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE-ŢIRIAC TROPHY

Tecău şi Lindstedt au acordat note suprafeţelor pe care evoluează într-un sezon » Între zgură şi hard le place iarba

Articol de GSP - Publicat joi, 26 aprilie 2012 00:00 / Actualizat joi, 26 aprilie 2012 13:50

Cei doi dublu finalişti la Wimbledon sînt de acord că întinderea verde convine cel mai mult jocului lor

Le place viteza. Punctele scurte. Servicii iuţi, plasate, retururi acide. Le plac mingile jucate alert la fileu, acolo unde reflexele trebuie să fie ascuţite ca o sabie ninja, iar deciziile se iau în fracţiuni de secundă. De aceea, Horia şi Robert s-au înţeles din prima pe teren. De aceea au împlinit mai bine de doi ani de cînd joacă împreună, tinzînd să devină una dintre perechile consacrate din circuit. Doar că într-un an competiţional nu au parte doar de suprafeţe care să se preteze stilului lor. Sînt nevoiţi să se adapteze, spun ei, nu doar de la turneu la turneu, ci, uneori, şi de la teren la teren. Ce cred ei însă despre diversele covoare pe care evoluează într-un sezon? Ce le place şi ce nu? Şi, mai ales, ce note, de la 0 la 10, dau ei fiecărei suprafeţe?

ZGURĂ
Horia
Nota 2
- Ce îi place: "Turneele care se joacă pe zgură. Îmi place să merg la Monte Carlo, spre exemplu, şi, bineîn ţeles, aici, la Bucureşti. S-ar putea spune că am crescut pe zgură, dar nu e aşa. Eu am plecat de mic în State şi acolo m-am obişnuit cu hardul".
- Ce nu-i place: "E o suprafaţă foarte lentă, care nu ne avantajează. Şi mai rău e cînd plouă şi terenul devine greu, mingile la fel".

Robert
Nota -1
- Ce îi place: "Singurul lucru bun e că se vede clar urma cînd mingea e afară".
- Ce nu îi place: "E suprafaţa cea mai rea pentru mine. E lentă, te murdăreşti repede. În plus, serviciul nu are aceeaşi pondere ca pe rapid, e mai greu de făcut voleul. Sigur, nu se pune problema că nu putem juca bine pe ea şi cîştiga, doar că nu e pe gustul nostru, pe stilul nostru".

IARBA
Horia
Nota 10
- Ce îi place: "Se potriveşte perfect cu felul în care jucăm noi. Serviciu, repede la fileu, puncte scurte. Totul se desfăşoară într-un ritm alert, care ne convine. Şi, bineînţeles, pe iarbă avem cele mai mari şanse să cîştigăm un turneu"
- Ce nu-i place: "Faptul că, spre sfîrşit de concurs, terenurile se strică. Iarba se toceşte, dispare. Şi asta se întîmplă oriunde, şi la Queen's, şi la 's-Hertogenbosch, şi la Wimbledon".

Robert
Nota 4325,3 (de fapt, 10)
- Ce îi place: "Totul. Nu există suprafaţă care să fie mai bună pentru mine, pentru amîndoi. Rezultatele vorbesc de la sine. Nu înseamnă că vom cîştiga mereu, însă mereu vom avea cele mai mari şanse de a o face. Ne simţim confortabil, jocul are continuitate"
- Ce nu-i place: "Singurul lucru rău e că sînt alergic la iarbă. Strănut, îmi curge nasul, trebuie să am grijă să nu-mi ating faţa după ce am avut contact cu iarba. Iau şi pastile antialergice".

HARD
Horia
Nota 8
- Ce îi place: "Mingea sare mereu bine, nu se întîmplă să fie vreo denivelare, vreo imperfecţiune, ca pe zgură sau iarbă. În plus, pentru mine, fiindcă m-am antrenat de mic pe hard, e suprafaţa cu care mă acomodez cel mai rapid atunci cînd fac trecerea, indiferent de unde vin şi pe ce am jucat înainte".
- Ce nu-i place: "Viteza diferă de la teren uneori, chiar şi în cadrul aceluiaşi turneu. Şi sînt destule locuri în care hardul nu mai e atît de iute ca pe vremuri, de aceea s-au şi născut discuţii în ultima vreme".

Robert
Nota 8 spre 9
- Ce îi place: "E o suprafaţă cinstită. Nu pot fi atît de egoist încît să-mi doresc să se joace numai pe iarbă. Hardul e OK şi pentru jucători ca noi, care preferă stilul abrupt, şi pentru specialiştii de zgură. E uşor să te mişti pe ea, nu e rea deloc".
- Ce nu-i place: "A ajuns în unele turnee să fie mai lentă chiar şi decît zgura. Şi e destul de dură pentru articulaţii, care sînt solicitate suplimentar atunci cînd alergi, pui stop, apoi porneşti din nou".

Robert: Ai zis doar opt la hard?
Horia: Da.
Robert: Serios? De ce?
Horia: Pentru că trebuie să fie neapărat două puncte între iarbă şi hard.
Robert: A, OK, am înţeles.

INDOOR
Horia
Nota 7
- Ce îi place: "Nu există factori externi care să intervină. Nu e niciodată frig, asta e sigur".
- Ce nu-i place: "Terenurile care erau odată rapide acum sînt mult prea lente: Valencia,
Paris-Bercy. Au făcut asta ca să fie mai multe schimburi. Din fericire, la Londra, la Turneul Campionilor, nu e chiar aşa".

Robert
Nota 8
- Ce îi place: "E destul de OK pentru noi. În plus, ştim sigur că n-are cum să plouă, să fie soare prea puternic sau să bată vîntul".
- Ce nu-i place: "A devenit una dintre suprafeţele cele mai lente, dar asta nu înseamnă că nu ne putem adapta".

Rezultatele de vîrf ale lui Lindstedt şi Tecău şi suprafeţele lor
Titluri
Casablanca 2010 zgură
's-Hertogenbosch 2010 iarbă
Bastad 2010 zgură
New Haven 2010 hard
Casablanca 2011 zgură
Bastad 2011 zgură

Finale
Wimbledon 2010 iarbă
Brisbane 2011 hard
's-Hertogenbosch 2011 iarbă
Wimbledon 2011 iarbă
Washington 2011 hard
Beijing 2011 hard
Rotterdam 2012 hard indoor

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
americanu197
americanu197  •  26 Aprilie 2012, 14:33

daaaa....iarba ;)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează