SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

THIERRY VAN CLEEMPUT, SIMONA HALEP // Cine e noul antrenor al liderului WTA Simona Halep » Specialistul GSP Luminița Paul, detalii despre colaborare + poza neremarcată de pe 10 ianuarie

Simona Halep la Australian Open// FOTO: Guliver/GettyImages +2   FOTO
Simona Halep la Australian Open// FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 21 ianuarie 2019 20:01

Simona Halep, locul 1 WTA, va lucra cu antrenorul belgian Thierry Van Cleemput, 50 de ani, cel care a fost până în urmă cu câteva zile antrenorul lui David Goffin și la Australian Open.

În tunelul care duce spre intrarea pe arena Rod Laver, Simona Halep dă mâna cu un bărbat. Mai sunt câteva minute până la confruntarea cu Serena Williams din optimile de finală, iar cel care o încurajează este Thierry Van Cleemput.

Cel cu care va începe să colaboreze curând și care a fost prezent și ieri la antrenamentul dinaintea partidei cu americanca. Apoi, tehnicianul belgian a stat imediat în spatele lojei liderului mondial, urmărind desfășurarea duelului. 

"Suntem în discuții, dar nu este antrenorul meu oficial, vom vedea", a explicat Halep la conferința de presă. "Îmi place ca antrenor, ca persoană. Nu am decis nimic încă. Trebuie să ne cunoaștem mai bine", a adăugat, spunând și că "nu am nicio legătură cu ruptura de David. Am început să discutăm după despărțirea de Goffin".

Van Cleemput a venit la Australian Open ca tehnician al celui mai bun jucător belgian, însă acesta a fost eliminat în turul al 3-lea și atunci au decis să pună capăt colaborării. Totuși, antrenorul a mai asistat la unele ședințe de pregătire ale româncei la Melbourne, el apărând alături de ea într-o fotografie publicată pe fluxul Reuters în data de 10 ianuarie.

simona halep thierry van cleemput
Simona Halep și antrenorul Thierry Van Cleemput pe 10 ianuarie // FOTO:Reuters

Thierry Van Cleemput E Încă sub contract

Van Cleemput, 50 de ani, este încă sub contract cu Asociația Francofonă de Tenis, care l-a eliberat parțial pentru a putea să-l îndrume pe Goffin. Ar fi putut să revină și să-și continue munca la centrul de tenis din Mons, forul dorind să continue colaborarea cu el, dar este mai tentantă varianta de a lucra cu un număr unu mondial. În plus, el știa că relația de colaborare cu jucătorul belgian, fost numărul 7 ATP, se putea întrerupe în orice moment. "David este șeful", a avertizat în presa belgiană.

thierry van cleemput david goffin
Thierry Van Cleemput și David Goffin // FOTO: Guliver/GettyImages

Azi, a vorbit despre oferta Simonei.

"Mă înțeleg bine cu ea și, cum colaborarea cu Darren Cahill s-a încheiat, iar David a pierdut sâmbătă, m-a întrebat dacă nu m-ar interesa să-i dau o mână de ajutor în turneu. Am spus «De ce nu?», din moment ce cu David am oprit parteneriatul. Suntem aici, am vorbit destul de mult, va urma o perioadă de acomodare pentru a vedea dacă mă simt bine, dacă ea se simte bine" a detaliat pentru publicația digitală Les Sports Plus.

Thierry Van Cleemput: "Știu cum pot să ajut"

Întrebat ce apreciază la cea care încă este lider WTA, Van Cleemput a spus că "îmi place ca jucătoare, îmi place stilul ei de joc și cred că știu cum pot să ajut. Ea a ajuns numărul unu în lume și chiar dacă va pierde câteva locuri, nu va fi ceva rău. Nu sunt idiot să spun că voi face ceva mai bine decât deja s-a făcut. Dar mă interesează acest job".

Halep a mai avut un antrenor belgian, pe Wim Fissette, cel care lucrează acum din nou cu Victoria Azarenka. Cei doi au colaborat timp de 9 luni pe parcursul lui 2014, timp în care românca a atins prima ei finală de Mare Șlem, la Roland Garros, a disputat ultimul act la Turneul Campioanelor și în turneul Premier Mandatory de la Madrid și a cucerit 2 titluri WTA. 

"De la Doha și Dubai"

Antrenorul nu știe exact cum va debuta perioada de acomodare. "Ar trebui să avem câteva sesiuni de antrenamente la București și apoi să mergem la câteva turnee pentru a vedea cum merg lucrurile. Cum mă integrez în echipă. Ideea este să începem de la Doha și Dubai".

Cele două turnee Premier sunt programate în luna februarie, iar Halep le-a câștigat pe amândouă în trecut, în ani diferiți. Anul trecut, a ajuns în semifinale la Doha și s-a retras de la Dubai cu probleme la talpa dreaptă. "De aici însă întâi voi merge acasă, să-mi văd soția și copiii, apoi vom vedea dacă testul este concludent", a încheiat belgianul. 

Voce nouă

Van Cleemput a explicat de ce s-a încheiat relația cu Goffin. "După fiecare turneu avem o discuție. Acum, am făcut analiza și am ajuns la concluzia că e momentul să mergem mai departe separat. David are nevoie de o voce nouă, alt discurs, altă experiență", a detaliat tehnicianul.

"Am spus mereu că atunci când voi simți că influența mea nu mai e grozavă, voi discuta cu el. Acum e refăcut sută la sută cu brațul, și-a făcut pregătirea, dar trebuie să-și îmbunătățească nivelul mental. Sunt bucuros pentru el că am luat această decizie și sunt bucuros și pentru mine. Nu-i mai sunt antrenor, dar îi rămân prieten, sunt sigur că anii cei mai buni abia urmează. Are un potențial extraordinar". 

CV Thierry Van Cleemput

  • Născut la Binche (Belgia), are 50 de ani
  • Antrenor din 1993
  • A lucrat cu David Goffin între 2014 și 2019
  • L-a pregătit pe Olivier Rochus, numărul 24 ATP, între 1993 și 1997
  • L-a antrenat pe Steve Darcis, numărul 38 ATP, între 2011 și 2012
  • Asistent al căpitanului echipei Belgiei de Cupa Davis între 2002 și 2005
    Are o afacere cu vinuri, este căsătorit, are doi copii

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
103179470776675
Sabin Ellak  •  22 Ianuarie 2019, 13:24

Halep poate sa aduca pe oricine ca antrenor,tot nu va juca mai bine,si nu va iesi din mediocritate.Ea atat stie cat a aratat la Sidney si la AO cu Kanepi,henin si Serena.Este ramasa in urma cu jocul modern,combinativ,astfel tinerele talenta care vin din urma vor detrona din ce in ce mai mult.Declinul ei a inceput,peste cateva zile va ajunge pe locul 4-5.iar la finele anului va parasi top 10 !

lapusneanul
lapusneanul  •  22 Ianuarie 2019, 06:48
Postat de 'Aaron Johnson pe 22 Ianuarie 2019, 04:55

Darren Cahill este analist ESPN, de THIERRY VAN CLEEMPUT nu a auzit nimeni, cred ca lucreaza la Radio Erevan. Aceasta colaborare nu ar fi un pas inainte pentru Simona.

te-ai uitat doar la poze ?..:)

834427529961509
'Aaron Johnson  •  22 Ianuarie 2019, 04:55

Darren Cahill este analist ESPN, de THIERRY VAN CLEEMPUT nu a auzit nimeni, cred ca lucreaza la Radio Erevan. Aceasta colaborare nu ar fi un pas inainte pentru Simona.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează