SPORTURI  »  TENIS  »  PREMIERĂ

Trofeul care nu se uită » Irina Begu a cucerit, la Taşkent, primul titlu WTA al carierei

Irina Begu (stînga) şi învinsa sa, Donna Vekici, s-au îmbrăcat în port tradiţional uzbek, iar apoi au pozat cu trofeele // Foto: Agerpres
Irina Begu (stînga) şi învinsa sa, Donna Vekici, s-au îmbrăcat în port tradiţional uzbek, iar apoi au pozat cu trofeele // Foto: Agerpres

Articol de , - Publicat duminica, 16 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 15 septembrie 2012 22:11

Românca a învins-o în finală pe adolescenta croată Donna Vekici cu 6-4, 6-4.

Viaţa este şi mai roz pentru Irina Begu (22 de ani) de ieri. Culoarea ei preferată, cea în care joacă, i-a pătruns şi în carieră. Ieri, a cîştigat primul titlu WTA în carieră, după o finală pe care a controlat-o, în care emoţiile nu au cuprins-o decît după ce a reuşit ultimul punct. Abia atunci s-a lăsat pe spate şi a ţipat strîngînd pumnul.

"Mi-am dorit foarte mult să cîştig un titlu, mai ales că anul trecut, la Budapesta, am fost foarte aproape. Întotdeauna va rămîne ceva deosebit pentru mine", a spus Irina. Drumul pînă la acest moment a fost unul lung.

Săptămînă grea
Ea a intrat pe terenul verde din capitala Uzbekistanului avînd în spate două finale pierdute în carieră. Una la Marbella şi una la Budapesta în 2011. Adversara sa, în vîrstă de 16 ani, în schimb, se afla la primul tablou principal al carierei, participare obţinută după ce a jucat în calificări. Irina a avut o săptămînă lungă, unde a reuşit să întoarcă meciuri.

"Am avut o săptămînă grea, mai ales meciul din sferturi cu Voskoboeva, în care am fost condusă cu 5-2 în decisiv, dar am revenit şi am cîştigat 7-5. A fost un meci lung şi oboseala s-a resimţit în semifinale, dar am reuşit să mă recuperez pentru finală", a adăugat Irina.

În primul tur, ea a trecut de Akgul Amanmuradova, apoi a învins-o pe a treia favorită, Alize Cornet, în sferturi a trecut de Galina Voskoboeva, iar în semifinale de Urszula Radwanska.

Control total
Finala avea să fie una scurtă, de 80 de minute, în care Irina a fost mai mereu în control. Cu un serviciu bun şi un joc agresiv de pe fundul terenului, croata a stat în primul set pînă la 3-3, apoi şi-a pierdut serviciul, forţată de jocul româncei. După 35 de minute, Irina era în avantaj de un set, 6-4. "Serviciul e cel care m-a dus în sus", a punctat Irina, care a avut un procentaj de 79 la sută la primul după partea întîi a întîlnirii.

Chiar în debutul feliei a doua, românca a reuşit din nou break-ul şi s-a dus ritmat pînă la 4-2, 4-3, apoi ambiţioasă croata a reuşit să strîngă scorul. "Am fost puţin îngrijorată cînd Donna a reuşit să revină de la 4-2 şi a egalat la 4-4, dar am revenit imediat", povesteşte Irina. Ea a făcut 5-4, apoi a servit pentru meci şi pentru trofeu. Vekici a salvat prima minge de meci, dar la a doua nu a mai avut ce face. Irina a primit tava cea mare şi costumul cel mai strălucitor.

După doi ani
Irina Begu a cîştigat un trofeu în circuitul profesionist pentru România după o pauză de doi ani şi jumătate. Ultimul succes i-a aparţinut Alexandrei Dulgheru, care s-a impus în 2010 la Varşovia. De asemenea, Begu este a doua învingătoare română la Taşkent, după ce Sorana Cîrstea s-a impus aici în 2008.

37.000 de dolari a primit Irina pentru cîştigarea trofeului de la Taşkent

Parcursul Irinei la Taşkent
Turul 1: Akgul Amanmuradova (Uzb) 6-4, 6-1
Turul 2: Alize Cornet (Fra, 3) 6-4, 6-1
Sferturi: Galina Voskoboeva (Kaz, 8) 3-6, 7-6 (1), 7-5
Semifinale: Urszula Radwanska (Pol, 2) 6-3, 6-3
Finală: Donna Vekici (Cro) 6-4, 6-4

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
adicn
adicn  •  16 Septembrie 2012, 07:27

Bravo!!!

gigeluss
gigeluss  •  16 Septembrie 2012, 02:56

Felicitari! La mai multe turnee cistigate! Concentrare maxima iti doresc la toate turneele. AI nevoie sa joci meciuri tari, cu adversare puternice si sa progresezi. Succes. La anul sper sa te vad in semifinale la un turneu Wim, USA, Austr sau RolGar

pancozone
pancozone  •  16 Septembrie 2012, 01:33

Era si cazul sa isi mai revina dupa un an nefast cand era sa iese din prima suta mondiala.....de la cel mai mare progres al anului in WTA putea ajunge o speranta risipita.....chiar daca nu a avut adversari de prim rang mondial e o performanta sa castigi un turneu.....Sper sa aibe continuitate! Felicitari si sper ca acest succes sa o mobilizeze , nu sa atinga un prag multumitor si delasator....Bafta!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează