SPORTURI  »  TENIS  »  GRUPA MONDIALĂ II

Thriller-ul a decis: Belgia conduce » Sorana Cârstea a pierdut după un meci maraton: adversarele au 2-0

Sorana Cârstea, frustarea după o minge pierdută +2   FOTO
Sorana Cârstea, frustarea după o minge pierdută

Articol de , - Publicat duminica, 12 februarie 2017 00:00

Sorana Cîrstea și Yanina Wickmayer au luptat 3 ore și 25 de minute în meciul al doilea, iar flamanda s-a impus la limită, 7-6 (4), 5-7, 7-5.

Nu e Australian Open și nu suntem la varianta feminină a semifinalei Nadal-Dimitrov. Dar așa pare. Nervii sunt atât de întinși încât o simplă ciupitură îi poate rupe. Și de o parte, și de alta. Fetele își pun palmele pe genunchi, mai trag o gură de oxigen suplimentară, dar unde e oxigenul?

"În sală, după atâtea ore de joc, e aerul greu", avea să spună Ilie Năstase mai târziu, când el și Sorana vor fi venit pentru declarații. E chin și e transă, epuizare care uneori se simte acut, alteori se risipește când mingea pleacă din rachetă. Orice se poate întâmpla.

Cîrstea a condus în primul set cu 5-2, dar a pierdut la tie-break, 4-7, după un joc decisiv început cu dublă greșeală. Apoi, a avut 3-1 și 4-3 cu break în actul secund, dar l-a smuls dramatic, cu 7-5. Și-a strunit atunci magnific emoțiile și a scos din teacă săbiile cele mai ascuțite.

Apoi, în decisiv, a câștigat prima pe serviciul advers pentru 2-1, dar a cedat imediat avantajul. Nu ai timp să te gândești la ce a fost, nici măcar la ce s-a întâmplat acum 5 minute sau acum 1 minut. Contează doar punctul următor. Acela ar putea să fie cel care închide meciul.

"Mici greșeli, mi le asum"

La 4-5, românca salvează două mingi de meci. Curaj și un strop de nebunie, să servești așa cu pistolul la tâmplă, dar era unica soluție. Două game-uri mai târziu, când au venit alte două șanse pentru Wickmayer, Sorana a tras în gol. Cine poate calcula exact momentul desprinderii? Pare că s-a petrecut atunci, în ultimele secunde, deși tabela arăta 3 ore și 25 de minute de joc.

Belgianca se prăbușește pe podea, fericită. Cîrstea preia cu mâini tremurătoare de la Ilie Năstase prosopul alb cu roșu și privește în jos. A fost aproape. "Am avut multe șanse, în toate seturile, pe care nu le-am valorificat", recunoaște ea un sfert de oră mai târziu.

"E vorba de mici greșeli în momentele importante. Mi le asum. Eu am pierdut meciul", rostește ea, cu demnitate. "Îmi pare rău pentru echipă. Mi-aș fi dorit un punct, mai ales că am fost atât de aproape".

Dând filmul înapoi, răsar forehand-urile năucitoare, lovituri care marchează pentru că vin din viteza de execuție, din talent și din intensitate. E un ritm care sufocă, în care greșelile apar doar pentru că nu există perfecțiune. Mingi scoase din situații imposibile, dar și momente de slăbiciune. Suspansul ideal cumpănit.

3 ore fără să se miște

"Când intru pe teren, încerc să las emoțiile deoparte, să nu mă gândesc, deși e greu. Mai ales când joc pentru țară, pentru echipă. Turnee avem în fiecare săptămână", punctează Sorana. Ilie Năstase subliniază în stilul propriu dimensiunile acestui meci: "De mult n-am mai stat trei ore și jumătate fără să mă mișc. N-a fost o diferență enormă, dimpotrivă. Am spus însă că e posibil așa ceva, la asemenea întâlniri nu mai contează clasamentul. A fost însă un meci grozav, decis la câteva puncte".

Cei doi pleacă după ce Sorana asigură că se va recupera până în ziua următoare. Și după ce Năstase a evitat să spună dacă va schimba pentru astăzi, deși sunt indicii puternice că va intra Irina Begu în primul meci, în locul Monicăi Niculescu.

Apar Yanina Wickmayer și căpitanul belgian, Dominique Monami. Parcă și cerceii Yaninei, lungi, cu pietre roșii, se clatină mai veseli în urechi. "E greu să găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie un asemenea meci", spune ea. Dar le identifică totuși.

Sunt logice: "A fost o bătălie. Și mentală, și fizică. Știam că ea e periculoasă atunci când intră în teren și ia mingea repede. N-am schimbat nimic din ce discutaserăm înainte, doar că am executat mai bine", a conchis ea. Cerceii au fost de acord.

"Vor încerca, dar va fi greu"

După primele două meciuri, Belgia conduce la București cu 2-0. Se aștepta Dominique Monami la acest rezultat? "E dificil să aștepți ceva la astfel de înfruntări", anunță ea, zâmbind, în engleza cu accent franțuzesc. E dificil, dar e plăcut când se întâmplă. "În ziua următoare, româncele pot încerca să întoarcă, dar le va fi greu. Noi vom fi acolo". Cu toții vom fi. Rămâne de văzut cu ce rezultat.

23de mingi de break a avut ieri Sorana Cîrstea şi a valorificat șase

14șanse de break a avut Yanina Wickmayer şi a valorificat șase

ROMÂNIA-BELGIA 0-2

Ieri
Kirsten Flipkens-Monica Niculescu 6-3, 6-4
Yanina Wickmayer-Sorana Cîrstea 7-6 (4), 5-7, 7-5

Azi
Monica Niculescu- Yanina Wickmayer
Sorana Cîrstea-Kirsten Flipkens
Irina Begu, Patricia Țig-Elise Mertens, Maryna Zanevska

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  12 Februarie 2017, 12:20

eu inca mai cred in fetele noastre ,mult noroc si sa va ajute Dumnezeu dragutelor, trebuie sa aratam Bruxelului ca la noi,Bucurestiul e mai mare si mai important decat capitala Europei.Hai Romaniaaaaaa

Vezi toate comentariile (1)
Comentează